Златната стратегия за отслабване: Застраховани сте от провал

A+ A-
6963 прегледа 0 Коментара
Наръчник за отслабване, с който няма шанс да се провалите – това са напълно реални и ефективни съвети за следване

Много дами, както и някои представители на силния пол, от години се борят с килограмите. За повечето от тях отслабването е мираж. Всички реклами и дори откровено споделени разкази на хора, които са претърпели така желаната трансформация, им се струват изфабрикувани и напълно нереални.

Това е разбираемо, защото проблемите със затлъстяването все повече се задълбочават, засягайки съществено и по-младото поколение. Причините за тази епидемия от пълни хора не са една или две, но по-важното е как може всеки от нас да се върне към формата си и отново да носи дрехите си със самочувствие.

Ако сте готови да се впуснете в това предизвикателство, бъдете уверени, че сте застраховани от провал. Това са напълно ефективни и работещи съвети, но изискват поне минимални усилия от ваша страна.

На старта някои си мерят пулса, а вие трябва да премерите обиколките си. Качете се на кантара и отбележете цифрата, която ви сочи той. Създайте си файл, в който да запишете тази информация, а след това да анализирате прогреса си и да си отбелязвате вдъхновяващи фрази. Самото сваляне на килограми и намаляването на тлъстините ще ви стимулира непрекъснато, но все пак си водете дневник – полезно е.
На същото място си запишете с големи букви, че 1 кг мазнини = 9 хиляди калории! Това е за моментите, в които си въобразявате, че сте в плато и започвате да се отчайвате.

Много жени правят тази грешка, смятайки, че отслабването се случва ежедневно, както и че е нормално да свалят по 5 килограма на седмица. Бихме ви попитали, а за колко време ги качихте и смятате ли, че това са реално натрупани мазнини? Защото може да е просто задържана вода, може да сте в онези дни от месеца, може да е всичко друго, но не и това. Имайте повече доверие в тялото си, оставете го то да прецени кога да пусне последните килограми, кога да отслабва с малко, кога с повече.

Златните правила на отслабването:


1. Не всички калории са еднакви


Като споменахме калориите, трябва все пак да обърнем внимание върху нещо много важно. Ако целта ви е да сваляте мазнини, трябва да подбирате качествени източници на енергия, които ще повлияят не само в здравословно отношение на организма ви, но и на апетита ви, на обмяната на веществата.

Това накратко звучи така: яжте добри мазнини, протеини и по-малко въглехидрати.


2. Сбогуване с някои храни


Ще трябва да им покажете червен картон, на някои завинаги, колкото и да ви е тъжно. Но не бързайте да се депресирате, защото скоро те изобщо няма да ви липсват! Сладкиши, торти и рула, пържени картофи и хамбургери с неясен произход и съставки – това са храни, от които никой няма нужда. Те само усилват глада ви, вие се пристрастявате към тях, а не получавате нищо насреща. Отделно те правят така, че нивата на инсулин и кръвна захар да не са стабилни, което е минус при отслабването. Търсете продукти, които са най-близо до естественото си състояние.


3. Водата

пиене на вода

Не е просто легенда, а жива легенда – вода трябва да се пие, а когато искаме да разберем дали въобще сме гладни, първо пробваме с чаша вода.


4. Достатъчно сън


Липсата на достатъчно сън е много, много неприятен момент. Може да полагате огромни усилия, за да се върнете към фината си талия, но стресът и умората да ви дърпат назад. Не го подценявайте, защото механизмите и процесите, които протичат в тялото изискват повече грижа от ваша страна. Освен това хормоните се влияят веднага от недоспиването и също не ви позволяват да отслабнете.


5. Калорийна рестрикция


Изчислете си дневния прием на калории, като съобразите и нуждите си. Не падайте много надолу, а заложете на дългосрочната стратегия. Ако се лишите с максимум 500 калории, сами ще прецените за какъв срок диетата ви ще даде резултат. Може и с по-малко да намалите калориите си, за да не се шокира тялото ви. Пак ще има ефект, но отново трябва да се напомни – времето е вашият съдник, не бързайте.

Ако искате да си помогнете допълнително, винаги може да се доверите на натурални препарати за отслабване, след като подробно се информирате за съставките. Тяхното предимство е, че форсират метаболизма, грижат се за регулиране на апетита и за освобождаването от течности.
калорийна рестрикция


6. Тренирайте


Не се морете прекалено, ако до вчера сте умеели да вдигате предимно и само чаша за наздраве. И все пак, създайте си навици и започнете леки тренировки. Трябва да изберете занимание, което ви е на сърце, защото иначе ще се откажете скоро и ще имате голямо оправдание в своя полза.

Потърсете и приятел за подкрепа, за да се надъхвате взаимно, когато наближи денят за спорт. Ако сте от хората, които не се чувстват подготвени в залата, заложете на треньор.
Вървете пеша при всяка удобна възможност. Използвайте стълбите, а не асансьора, когато нямате багаж.


7. Яжте бавно и спокойно, наслаждавайки се на храната


Тази препоръка не е само заради вашия комфорт, а и за да се задейства хормонът лептин. Той ще подаде сигнал към мозъка, че вече сте сити, но ако ядете на крак и се тъпчете активно за 10 минути, ще погълнете повече калории и после ще ви е тежко на стомаха.


8. Пазарувайте със списък

чеклист за покупки

Винаги посещавайте магазина със списък с покупки, не се оставяйте на случайността и на моментните си пориви. Така ще взимате само стоки, от които имате нужда и които са част от вашия хранителен режим.

Старайте се в дома ви да не се задържат пакетирани храни и изкушения, които могат да ви спънат в отслабването.


9. Непоносимост към някои храни


По-трудна задача, която може да решите с повече старание и наблюдение. Има много хора, които не могат да храносмилат правилно дадени продукти. Те са причина за вечно подутия им корем, за влошеното състояние на червата, което също води до напълняване и различни дефицити. Продават се и тестове, но можете и сами – елиминирайте някои храни, за да видите как се чувствате без тях, върнете ги отново в менюто си и пак си направете изводите.


10. Планирайте менюто


След като сте изпълнили чинно списъка с пазаруване, може да се погрижите и за седмичното меню. Планирайте го и така опасността от грешки просто няма да съществува. Може дори да приготвите предварително ястията, за да не стават недоразумения и да не посягате към нещо, което не трябва, когато сте прегладнели.


11. Закуската


Може да не закусвате, ако смятате, че нямате такава нужда. Но ако сте от хората, които не могат да пропускат сутрешното хранене, нека то да включва яйца, белтъчини и евентуално ядки, кисели плодове, мляко. Може гарнитурата за яйцата ви да бъдат и само зеленчуци, вие изберете, но това е засищаща закуска, която няма да ви тласка към лоши храни през деня.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари