Дефицит на кадри: Ефективни идеи за справяне с предизвикателството

A+ A-
760 прегледа 0 Коментара
Задържането на качествени служители се превръща в сериозен проблем, който все по-рядко намира решение чрез обичайните до сега методи

Стандартният тиймбилдинг вече не успява да окаже съществено влияние, когато говорим за създаване на условия за мотивация на екипа. Тук могат да се дадат различни подобни примери, но изводите сочат само едно: в актуалната ситуация на дефицит на кадри, тяхното задържане се оказва наистина сериозно предизвикателство.

Добрата фирмена политика изисква гъвкавост и нови идеи, да се подходи различно, дори и само да се прилагат старите методи по друг начин.

Щастливи служители

Ако имате на разположение мениджър или отговорник, който се грижи за щастието на служителите ви, ще се изненадате от положителните резултати.

Не бъркайте този човек с тривиалната позиция на експерт „Човешки ресурси“. Докато последният се ангажира с административните задължения, другият може да изслушва хората, да ги опознава в личен план, да изработи стратегия за по-добро сработване, да разрешава и тушира потенциалните конфликти.

Сертифициран посредник в комуникацията

Така нареченият коуч, подготвен в сферата на методите и стила на използваната комуникация, може да послужи като силен коз за отприщване на енергията в екипа чрез точно зададени въпроси.

Индивидуалният коучинг е още по-ефективен, но и по-скъп от груповия. И в двата случая става дума за способ, който предоставя възможност на служителите сами от друг ъгъл да търсят решения и да стават по-ефективни.

Ротация и разнообразие

Рутинната и еднообразна работа често е причина за масово недоволство. Може да експериментирате с варианти на ротация, разбира се там където бизнесът го позволява. Резултатите могат да са отлични, не само за компанията заради взаимозаменяемостта на екипа, но и за съответния човек, сдобил се с втора специализация.

Инвестиция в здравето

Не е случайно, че темата за здравето става все по-назряла и съвременните хора се фокусират върху нея – хранят се по режим, спортуват, водят природосъобразен начин на живот. Работодателите също трябва да осъзнаят, че инвестицията в здравето на екипа означава още по-добри резултати, по-малко отсъствия, по-висока мотивация.

Като собственици, може да отделите един работен ден за обучение, индивидуални консултации, спорт, като се стремите да привлечете повечето доказани специалисти в екипа.

Целта е хората да преразгледат навиците си на хранене, на живот, да се опитат да се откажат от всичко, което им вреди, да се движат и да бъдат по-активни.

Тази традиция може да е част от цялостна програма за здравословен живот, не епизодична проява.

Обща кауза

Социалните и обществени каузи могат да приобщят служителите. Независимо дали ще се насочите към дом за стари хора, училище, университет или кампания за дете, вие ще участвате заедно в това, обединени от мисията си.

Улеснете ги и им спестете време

По какъв начин може да улесните живота на своите подчинени? Има много варианти, върху които може да помислите.

В много от чуждестранните компании работодателят поема химическо чистене, пазаруване, миене на автомобили, все услуги, които отнемат от времето. Ако искате вниманието на хората да е основно върху работния процес, отменете ги по някакъв начин.

Същото се отнася и до помощта при отглеждането на деца. Понякога тя е оскъдна, не от гледна точка на финансите, а заради оскъдното време, с което разполагат родителите. Детска градина или занималня в офиса е чудесна опция.

Домашна атмосфера

Може би някои предложения ще се сторят скандални за повечето родни предприемачи и шефове. Е, те вероятно не са предназначени за тях, ако не са готови да излязат от рамките и са ограничени само до мисълта да контролират стриктно работното време на служителите си.

Какво ще кажете за кратка дрямка? Практиката е тръгнала от Япония и доказано има много добър ефект върху здравето и ефективността. Кратка дрямка до 30 минути в специална стая за почивка – само си представете, че това всъщност ще даде отлично отражение върху тонуса на назначените във фирмата.

А ако имате ден за забавление, включващ ядене на пуканки, пиша или домашно приготвена храна?

Смисълът е голям и дори очакването има своята роля, че предстоят часове, в които ще се насладите на съвместно забавление и разпускане. И то несъмнено няма да изключи напълно задачите от работния процес, а оперативката може да премине далеч по-градивно, отколкото на фона на спешността на ранните събирания, без екипът ви да е успял да изпие сутрешното си кафе.

Допълнителни стимули

Те не се изразяват само под формата на придобивки. Има корпорации, които са изключително щедри откъм тях, но вниманието им е насочено и към още нещо.

Комуникация, максимална откритост, значимост на резултатите, а не работното време, гъвкава организация, редовни партита, приятен интериор, съдействие и развитие на вътрешното предприемачество.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари