Как да убедим работодателя си да работим дистанционно?

A+ A-
9021 прегледа 1 Коментар
В последните няколко години, една от основните характеристики, които всеки търси в своята работа, е възможността за дистанционна работа. Все повече хора мечтаят да избягат от скучната атмосфера на класическия офис и да работят от всяко друго възможно място.

Вие един от тези хора ли сте? Мечтаете ли да се превърнете в дигитален номад, който върши работата си край басейна или пък се наслаждава на красотата на планината, докато води конферентен разговор с колегите си? Можете ли да убедите шефа си, че дистанционната работа ще бъде по-полезна както за вас, така и за фирмата?

Колкото повече хора откриват предимствата и възможностите, които дистанционната работа предлага, толкова повече тя се превръща в тенденция, която има за цел да превземе корпоративния свят.

Дистанционната работа ви позволява да организирате по-добре както личните, така и бизнес задълженията си, позволява ви да пътувате без да нарушава ритъма ви на работа, позволява ви да учите нови неща и да подобрявате постоянно уменията си.

И дори вашата компания да не предлага подобно нещо към момента, има начин да убедите шефа си, че ще вършите също толкова добра работа и извън офиса, колкото и в него. Просто трябва да изпълните няколко прости стъпки. Но преди това си задайте въпроса:

Позволява ли дейността ви да работите дистанционно?

Ако работите в сферата на технологиите, дизайна и всяка друга дейност, която изисква работа на компютър, вероятността да можете да вършите задачите си дистанционно е много голяма. От друга страна, някои дейности, например работата с клиенти, не биха могли да се извършват дистанционно. Затова е добре да прецените дали искането ви е осъществимо, преди да започнете да работите за него.

След като установите това, можете да преминете към действие:


Стъпка 1: Бъдете най-добрият в това, което вършите


Можете ли да кажете, че давате най-доброто от себе си в работата? Ако не, то това е първото нещо, което трябва да направите. Когато подобрите начина си на работа, вие показвате на шефа си, че сте ценен кадър, който си заслужава да задържи в компанията. Това става като:

• Давате идеи за развитието на бизнеса от гледна точка на своята работа;
• Постоянно подобрявате уменията си;
• Информирате се за това как бизнеса може да се разрасне, обръщайки се към други области;
• Интересувайте се от дейността и развитието на фирмата, а не просто от своята работа и заплата;
• Бъдете толкова добър в това, което правите, че работата ви да може да говори вместо вас. Така ще привлечете вниманието на шефа си и той ще гледа на вас като на ценен кадър.

Следвайки тези съвети, много скоро ще се превърнете в най-добрия служител, което ще ви позволи да преминете към следващата стъпка:


Стъпка 2: Подгответе се добре за разговора с шефа си


Никога няма да получите мечтаната дистанционна работа, ако не си я поискате. Преди това, убедете се, че знаете точно какво искате и сте напълно подготвени за него. За целта, отговорете си на следните въпроси:

• Показвам ли на шефа си, че върша важна работа тук?
• Имам ли доказателства за повишена продуктивност и по-добре свършена работа, които да мога да му представя?
• Как би реагирал шефа ми на предложението да работя дистанционно?
• Мога ли да подобря още работата си, ако започна да работя дистанционно?
• Как мога да направя работата си още по-ефективна и полезна?
• Ще успея ли да запазя продуктивността си, ако работя дистанционно?
• Има ли как да измеря работата си?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се подготвите максимално добре за третата стъпка, а именно разговора с шефа ви.


Стъпка 3: Предложете на шефа си тестов период, в който да работите дистанционно


Преди да се захванете с нещо ново, добре е да тествате до колко то наистина работи за вас. Също както във фитнеса, от начало пробвате с малко тежести, а с времето вдигате все повече и повече. Ето защо е добре, при разговора с шефа ви, да предложите тестов период от седмица или месец, в който да работите от вкъщи. Така и двамата ще можете да проверите до колко този начин на работа се вписва както в живота ви, така и с дейността на фирмата.

Не забравяйте: основната ви цел не е да извоювате свободата си, а да комбинирате дейността, която вършите във фирмата, с различна обстановка.

различна обстановка за работа

Стъпка 4: След тестовия период


След като тестовия период премине, време е за равносметка.

Срещнете се отново с началника си и коментирайте работата, която сте свършили по време на тестовия период. Да, вие сте работили изключително добре и сте дали най-доброто от себе си, но не забравяйте, че всичко това е субективно и за вишестоящите може да не е така.

Изслушайте тяхното мнение с уважение. Не прибързвайте със заключенията. Изслушайте всички тяхни притеснения, дори да не ви харесват. Някои могат да бъдат болезнени, но не реагирайте. А, ако в крайна сметка началството се окаже твърдо против идеята, обмислете смяна на работата и преквалифициране в дейност, която позволява дистанционна работа или просто си направете равносметка.

Да продавате уменията си онлайн като фрийлансър е по-лесно от колкото предполагате. Ако все пак не искате да напускате работата си, опитайте се да измислите нещо допълнително, което може да убеди шефа ви, намаляване на заплатата, например.

Ако забележите, че шефа ви няма против дистанционната работа, стигате до стъпка 5.


Стъпка 5: Писмено предложение за дистанционна работа


Тук е моментът, в който трябва да се постараете добре. Опишете подробно защо е добре както за вас, така и за компанията да работите дистанционно. Предложението ви трябва да е написано изчерпателно и да обяснява:

• Как ще добавите стойност към работата си;
• Какви са проблемите, с които може да се сблъскате и как ще се справите с тях;
• Какво се е случило по време на тестовия период и какви са резултатите от него;
• Как компанията ще спечели от това.

Ето какво казва по темата основателят на Devrix - Марио Пешев, който е привърженик на работата извън офисите:

"Важно е да сте се доказали като експерти в текущата ви работа, поемайки допълнителни задължения, които да са от полза за работодателя ви. Това би причинило проблеми за фирмата, хаос при процеса на наемане, както и продължителен период на обучение и навлизане на нови служители.

Предвид продължителен срок от успешни задания и постигане на всички цели, поговорете искрено с работодателя си и споделете, че за вас дистанционната работа е от огромно значение, както и запазване на работните ви отношения. Уверете ги, че ще комуникирате проактивно, спазвайки мерките за сигурност на компанията. Ако имате възможност да виждате екипа 1-2 пъти в месеца, това може да наклони везните във ваша полза."

Ето още няколко компании, които позволяват да се работи извън офиса:
• Weemss
• Transformify
• Data Pro
• Oxxy
• Прогрес Телерик
• OpenNet Software

Дистанционната работа може да ви донесе много ползи, ако успеете да убедите ръководителя си, че ще бъдете още по-полезни за фирмата. Работейки дистанционно ще можете да подобрите уменията си, да се срещнете с нови хора и да научите много нови неща. Добър пример за всичко това е работата в Коуъркинг офис, където се срещат професионалисти от всякакви области.


Защо да изберем Коуркинг Банско?

coworking space в Банско

Коуркинг Банско има едно съществено предимство пред останалите подобни пространства за работа в България. И това е, че е изградено на принципа да същества като общност вместо като споделен офис...

1. Общност или споделен офис?


Повечето коуркинг спейсове в България са проектирани като споделено офис пространство, където фирми, предприемачи или фрийлансъри си наемат бюро и работят.

За разлика от тях в Коуркинг Банско се организират различни събития почти ежедневно. Някои от тях са:

• Барбекю всеки петък
• Излет в планината
• Посещение на минералния басейн в гората до село Баня
• СПА във Велинград
• Организиране на различни игри всяка събота вечер
• Филмова вечер в неделя

Общо взето идеята е, че почти всеки ден се организира някакво групово събитие и членовете на коуркинга никога не скучаят и не се чувстват самотни. Може би, още не сте го усетили, но ако поработите 1-2 години дистанционно, контактите с хора ще започнат да ви липсват.


2. По-ниски разходи от София


Цените на наемите, услугите, ресторантите са осезаемо по-евтини от тези в София. Пример, в ресторант Момини двори цената за ястие от обедното меню е между 5 и 7 лева.

3. Природа, тишина и чист въздух


Едно от нещата, които ми липсват в София са природата, тишината и чистия въздух. Е, всички тези неща ги намирам ежедневно в Банско.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари