Обиколка из кулинарните изкушения на Европа
3071 прегледа
0 Коментара
Кои са страните с най-значим принос по отношение на кулинарното световно наследство
В ежедневието си сме свикнали да опитваме разнообразни ястия, особено когато сме в заведение. Чуждите кулинарни вкусотии всъщност навлязоха трайно в бита ни, дори са част от маркетинга на големите вериги магазини.
Днес може да си изберем да хапваме суши, а утре да посегнем към любимото кебапче или американския хамбургер. Знаем, че немските колбаси са качествени, чували сме за италианската шунка, както и за сиренето във Франция и Испания. Дори у нас интернационалното влияние си казва своята дума.
Едно кратко кулинарно пътешествие би изглеждало по следния начин:
Норвегия
В миналото норвежците са били известни като една бедна риболовна нация, а днес не населяват една най-богатите страни, благодарение на петрола. Норвегия продава сьомга на целия свят и реално с това се изчерпва тяхната идентичност по отношение на специфичните готварски продукти.
Германия
Влиянието на Германия спрямо кулинарното световно „богатство“ не е толкова значително, ако трябва да я сравним с други държави. Културата за производство на колбаси от класа обаче е безспорна. Неслучайно много други се опитват да ги копират. Германците обичат да правят и кисело зеле, но най-типичните за тях са вурстовете и местните бири.
Холандия
Тя се отличава предимно с твърдите си сирена, които държат едно от най-високото ниво. Не бива да пропускате да ги опитате, ако планирате екскурзия до там.
Русия
Черният хайвер е родом именно от Русия. Дори да е дело на фирма от Иран, той обикновено носи прозвището руски. Не можем да подценяваме също блините, водката, които вървят чудесно с гореспоменатия хайвер. Една легендарна руска комбинация. Пирогът също - изпеченото хлебче с пикантна кайма е истинско изкушение за всеки любител на руската кухня. Бьоф Строганов, който считаме, че идва от Франция, също е много характерен за най-голямата страна в света.
Англия
Английските сандвичи се налагат от граф Сандвич, който пръв започва да ги предлага на клиентите си. Беконът, пържените яйца с добавка от гъби, печен боб и филийка на тостер са една традиционна английска закуска. Особено голям принос англичаните имат и със своите пържени риба и картофки.
България
В миналото ние бяхме известни със своите зеленчуци и плодове, които освен че ни радваха на трапезата, се изнасяха далеч от границите ни. Исторически влиянието се е трансформирало през годините и вече трудно може да се отговори какво е типично за храната на българите. Присъстват основно рецепти от Гърция и Турция. Киселото мляко и лютеницата си остават може би фаворитите тук, а и рядко се срещат на друго място по света.
Белгия
В Белгия има множество елитни ресторанти, но нищо сензационно за отбелязване като храна. Освен може би пържените картофи и майонезата към тях… Разбира се тук не може да не споменем неповторимите бири и шоколадовите изделия, които нямат аналог никъде по света. Гофретите също са с белгийски произход.
Швеция
Шведският вкус към обзавеждането е любим на милиони по планетата, а магазините, в които се предлага то, обикновено сервират и кюфтенца. Те обаче са турски. Това, което е по-характерно за шведите, е техният миш-маш или подвижният бюфет с най-малко 20 ястия, известен по нашите ширини като шведска маса. В менюто на типичните заведения в Швеция ще откриете още балтийска херинга, сьомга, студени меса, няколко вида зеле, шунка и колбаси.
Испания
И когато говорим за Испания, трябва сме сигурни, че става дума за колосален принос по отношение на интернационалното влияние върху храната на останалите държави. Испанските тапас вече бяха споменати, но тук е и иберийската шунка, сирената Манчего, паелята, която макар и основно с ориз, се е превърнало в най-типичното ястие. В горещата страна ще се натъкнете на изключително добри ресторанти, които трябва да бъдат посетени на всяка цена – стига да може да си позволите този лукс.
Франция
Това е замъкът на гастрономите, в който може да открием всичко: от пържени картофки до ястия с уникални съставки. Французите са популярни със своите сосове, те са създали почти всеки от тях. Не може да пропуснем също шампанското и конякът. Виното е от световна класа! Простичката рецепта от миди, задушени с бяло вино и масло, могат да ви пратят в рая само за няколко минути. Гъшият дроб е толкова характерен за тази необятна в кулинарно отношение страна. Ето защо тя е оставила траен отпечатък в цяла Европа.
Дания
Дания изнася много бекон, въпреки че англичаните са го открили. Датчаните се отличават със своите ресторанти, които се вписват в модерната концепция за скандинавската храна. Много интересни са техните малки сандвичи, върху които може да се постави почти всичко – от морски дарове до месо, независимо дали пушени или сушени, с добавени къри или хрян. Това са испанските тапас, но в датска версия.
Италия
Основният конкурент на Франция, който изобщо може да се мери с нея. С добре познатите си и обичани от всички ястия, Италия дори може да се окаже победител в оспорваната борба между двете. Италианците живеят, за да ядат, както се шегуват някои с тях. И как може да е другояче, при условие, че са заобиколени от паста, пица, сладолед, ризото, пармезан, салами, тирамису и прошуто?!
Португалия
Тук морската храна на брега на Атлантическия океан е в култ. Качеството й е отлично и изобщо не е за изпускане. Зехтинът, шунките и сирената трябва да бъдат тествани.
Турция
Ако четем информацията в турската асоциация за туризъм, ние ще узнаем, че тук се намира най-добрата кухня в света. Претенцията може да бъде поставена под съмнение, но смесицата от изтока и запада, определено заслужава внимание. В Истанбул може да се насладите на кулинарните удоволствия, включващи мезета, кебап, сосове. Турското кафе също трябва да бъде отбелязано.
Швейцария
Фондюто идва именно от Швейцария, както и самото топене на какво ли не в размекнато при топлинна обработка сирене. Тук трябва да бъде посочен и шоколадът на местните.
Гърция
Гърците могат да ви посрещнат с усмивка, узо, калмари на кръгчета, шишчета и сандвичи гирос. Те вярват в идеята, че предлагат кухня от най-високо ниво, което не винаги е така, но препечената им риба на скара, полята със зехтин край морето, може бързо да ни убеди в твърдението. Гръцката им салата и мусаката вече могат да бъдат открити навсякъде, както и сиренето фета.
Австрия
Австрия е известна като меката на сладкарниците, а виенският им шницел е прочут в целия свят. Ако вторият е добре приготвен, той представлява истински деликатес за сетивата.
Победители могат да бъдат излъчени, но вероятно трябва да бъдат категоризирани в различни ниши. За да не залитаме в субективни оценки, всеки може сам да прецени според кулинарните си изисквания, накъде да се отправи, за да задоволи очакванията си.
В ежедневието си сме свикнали да опитваме разнообразни ястия, особено когато сме в заведение. Чуждите кулинарни вкусотии всъщност навлязоха трайно в бита ни, дори са част от маркетинга на големите вериги магазини.
Днес може да си изберем да хапваме суши, а утре да посегнем към любимото кебапче или американския хамбургер. Знаем, че немските колбаси са качествени, чували сме за италианската шунка, както и за сиренето във Франция и Испания. Дори у нас интернационалното влияние си казва своята дума.
Едно кратко кулинарно пътешествие би изглеждало по следния начин:
Норвегия
В миналото норвежците са били известни като една бедна риболовна нация, а днес не населяват една най-богатите страни, благодарение на петрола. Норвегия продава сьомга на целия свят и реално с това се изчерпва тяхната идентичност по отношение на специфичните готварски продукти.
Германия
Влиянието на Германия спрямо кулинарното световно „богатство“ не е толкова значително, ако трябва да я сравним с други държави. Културата за производство на колбаси от класа обаче е безспорна. Неслучайно много други се опитват да ги копират. Германците обичат да правят и кисело зеле, но най-типичните за тях са вурстовете и местните бири.
Холандия
Тя се отличава предимно с твърдите си сирена, които държат едно от най-високото ниво. Не бива да пропускате да ги опитате, ако планирате екскурзия до там.
Русия
Черният хайвер е родом именно от Русия. Дори да е дело на фирма от Иран, той обикновено носи прозвището руски. Не можем да подценяваме също блините, водката, които вървят чудесно с гореспоменатия хайвер. Една легендарна руска комбинация. Пирогът също - изпеченото хлебче с пикантна кайма е истинско изкушение за всеки любител на руската кухня. Бьоф Строганов, който считаме, че идва от Франция, също е много характерен за най-голямата страна в света.
Англия
Английските сандвичи се налагат от граф Сандвич, който пръв започва да ги предлага на клиентите си. Беконът, пържените яйца с добавка от гъби, печен боб и филийка на тостер са една традиционна английска закуска. Особено голям принос англичаните имат и със своите пържени риба и картофки.
България
В миналото ние бяхме известни със своите зеленчуци и плодове, които освен че ни радваха на трапезата, се изнасяха далеч от границите ни. Исторически влиянието се е трансформирало през годините и вече трудно може да се отговори какво е типично за храната на българите. Присъстват основно рецепти от Гърция и Турция. Киселото мляко и лютеницата си остават може би фаворитите тук, а и рядко се срещат на друго място по света.
Белгия
В Белгия има множество елитни ресторанти, но нищо сензационно за отбелязване като храна. Освен може би пържените картофи и майонезата към тях… Разбира се тук не може да не споменем неповторимите бири и шоколадовите изделия, които нямат аналог никъде по света. Гофретите също са с белгийски произход.
Швеция
Шведският вкус към обзавеждането е любим на милиони по планетата, а магазините, в които се предлага то, обикновено сервират и кюфтенца. Те обаче са турски. Това, което е по-характерно за шведите, е техният миш-маш или подвижният бюфет с най-малко 20 ястия, известен по нашите ширини като шведска маса. В менюто на типичните заведения в Швеция ще откриете още балтийска херинга, сьомга, студени меса, няколко вида зеле, шунка и колбаси.
Испания
И когато говорим за Испания, трябва сме сигурни, че става дума за колосален принос по отношение на интернационалното влияние върху храната на останалите държави. Испанските тапас вече бяха споменати, но тук е и иберийската шунка, сирената Манчего, паелята, която макар и основно с ориз, се е превърнало в най-типичното ястие. В горещата страна ще се натъкнете на изключително добри ресторанти, които трябва да бъдат посетени на всяка цена – стига да може да си позволите този лукс.
Франция
Това е замъкът на гастрономите, в който може да открием всичко: от пържени картофки до ястия с уникални съставки. Французите са популярни със своите сосове, те са създали почти всеки от тях. Не може да пропуснем също шампанското и конякът. Виното е от световна класа! Простичката рецепта от миди, задушени с бяло вино и масло, могат да ви пратят в рая само за няколко минути. Гъшият дроб е толкова характерен за тази необятна в кулинарно отношение страна. Ето защо тя е оставила траен отпечатък в цяла Европа.
Дания
Дания изнася много бекон, въпреки че англичаните са го открили. Датчаните се отличават със своите ресторанти, които се вписват в модерната концепция за скандинавската храна. Много интересни са техните малки сандвичи, върху които може да се постави почти всичко – от морски дарове до месо, независимо дали пушени или сушени, с добавени къри или хрян. Това са испанските тапас, но в датска версия.
Италия
Основният конкурент на Франция, който изобщо може да се мери с нея. С добре познатите си и обичани от всички ястия, Италия дори може да се окаже победител в оспорваната борба между двете. Италианците живеят, за да ядат, както се шегуват някои с тях. И как може да е другояче, при условие, че са заобиколени от паста, пица, сладолед, ризото, пармезан, салами, тирамису и прошуто?!
Португалия
Тук морската храна на брега на Атлантическия океан е в култ. Качеството й е отлично и изобщо не е за изпускане. Зехтинът, шунките и сирената трябва да бъдат тествани.
Турция
Ако четем информацията в турската асоциация за туризъм, ние ще узнаем, че тук се намира най-добрата кухня в света. Претенцията може да бъде поставена под съмнение, но смесицата от изтока и запада, определено заслужава внимание. В Истанбул може да се насладите на кулинарните удоволствия, включващи мезета, кебап, сосове. Турското кафе също трябва да бъде отбелязано.
Швейцария
Фондюто идва именно от Швейцария, както и самото топене на какво ли не в размекнато при топлинна обработка сирене. Тук трябва да бъде посочен и шоколадът на местните.
Гърция
Гърците могат да ви посрещнат с усмивка, узо, калмари на кръгчета, шишчета и сандвичи гирос. Те вярват в идеята, че предлагат кухня от най-високо ниво, което не винаги е така, но препечената им риба на скара, полята със зехтин край морето, може бързо да ни убеди в твърдението. Гръцката им салата и мусаката вече могат да бъдат открити навсякъде, както и сиренето фета.
Австрия
Австрия е известна като меката на сладкарниците, а виенският им шницел е прочут в целия свят. Ако вторият е добре приготвен, той представлява истински деликатес за сетивата.
Победители могат да бъдат излъчени, но вероятно трябва да бъдат категоризирани в различни ниши. За да не залитаме в субективни оценки, всеки може сам да прецени според кулинарните си изисквания, накъде да се отправи, за да задоволи очакванията си.