Полезни съвети за приготвяне на бебешки пюрета вкъщи

A+ A-
1498 прегледа 0 Коментара
Родителството е отговорна задача. С всеки изминал ден вашето малко ангелче расте и неговите нужди се променят. Когато детето е на около 6-месечна възраст започва т.нар. процес по захранване. Това е и моментът, в който бебешките пюрета се превръщат в неизменна част от ежедневието на родителите и детето.

Разбира се, бихте могли да ползвате услугите на детска кухня или да купувате готови пюрета от магазина. Но, ако сте от родителите, които искат сами да приготвят храната на детето си, за да бъдат сигурни, че в пюрета се съдържат единствено полезни свежи плодове и зеленчуци и качествени съставки, за вас сме подготвили няколко много практични съвети

Какви уреди ще са ви необходими?

За да може сами да приготвяте вкусни бебешки пюрета у дома, едно от първите неща, за които трябва да помислите са на какви уреди да заложите. Този избор е важен, за да може лесно да постигате желаната консистенция и да не остават едри частици в пюретата.

Най-практично решение в случая са добре познатите кухненски уреди, които може би вече имате в дома си - блендер, пасатор или мултифункционален кухненски робот. На пазара се предлагат и специални машини, предназначени конкретно за приготвяне на пюрета, в които също бихте могли да инвестирате, ако имате желание.

Важни съвети за приготвянето на бебешка храна

Приготвянето на пюрета може и да не ви се струва прекалено сложна задача, но все пак е добре да се уверите, че спазвате всички нужни стъпки, за да осигурите на вашето дете вкусна, пълноценна и безопасна храна.

Първият и много важен съвет е, винаги да почиствате работното си място, преди да се захванете с приготвянето на храната. Както знаете, имунната система на бебетата тепърва се изгражда и те са доста по-чувствителни при контакт с алергени или други микроорганизми. Така ще винаги приготвяйте храната в чиста среда, като предварително сте измили старателно ръцете си, като и всички съдове и уреди, които ще използвате.

Вторият съвет е свързан с подготовката на продуктите, които ще използвате за пюрето. Обикновено в детската храна присъстват най-вече плодове и зеленчуци, месо, както и някои зърнени храни. Тук отново е важно да се уверите, че продуктите са измити много добре, особено зеленчуците, които растат в най-близък контакт с почвата.

Уверете се, че всички съставки са минали нужната термична обработка, за да имат достатъчни мека консистенция, която лесно може да бъде пасирана или смляна след това. Така и ще се подсигурите, че ще лесно на детето да консумира пюрето, без риск да се задави.

Родителите, на които за пръв път им се налага да приготвят храната на своите бебета вкъщи, често си задават въпроса дали да добавят подправки и какви да бъдат те. За нас възрастните бебешките пюрета изглеждат доста безвкусни, но трябва да имате предвид, че при децата на тази възраст вкусовите рецептори и възприятия тепърва се развиват. Затова експертите по детско хранене препоръчват на родителите да не добавят подправки към пюретата, които приготвят за малчуганите.

Последният ни съвет е да бъдете търпеливи, с времето бързо ще придобиете опит и ще се справяте все по-добре с тази задачка, а вашето дете ще се радва на вкусна домашно приготвена храна!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари