Нов тренд срещу бърнаут: Спете на работното място

A+ A-
3136 прегледа 0 Коментара
Може да го приемете в буквалния смисъл, а може просто да намерите друг начин да наваксате със съня

Мнозина от нас имат толкова натоварено ежедневие, че понякога то се превръща в денонощие, в което време за сън просто не остава. Лидерите, оглавяващи високи позиции в бизнеса, могат да потвърдят, че поне четири пъти в седмицата те будуват дълго и не успяват да се наспят добре.

Недостатъчният сън обаче е не просто пагубен за организма, той се отразява и на качествата ни, на нашите реакции, което съответно рефлектира и върху финансовите резултати на компаниите. Има собственици, които не осъзнават тежките последствия на този омагьосан кръг, в който техният основен приоритет е да изискват още и още. Всъщност те са главните потърпевши от летвата, която поставят на подчинените си.


Мозъкът без сън


Неокортексът – кората на крайния мозък, се развива последен в тялото ни. Той отговаря за информацията, която постъпва чрез сетивата, за умението да разбираме езика и да изпълняваме моторни команди. Предната част на неокортекса е свързан с изпълнителните функции, които включват всички по-висши когнитивни процеси. Решаването на проблеми, аргументацията, организацията, потискане на определени неадекватни реакции, планиране и изпълнение – това са все отговорности, които касаят творческата ни дейност.

Проучвания в десетки компании с многобройни служители сочат, че има пряка връзка между съня и ефективното лидерство. То се гради върху четири фактори – решаване на проблеми, анализ на гледни точки, подкрепа за екипа, конкретни бизнес операции. Всички те зависят от състоянието ни и предимно от набавянето на качествен сън.


Ориентирани към резултатите


Когато трябва да съсредоточим вниманието си към основната цел, ние изобщо не бива да се разсейваме от изпълнението на поставените задачи. Най-важното трябва да бъде пред погледа ни и да сме устремени напред, към правилната посока. Ако не спим достатъчно, ние загубваме способността си да задържаме вниманието си, което се доказва и от редица изследвания. Човек, който не е спал между 17 и 19 часа, извършва задачите си на автопилот – все едно е погълнал алкохол, равняващо се на 0.05 промила в кръвта. Ако сънят липсва повече от 20 часа, производителността спада още повече – все едно сме с 0.1 промила.

висока ефективност


Решаване на проблеми


Когато трябва да се заемем с разрешаването на наболели проблеми в бизнеса, ние използваме интуицията си, умението си да разпознаваме модели, способността да генерираме нови идеи. Пълноценният сън през нощта гарантира голям потенциал в това отношение. Обратното – със сигурност намалява прозорливостта ни. Дори следобедната дрямка е способна да стимулира творческото разрешаване на проблеми, защото някои хрумвания се раждат по време на сън. Така че, да, защо да не спите и на работното си място? Стига да можете да си го позволите, разбира се.


Анализ на гледните точки


Сънят оказва влияние върху възприемането на нова информация, изучаването й, запаметяването на фактите и навременното извличане на данните, когато е необходимо. Тези процеси са изключително важни, за да създадем какъвто и да е анализ на наличните гледни точки. Ако ни липсва сън, ние не сме в благотворна позиция да намираме ефективни решения, нито да взимаме стратегически решения. Неслучайно е казано, преспи и действай на бистра глава.


Подкрепа за хората в екипа


За да подкрепим околните, от които зависи изпълнението на дадени задължения, ние трябва да се поставим на тяхно място. Разбирането на чуждите емоции, интонацията на гласа, сигналите, които подават, зависи от личния ни тонус. Ако не сме се наспали, грешките са много вероятни и от там изводите ще бъдат неправилни. Важно е също да овладеем собствените си чувства в някои моменти, което не би могло да се случи, ако самите ние сме превъзбудени и с опънати нерви. Когато не ни достига сън, ние сме и по-недоверчиви, колебаем се в тълкуванията и преценката си, нямаме силата да ангажираме силно служителите си.

Може би за някои шефове това заключение би било странно и крайно неприемливо, но сънят на работниците, е основна грижа на компанията. Трябва да се помисли дали с нещо не може да се подобри особено качеството и ефективността на съня на висшите мениджъри. Само така те ще се трудят още по-ефективно и ще имат сериозен принос за фирмата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари