Минимализъм срещу максимализъм в интериорния дизайн. Кое да изберем?

A+ A-
2373 прегледа 0 Коментара
Първото, което трябва да кажем по повод заглавието на днешната статия, е че няма правилен и грешен отговор. Въпрос на предпочитания и личен избор е дали да заложим на минимализъм, или максимализъм в дизайна. Но ако се чудите кое от двете е по-подходящо за вашия дом, вижте плюсовете и минусите им.


Минимализъм – какво е характерно за него и кога е подходящо да го изберем?


Минималистичният стил е вдъхновен от скандинавските държави. Характеризира се със семпъл и максимално изчистен дизайн, прави линии и почти никаква абстрактност. При него няма ярки цветове, залага се на бяло, сиво, бежово и черно. Може да има декорация, но тя не е акцент, а в повечето жилища, обзаведени в минималистичен стил, декоративни елементи и украси почти липсват.

Важно е да се отбележи, че когато говорим за минимализъм, грижата за околната среда е от първостепенно значение. Затова и се залага предимно на естествени материали. Естествената светлина също е предпочитана, затова прозорците са големи, пердетата леки, а стените – боядисани в светли тонове.

За голям плюс на минимализма се приема, че няма почти нищо излишно и жилището е по-лесно за поддържане. Като минус критиците му отчитат, че домът изглежда много стерилен и му липсва уют и топлина. Също така липсва индивидуалност, тъй като такава се създава най-вече от неправилните форми, цветовете и декорацията – все липсващи елементи при минимализма.

Този тип дизайн е предпочитан предимно в по-малките жилища, където опростените и изчистени визии са далеч по-добрият вариант и създават усещане за простор. Разбира се, може да подхожда чудесно и на по-голямо жилище, стига собственикът да е почитател на минималистичните елементи.


Максимализъм – характеристики, плюсове и минуси


Максимализмът дълго време беше пренебрегван от интериорните дизайнери, но в последните няколко години уверено се завърна и е предпочитан от мнозина. Характеризира се с ярки цветове, по-интересен дизайн, целящ да привлече вниманието и множество декоративни елементи. Максимализмът показва индивидуалността на собствениците на жилището в максимална степен.

Доста често при този тип обзавеждане едната стена в стаята е боядисана в друг цвят, различен от останалите три или пък има някаква шарка.

На почит при максимализма е изкуството – затова е хубаво да има стена с картини или интересни фотографии.

Тук завесите са плътни, по възможност в отличителни тонове, такива килими покриват и пода, има саксии, украси, сувенири и т.н. Мебелите не са непременно с остри ръбове и строги линии, може да са обли или с неправилни форми.

Този стил е предпочитан от артистичните натури и от хора, които са отворени към по-интересни и нестандартни идеи.

Противниците му смятат, че е твърде натруфен, дори кичозен, множеството елементи и шарки „уморяват” окото, а поддръжката на жилището е далеч по-трудна.

В най-общи линии това са основните характеристики, плюсове и минуси на двата типа обзавеждане. Кой от тях ще изберете зависи от типа жилище, с което разполагате, но най-вече от вкуса и предпочитанията ви.


Кой стил за кого е?


Ако сте от хората, които предпочитат семплите и изчистени линии, нямате време за поддръжка и за вас ярките цветове и натруфеният дизайн са по-скоро кич, отколкото нещо красиво, смело и различно, то тогава по-подходящ за вашето жилище би бил минималистичният стил. Ако заложите на него, ще имате най-необходимото и нищо излишно, всичко ще бъде подредено и достатъчно функционално. Имайте предвид, че при минимализма се залага на мултифункционални мебели – например масичка, която се ползва за хранене или работа, после се сгъва и т.н. Има опасност обаче домът ви да бъде определен като „скучен” и да бъде характеризиран с липса на индивидуалност.

Максималистичният стил пък е по-подходящ именно за хора, които държат на индивидуалността и личния почерк, на по-нестандартните и смели идеи и имат желание да експериментират, когато става дума за обзавеждане. В такъв тип дом обаче е много по-вероятно да настъпи хаос, да изглежда разхвърляно, а обзавеждането на бъде определено като безвкусно и кичозно.

Който и от двата стила да изберете, ще има такива, на които жилището ще се хареса и такива, на които няма. Затова ръководете се от себе си и собствените си предпочитания и обзаведете дома си, така че да ви е уютно и приятно да прекарвате време в него.

Разбира се, предпочитанията ви може и да се променят с времето. Ако сте залагали на минимализъм до момента, но изведнъж ви е хрумнало, че е време за промяна и имате нужда от по-смели принтове и декорация, защо не?

И обратното – ако домът ви е пълен с различни елементи, цветовете са ярки и е пълно с мебели, може би имате нужда от глътка въздух?

Нищо не е задължително на сто процента. Възможна е и комбинация между двата стила, ако не можете да определите кой предпочитате. Не забравяйте, че най-важното е на вас да ви харесва.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари