Носът ни тече, когато ядем. Каква е причината?
2837 прегледа
0 Коментара
Всички сме се сблъсквали с хрема в различни моменти от живота си. Понякога това се дължи на настинка, друг път на грип или алергия.
Но понякога може да се наложи да извадим кърпичките от чантата, само защото храните, които ядем, могат да накарат носа ни да се завърти като кранче и да ни подтиква често към почистване на носа.
Густаторният ринит или т.нар вкусов ринит, е форма на неалергичен ринит.
Характеризира се с водниста, едно- или двустранна ринорея, която се появява след прием на твърди или течни храни, най-често горещи и пикантни. Обикновено започва в рамките на няколко минути след поглъщането на съответната храна и не е свързано със сърбеж, кихане, запушване на носа или болка в лицето, а само с хрема. Смята се, че това е неимунологична реакция.
Може би си мислите, че носът ни е само, за да дишаме или да миришем. Но вътре има нерви, които помагат за производството на слуз, така че носа ни да остане влажен, освен, че спомагат за регулирането на въздушния поток и да реагират при определени ситуации.
Научните наблюдения сочат, че това заболяване най-вероятно се причинява от стимулиране на тригеминалните сетивни нервни окончания, разположени в горната част на аеро-храносмилателния тракт. Последните данни сочат, че стимулирането на сетивните нерви може да бъде свързано с парасимпатиков рефлекс и активиране на холинергични мускаринови рецептори, чувствителни към атропин.
Съществуват различни видове вкусов ринит, включително възрастов, посттравматичен, постхирургичен и свързан с невропатия на черепномозъчните нерви.
Густаторният ринит обикновено се среща и при възрастни над 50 години. Причината за това не е ясна. Но на възрастните хора може да им се наложи да се справят и с други назални проблеми, като инфекции, алергии и външни дразнители. Сенилният ринит, който води до постназално разтичане, сърбеж в носа, кихане, сухота в носа или образуване на корички, също се свързва с възрастта и остаряването.
Ако имате вкусов ринит, може да изпитате следните симптоми, докато се храните:
Хрема
Запушване на носа или запушване
Бистър секрет
Храчки
Можете да се ориентирате непрофесионално за това дали имате вкусов ринит по това, че носът се разтича малко след като започнете да консумирате “съмнителните” храни и спира няколко минути, след като приключите.
И все пак, как да разберете какво всъщност причинява хремата ви?
Доста е объркващо да се разбере какъв точно е проблемът, тъй като симтомите при различните диагнози са доста сходни. Преди да ви постави диагноза вкусов ринит, вашият лекар първо ще се увери, че няма друга причина за течащия ви нос, като например риносинузит или алергия.
Това ще включва задълбочена анамнеза и физически преглед, който може да включва назална ендоскопия и вероятно може да включва провеждането на тестове за алергия.
Когато другите фактори и причини са изключени, тогава това, което остава, е неалергичен ринит. Неалергичен ринит може да има различни варианти, но при всички тях използването на назална иригация или използването на назални деконгестанти би трябвало да подействат облекчаващо. А ако забележите, че отключващият фактор е храненето, тогава това по всяка вероятност тогава е вкусов ринит.
На практика може да имате и смесен ринит, при който имате както алергичен, така и неалергичен ринит. Това е често срещано явление.
Много храни могат да предизвикат хрема. Ето няколко често срещани от тях:
Пикантни храни
Люти чушки
Чесън
Къри
Салса
Лют сос
Чили на прах
Джинджифил
Други естествени подправки
Ако сте се замисляли, вероятно може да определите за вас конкретно кои са отключващите хремата храни. Обикновено носът ви ще спре да тече няколко минути след като сте приключили с храненето.
Разбира се, можете да избягвате храни, които предизвикват хрема (чао-чао, любимо чесънче). Но можете да получите облекчение от вкусовия ринит. Ето какво може да помогне:
1. Използване на системи за промивка за носа с ксилитол, подходящи за ежедневна употреба и прочистване. Безопасни са за използване и от деца, така че ако вашите деца например имат вкусов ринит, може спокойно да заложите на това решение.
2. Назални деконгестанти, които също действат добре на носната лигавица, но и с които трябва да внимавате обаче, защото предизвикват сухота и зависимост при продължителна употреба.
3. Промивки с физиологичен разтвор - няма да има такъв добър ефект, но е безопасна алтернатива.
Въпреки че вкусовият ринит не е сериозен, може да е дразнещо и дори доста смущаващо да се справяте с хремата по време на хранене. Особено, ако сте в ресторант или на обществено място. В такива случаи бъдете внимателни какво избирате, за да не се чувствате неудобно от избора си на храна.
Най-важното е да се постави правилната диагноза, която ще определи кое лечение ще бъде най-ефективно във вашия случай. Това, че хремата не е огромно препятствие за начина ви на живот, не означава, че не трябва да търсите лечение. Не е нужно да страдате от нея, ако може да го избегнете, нали?
Но понякога може да се наложи да извадим кърпичките от чантата, само защото храните, които ядем, могат да накарат носа ни да се завърти като кранче и да ни подтиква често към почистване на носа.
Густаторният ринит или т.нар вкусов ринит, е форма на неалергичен ринит.
Характеризира се с водниста, едно- или двустранна ринорея, която се появява след прием на твърди или течни храни, най-често горещи и пикантни. Обикновено започва в рамките на няколко минути след поглъщането на съответната храна и не е свързано със сърбеж, кихане, запушване на носа или болка в лицето, а само с хрема. Смята се, че това е неимунологична реакция.
Защо носът ми тече, когато ям?
Може би си мислите, че носът ни е само, за да дишаме или да миришем. Но вътре има нерви, които помагат за производството на слуз, така че носа ни да остане влажен, освен, че спомагат за регулирането на въздушния поток и да реагират при определени ситуации.
Научните наблюдения сочат, че това заболяване най-вероятно се причинява от стимулиране на тригеминалните сетивни нервни окончания, разположени в горната част на аеро-храносмилателния тракт. Последните данни сочат, че стимулирането на сетивните нерви може да бъде свързано с парасимпатиков рефлекс и активиране на холинергични мускаринови рецептори, чувствителни към атропин.
Видове вкусов ринит
Съществуват различни видове вкусов ринит, включително възрастов, посттравматичен, постхирургичен и свързан с невропатия на черепномозъчните нерви.
Кой може да има такъв ринит
Густаторният ринит обикновено се среща и при възрастни над 50 години. Причината за това не е ясна. Но на възрастните хора може да им се наложи да се справят и с други назални проблеми, като инфекции, алергии и външни дразнители. Сенилният ринит, който води до постназално разтичане, сърбеж в носа, кихане, сухота в носа или образуване на корички, също се свързва с възрастта и остаряването.
Симптоми на вкусов ринит
Ако имате вкусов ринит, може да изпитате следните симптоми, докато се храните:
Хрема
Запушване на носа или запушване
Бистър секрет
Храчки
Можете да се ориентирате непрофесионално за това дали имате вкусов ринит по това, че носът се разтича малко след като започнете да консумирате “съмнителните” храни и спира няколко минути, след като приключите.
И все пак, как да разберете какво всъщност причинява хремата ви?
Доста е объркващо да се разбере какъв точно е проблемът, тъй като симтомите при различните диагнози са доста сходни. Преди да ви постави диагноза вкусов ринит, вашият лекар първо ще се увери, че няма друга причина за течащия ви нос, като например риносинузит или алергия.
Това ще включва задълбочена анамнеза и физически преглед, който може да включва назална ендоскопия и вероятно може да включва провеждането на тестове за алергия.
Когато другите фактори и причини са изключени, тогава това, което остава, е неалергичен ринит. Неалергичен ринит може да има различни варианти, но при всички тях използването на назална иригация или използването на назални деконгестанти би трябвало да подействат облекчаващо. А ако забележите, че отключващият фактор е храненето, тогава това по всяка вероятност тогава е вкусов ринит.
На практика може да имате и смесен ринит, при който имате както алергичен, така и неалергичен ринит. Това е често срещано явление.
Храни, които могат да предизвикат хрема
Много храни могат да предизвикат хрема. Ето няколко често срещани от тях:
Пикантни храни
Люти чушки
Чесън
Къри
Салса
Лют сос
Чили на прах
Джинджифил
Други естествени подправки
Ако сте се замисляли, вероятно може да определите за вас конкретно кои са отключващите хремата храни. Обикновено носът ви ще спре да тече няколко минути след като сте приключили с храненето.
Лечение
Разбира се, можете да избягвате храни, които предизвикват хрема (чао-чао, любимо чесънче). Но можете да получите облекчение от вкусовия ринит. Ето какво може да помогне:
1. Използване на системи за промивка за носа с ксилитол, подходящи за ежедневна употреба и прочистване. Безопасни са за използване и от деца, така че ако вашите деца например имат вкусов ринит, може спокойно да заложите на това решение.
2. Назални деконгестанти, които също действат добре на носната лигавица, но и с които трябва да внимавате обаче, защото предизвикват сухота и зависимост при продължителна употреба.
3. Промивки с физиологичен разтвор - няма да има такъв добър ефект, но е безопасна алтернатива.
Въпреки че вкусовият ринит не е сериозен, може да е дразнещо и дори доста смущаващо да се справяте с хремата по време на хранене. Особено, ако сте в ресторант или на обществено място. В такива случаи бъдете внимателни какво избирате, за да не се чувствате неудобно от избора си на храна.
Най-важното е да се постави правилната диагноза, която ще определи кое лечение ще бъде най-ефективно във вашия случай. Това, че хремата не е огромно препятствие за начина ви на живот, не означава, че не трябва да търсите лечение. Не е нужно да страдате от нея, ако може да го избегнете, нали?