Ето защо растителният протеин е по-добър от животинския

A+ A-
5999 прегледа 0 Коментара
Около 20% от човешкото тяло е съставено от протеин. Тъй като тялото ви не съхранява протеини, важно е да получавате достатъчно от диетата си всеки ден.

Можете да получите протеин от много хранителни източници, включително растения и животни.

Някои хора твърдят, че източникът на протеина, независимо дали е животински или растителен, не трябва да има значение.

Други предполагат, че растителният протеин превъзхожда животинския.

Вече наистина много проучвания доказват, че месото като източник на протеини просто не е толкова здравословно. Далеч по-добре е да си набавите този необходим протеин от растенията. Най-общо казано, диетите с тежка растителна материя са по-здравословни. Едно неотдавнашно проучване установи, че тези, които се хранят с диета от плодове и зеленчуци, са с 31 процента по-нисък риск да умрат от сърдечно-съдови заболявания и приблизително с 20 процента по-нисък риск от обща смъртност от тези, които се хранят с диета, фокусирана върху животинска храна.

Има някои основателни причини, че източниците на растителни протеини като боб и леща са по-здравословна алтернатива на бекона. Изследователите не казват, че не можете или не трябва да се отдадете на мазни и добре изглеждащи бургери. По-скоро трябва да им се наслаждавате умерено. Като цяло изследванията показват, че по-малко животинско месо - най-вече става дума за червеното - е по-добро от повече, що се отнася до здравето в дългосрочен план. Не е нужно да обичате тофу, стига да се стремите да ядете повече от протеина си от земята и по-малко от животни.


Растителният протеин има повече хранителни вещества и фибри

растителни протеини

Животинското месо е известно с многото си хранителни вещества. Ако ядете разнообразие от животински меса (светло и тъмно, не само говеждо, както и различни органи), можете да приемате всички аминокиселини, необходими за производството на вашите собствени телесни протеини, плюс витамини като B12, ниацин, тиамин, B5 , B6, B7 и витамини А и К.

Но ето какво: ако смените всички тези животински протеини за еднакво разнообразна диета от растителни протеини като ядки, семена и боб, всъщност би било дори по-добре. Това е така, защото тези храни също са пълни с подобен спектър от хранителни вещества. Най-голямата разлика е витамин В12, който повечето растения не могат да произвеждат сами. Можете да получите B12 от ядливи морски водорасли и в обогатени зърнени култури, макар че най-лесният начин е чрез хранителни добавки или чрез консумация на животински продукти.

Все повече лекари, изследователи и спортисти заявяват, че растителните протеини са по-добри от животинските за човека. Това е така, защото, килограм по килограм, те пакетират повече хранителни вещества в по-малко калории. Те имат и едно нещо, което на животинските протеини напълно липсва: фибри. Фибрите подпомагат храносмилането, насърчават здравословния микробиом в червата и са силно свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.


Хората, които приемат растителни протеини отчасти, имат по-здравословни навици


Метаанализите, които сравняват хората, ядящи животински и растителни протеини, постоянно установяват, че дори след като се приспособяват към други фактори на влияние, като социално-икономически клас, тегло и навици, тези, които се хранят с растения, са склонни да живеят по-дълго и по-здравословно. По-вероятно е да имат по-малко сърдечно-съдови заболявания и по-малко случаи на рак.

Такива хора може да виждат по-редовно своя лекар и така да получават по-добра превантивна грижа. Може би са склонни да живеят на по-тихи, по-малко замърсени места.


В месото има повече наситени мазнини


Друга причина, че пържолата не е много добра за вас: мазнините, които често я придружават. Мазнината е част от добрия месен вкус. Но също така има тенденция да запушва сърцето ви. С растителни протеини получавате по-малко наситени мазнини и няма холестерол...

Наситените мазнини са тези, които са твърди при стайна температура и са склонни да допринесат за сърдечно-съдови заболявания, защото увеличават общите ви нива на холестерол. Това може в дългосрочен план да наклони везните към страната на LDL (липид с ниска плътност), точно това запушва артериите. Храни като ядки, авокадо и риба имат далеч по-малко наситени мазнини, отколкото червените и други тъмни меса. Като такива те се наричат здравословни мазнини.


Преработено, червеното месо и месото на скара са канцерогенни

червено месо

Вероятно сте чували за мащабния доклад на Световната здравна организация (СЗО) преди няколко години, който обявява, че преработените червени меса са канцерогенни. Колоректалният рак в частност се свързва с яденето на червено месо, както и рак на панкреаса и простатата. Преработените меса, като бекон и наденица, също допринасят за колоректалния рак. Дори е известно, че месото на скара има някои канцерогенни съединения в него.

В голямата картина на рака, месото не е най-големият играч. Последните оценки на Global Burden of Disease Project, подгрупа на СЗО, оказват броя на годишните случаи на рак от червено месо на 50 000. Това е в сравнение с 200 000 случаи от замърсяване на въздуха, 600 000 от алкохол и един милион от тютюн.

Последните няколко години се появиха много силни противници на месния протеин. Те дори наблягат на много вредни, глобални фактори, които влияят буквално на целия свят.

За един хамбургер са нужни 2400 литра вода. Това е огромно количество вода...

¼ от консумацията на вода в света отива за производство на животинска храна.

И не само това е проблема, проблем е и замърсяването на водата. В САЩ например, индустриалните животни произвеждат почти 50 пъти повече отпадъци за година, колкото цялото население заедно . Отравят се езера, реки, подпочвени води.

Този отрасъл е виновен за 15% от въглеводородните емисии. Това е колкото всички емисии на цялата транспортна мрежа по света, влакове, коли, кораби, самолети.

Тези данни са от нашумелия документален филм Промяна на играта (Game changers). Във филмът има доказателства, показващи че спортистите, които употребяват растителни протеини са по-силни и постигат по-добри резултати от тези, които приемат животински протеини.

Изводите ги оставяме на вас, а самия филм, с български субтитри, можете да видите тук:

https://filmisub.com/filmi/44241-the-game-changers-promyana-na-igrata-2019.html

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари