Витамините (инфографика)
9617 прегледа
2 Коментара
В 1880 година руския учен Н. Лунин разбира, че тялото се нуждае от определени вещества, в минимални количества, за да може да функционира правилно.
През 1912 година американския биохимик от полски произход Казимир Функ успява да изолира от оризовите люспи вещество (витамин B1), с което да се пребори с болестта бери-бери.
Той го нарича „Витамин”.
Витамините представляват нискомолекулни органични вещества, които са жизнено необходими за човека и животните.
Днес са ни известни над 30 вида витамини. Те се съдържат предимно в растенията и можем да ги разделим на мастноразтворими и водноразтворими. Влияят пряко или косвено върху имунната, ендокринната и нервната системи, оказват влияние на растежа, кръвообразуването, кръвосъсирването, обмяната на веществата, клетките.
Съвсем сигурно е, че ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре и в кондиция, то в тялото ни не трябва да има недостиг или предозиране на тези така ценни за нас вещества. Можем много лесно да си ги набавим от плодовете и зеленчуците – колкото по натурално, толкова по-добре.
Ето една инфографика, която показва кой витамин в коя храна се съдържа и на какво влияе:
През 1912 година американския биохимик от полски произход Казимир Функ успява да изолира от оризовите люспи вещество (витамин B1), с което да се пребори с болестта бери-бери.
Той го нарича „Витамин”.
Витамините представляват нискомолекулни органични вещества, които са жизнено необходими за човека и животните.
Днес са ни известни над 30 вида витамини. Те се съдържат предимно в растенията и можем да ги разделим на мастноразтворими и водноразтворими. Влияят пряко или косвено върху имунната, ендокринната и нервната системи, оказват влияние на растежа, кръвообразуването, кръвосъсирването, обмяната на веществата, клетките.
Съвсем сигурно е, че ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре и в кондиция, то в тялото ни не трябва да има недостиг или предозиране на тези така ценни за нас вещества. Можем много лесно да си ги набавим от плодовете и зеленчуците – колкото по натурално, толкова по-добре.
Ето една инфографика, която показва кой витамин в коя храна се съдържа и на какво влияе: