Невидима заплаха: Колко опасен реално е домашният прах

A+ A-
5889 прегледа 0 Коментара
Бърсането на прах понякога може да е досадно занимание, но учените са единодушни: тази скрита опасност за здравето ни е напълно реална

Сешайте се за тази статия всеки път, когато имате намерение да се отпуснете на дивана, докато домашният прах е превзел дома ви и създава невидима, но напълно реална заплаха. Безспорно ще се съгласим, че забързаното ежедневие се явява проблем днес, когато се стремим да балансираме между поддържането на жилището, професионалните ангажименти, отглеждането на децата и вниманието към семейството. Далеч по-приятно е вечер да се насладим на сериала, отколкото да чистим пода и да бършем праха от мебелите.

Учените обаче са на мнение, че не бива да пренебрегваме тези свои задължения. Всички тези незабележими за окото частици от мръсотия, носеща се във въздуха и натрупваща се по вещите ни, могат да причинят неочаквани вреди за здравето.

А ако сте представители на перфекционистите, които предпочитат да държат всичко изпипано по конец, определено сте на прав път – има защо да се страхувате от домашния прах!

Детайлите по въпроса могат със сигурност да ви притеснят, без да е нужно да има слънчева светлина, за да обърнете едва тогава в какво количество прах е потънал апартаментът ви.

От какво се състои той:

- Миниатюрни частици мъртва, излишна човешка кожа;
- Акари, видими под микроскоп, които представляват не просто една неприятна гледка.

Тези малки организми се хранят именно с люспите на кожата ни, която се намира навсякъде в помещенията, които обитаваме. В 1 грам домашен прах има повече от 100 акари, а матракът, възглавниците и чаршафите са особено притегателна зона за тях. По тях могат да се срещнат милиони твари, за чието съществуване обикновено не подозираме, просто защото те дори не се забелязват.

Всъщност алергиите при хората възникват именно заради тях, не към самия прах. Когато някой има подобна непоносимост, става дума за алергия към екскрементите на акарите, които изпускат храносмилателни ензими, провокиращи този род реактивни състояния при човека.

Един женски представител на акарите живее в продължение на 10 седмици, като през този период успява да снесе около 100 яйца. Същевременно отпадните следи от нея ще са няколко хиляди, което ще се прехвърли автоматично на много повече прахови частици.

Не е случайно, че децата понякога се чувстват по-комфортно и спят спокойно, без да сънуват кошмари, когато спалното бельо е свежо и подменено наскоро. Нека това да ви накара да размислите, когато тръгнете да си лягате вечер, а умората е се кани да ви надвие и сте готови да се предадете, вместо да се погрижите за чаршафите.


Пътят на праха


Праховите частици навлизат и от улицата в дома ни. Поне според проучване на професори от университета в Аризона, процентът е доста висок в това отношение – над 60. Дали ще го внесете с обувките си или ще нахлуе през отворения прозорец, това е без значение, ефектът е идентичен, а малките „отломки“ проникват навсякъде.

Ето защо наличието на количество прах зависи изключително от местоположението на блока или къщата, а в големия град, както сами се досещате, нямаме много избор. Почти винаги в близост до дома ни има булевард, а движението става все по-натоварено. Пълното унищожаване на източниците на прах на практика е невъзможно.


Виновниците за алергичните реакции (и не само)


Прахът се вдишва непрекъснато и дихателната система е подложена на ежедневна атака. За хората, които страдат от ринит или сенна хрема, картината е красноречива и те отлично познават последствията от негативното въздействие върху организма.

Освен всичко друго, прахът може да съдържа химични вещества като олово или азбест. В пространството се съдържат също елементи от използването на перилни препарати, козметика, почистващи средства за бита и т.н.

Проучване, публикувано на страниците на американският журнал Environmental Science & Technology (септември 2016), гласи, че в домашния прах се намират над 45-потенциално вредни химични съединения. Някои от тях са познати като ендокринни нарушители, които създават хормонален дисбаланс, както и обострящи различни здравословни проблеми, сред които астма, дихателни проблеми, алергии.

Основните химикали, които могат да бъдат открити в домашния прах, са фталатите диетилхексил фталат (DEHP), диетилхидроксиламин (DEHA), огнеупорните трифенил фосфат (TPHP) и трис(1,3-дихлоро-2-пропил)фосфат (TDCPP). Засечени са големи концентрации също на молекули от парфюми и ароматизатори, перфлуороалкили и феноли.

Всички изброени частици могат не само да бъдат вдишани, те попадат върху храните и напитките, които консумираме, като дори проникват и през кожата ни.

Учени от университета „Дюк“ са установили, че те биха могли да са причина за отключването на увеличаването на мазнините при децата. Излагането на определени химикали може да доведе до натрупването на триглицериди, което ги прави съществен фактор за появата на затлъстяване.

Излиза, че ако се стремите да свалите някой и друг килограм, то определено трябва да започнете с едно хубаво почистване. То не само гори калории, но и ще ви гарантира здравословна среда, която не създава нови предпоставки за стимулиране на развитието на мастни клетки.

Изглежда прашните домове могат да се превърнат във виновници не само за пристъпи на алергия и астма, защото последните изследвания сочат, че те вредят и на талията.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари