Ракът и науката – един танц, изпълнен с провали и оптимизъм

A+ A-
5696 прегледа 0 Коментара
Усилията за борба с рака могат да се мерят със стъпването на Луната и разделянето на атома на частици

Несъмнено човечеството полага огромен труд, за да се справи с коварната болест рак. Имайки предвид, че с това име обобщаваме повече от 200 заболявания с различен характер, ясно е, че усилията са повече от непосилни. И все пак може да се каже, че те са увенчани с успех до някаква степен.

Преди около 45 години, необходимостта от победа над тази ужасна диагноза, осъзнава самият американски президент Ричърд Никсън, който смята, че в нея трябва да се инвестират поне 100 милиона долара. Настоящите доклади категорично сочат, че спрямо началото на 70-те години на миналия век, хората вече имат двойно по-високи шансове да преживеят десет години след установяването на рака. Това се случва, благодарение на модерните роботизирани технологии, които включват лазерно насочване и въздействат на молекулярно ниво. Амбицията на фондация Cancer Research UK е до 2034 г. степента на оцеляване да се повиши на трима на всеки четирима с рак.

Надеждите се основават на постижението, че някои типове рак, вече се лекуват. При мъжете, които боледуват от рак на тестисите, терапията почти винаги дава резултат и те преодоляват диагнозата. С помощта на нови биологични медикаменти продължителността на живота на пациенти с рак на кръвта е скочила от две години на стандартната до около 10 години. При други видове рак обаче, като този на панкреаса например, високата смъртност се запазва, такава каквато е била преди половин век.

Според лекарите пациентът се счита за излекуван, ако в тялото му не се откриват следи от болестта поне пет години след края на битката. В това отношение има още много какво да се желае, защото войната не е загубена, но и няма особен напредък в нея. Важно е и какви са постиженията в сферата на поддържащите методи и контролирането на болестта. Това е една реалистична цел, която не бива да се подценява като ефект върху организма на болните. Напредъкът на техниките за имунотерапия, които са предназначени да подсилят защитните функции на човека и атакуват туморните изменения в клетките, показва завидни резултати. Преди не бихме могли да си представим, че пациенти с напреднал меланом са живи пет години след диагнозата, а днес това вече не е изключение чрез медикаментите ниволумаб и ипилимумаб.


Най-добрият лек – превенцията

превенция за рака

На този етап е препоръчително да се справяме с рака, като не го допускаме да възникне в тялото ни. Смята се, че поне от половината от разновидностите на болестта са предотвратими, показват данни на Международната агенция за изследване на рака. Причинителите се крият в средата и начина на живот. Ако хората изберат здравословно хранене, без вредни навици и рискови фактори, те биха имали огромна победа над рака. Статистиката е категорична – над 40 на сто от случаите на рак във Великобритания, биха могли да бъдат избегнати.

ТУК можете да видите всички познати ни начини за превенция от рака (публикацията е на английски език).

Науката обръща внимание, че голите земекопи не развиват никога рак, което означава, че те могат да са ни съюзници в борбата срещу него. Безкосместите гризачи отделят секрет, който съдържа хиалуронова киселина. Тя не само прави кожата им мека, но и образува защитен слой около клетките. Именно това спира туморните клетки да се размножават. Вече се правят експерименти в Хайфа, Лондон, Тексас, за да се пренесе този механизъм чрез генното инженерство и върху други бозайници.

Ракът е лечим, когато се открие в самото начало. Ако се разпространи, става все по-трудно да бъде овладян, настъпват и усложнения, става резистентен към медикаментите. Редовните прегледи не са просто пожелателни, а ключов момент от борбата с тежката болест. Ранното диагностициране може да удължи продължителността на живота на пациентите, затова се полагат допълнителни усилия в тази посока. Ако кръвен тест съумее да улови рака, години преди да започнат симптомите, това ще бъде истинска крачка напред. Специалисти от Университета на Суонзи вярват, че са открили такъв начин. Докато са извършвали изследвания на болни от рак на гърлото, те се натъкнали на мутации в червените кръвни клетки, много преди да настъпят същинските белези на болестта. Опитите им продължават с проучването на пациенти с рак на панкреаса. Може би тук се крие сериозен потенциал за преодоляване на болестта.

Традиционно хирургическите методи и лъчетерапията дават значителни положителни резултати, далеч по-добри от всички лекарства, взети заедно. Туморът се изрязва след поставянето на диагнозата и се ликвидира в зародиш, стига да не се е разпространил вече. Лъчетерапията пък използва йонизиращо лъчение, атакуващо ДНК-то на раковите клетки, което спира тяхното делене. Страничните ефекти обаче не са за омаловажаване. Сред тях по-сериозните са импотентност, проблеми със сърдечната дейност, а понякога и друг вид раково заболяване. По-новите технологии, като например терапията с протонно лъчение, все пак разчитат на прецизни насочващи системи, а ползите от тях са многобройни и надвишават рисковете.


Възникването на рака


Клетките имат ДНК, в които се кодират команди за тяхното съществуване. Ако всичко върви нормално, гените се грижат за нормалното възпроизвеждане на клетката. Тя се дели на две, когато това е необходимо за здравословното състояние на тялото. Случва се деленето да се увеличи или да бъде увредено, което определяме като мутация. Когато клетките са увредени, те имат способността да се саморазрушават, но понякога този процес се нарушава и механизмът спира да работи. Повтори ли се това, мутациите се натрупват, а клетката стартира безконтролно делене, водещо до образуването на тумори. При всяко възпроизвеждане на увредена клетка, расте вероятността от появата на нови мутации. Постепенно тя започва да се отличава от останалите здрави клетки. Малките групички от ракови клетки може да се отскубнат от основния тумор и чрез кръвта да достигнат други части на тялото. Там образуват нови тумори, или така наречените метастази.

Генетичните мутации могат да се дължат на наследствени фактори, както и на такива от околната среда, сред които тютюнопушене, химични съединения и други. Специалистите признават, че понякога е и въпрос на лош късмет – мутациите възникват случайно, провокирани от дадени процеси в клетките.


Лечението с медикаменти


медикаментозно лечение

Да стопираме рака за известен период – възможно ли е?


Съществуващите лекарства за борба с рака имат определен срок на действие. Не се ли установи туморът навреме, клетките продължават да мутират, а той по-трудно се поддава на лечение.

Доскорошните изследвания са свидетелствали, че клетките мутират на линеен принцип – изменят се постоянно, но са идентични по генетичен произход по всяко време. Новите анализи разбиват окончателно мита за линейния принцип. Ракът еволюира в съответствие с Дарвиновите принципи – образува разклонение след разклонение от една основа. Стига се до разнообразие в рамките на един тумор. Това откритие обезсърчава учените, защото задачата става далеч по-трудна. Действащите медикаменти действат върху точно определени мутации. Все пак е полезна информация, за да се постави основата на нови терапии с комбиниране на лекарства. Производителите също имат нова цел, която трябва да съобразят с принципите на растежа на рака.


Живот за раковите клетки


Бързото развитие на рака води до резистентност към терапиите, дори и химиотерапията е безсилна в даден момент. Когато станат устойчиви, раковите клетки заемат местата на чувствителните клетки, които умират при лечението. Ето защо, вероятно по-добрата стратегия за химиотерапия, е чувствителните клетки да се поддържат живи и под контрол, за да могат постепенно да заместят резистентните. Мишки, болни от рак, водят по-дълъг живот, ако им се дават по-малки дози при химиотерапия, установили са учените от Флорида. По този начин се контролира средата в тумора, а законът за оцеляването на по-силния, работи в полза на пациентите, а не против тях.


Висок имунитет и ваксинация


Стимулацията на имунните сили на тялото да разпознават и да се борят с раковите клетки, е един от най-значимите научни напредъци през последните години. Интересът към имунотерапията расте значително. Тя включва засилване на имунната система или приемът на синтетични антитела, атакуващи раковите клетки. Методът е изключително ефективен при някои видове рак на кожата и на белите дробове. Понякога се наблюдава и пълно изчезване на тумора.

В миналото ваксинирането срещу рак се е третирало като чудо, което не е по силите ни. Имунотерапията напредва, а създаването на инжекция против него, вече не изглежда толкова фантастично като идея.

Имунната система не винаги реагира срещу раковите клетки, защото не успява да ги различи от здравите. В Германия от известно време протичат изпитания на нова ваксина, с която се вкарва генетичен материал от рака в тялото с помощта на нанокапсули. Тогава защитните ни сили възприемат нанокапсулите като вируси и ги атакуват, което ни подготвя за разпознаването и на самите ракови клетки. Има основания да се вярва, че скоро ще имаме една универсална ваксина за рак. Тества се и друга ваксина, която би могла да помогне да се спре разпространението на рака при пациенти, минали вече през други терапии.


Модерен поглед върху рака


Вероятно не е далеч бъдещето, когато няма да тровим целия си организъм с медикаменти, а ще се насочваме единствено към раковите клетки. Как?


Лазерни технологии и наночастици


В Дания се разработват терапии, които инжектират наночастици директно в тумора. Следва нагряване чрез лазерно лъчение и изгаряне на раковите клетки. Този вид лечение не уврежда тъканите наоколо, както се случва при химиотерапията и лъчетерапията.


Троянски кон


Тук се използват модифицирани стволови клетки, пренасящи силни медикаменти право към тумора. Така не се вкарват токсини в цялото тяло, а само където е необходимо.


Салмонелата на помощ

Бактерията Салмонела се използва от експерти в Университета на Суонзи, за да пренесе противоракови медикаменти към сърцето на тумора. Тя има свойството сама да се отправи към образуванието, да се настани в него и да започне да се размножава. Бактерията е модифицирана и е напълно безвредна за пациентите, като целта й е единствено да пренася молекулите на противораковите препарати.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари