Феноменът дежавю – фантазия или реалност?

A+ A-
10288 прегледа 0 Коментара
Ако сте от хората, на които им се е случвало да изпитат дежавю, не е нужно да се изпада в подробности, относно това какво представлява то. Усещането е неповторимо и обикновено ни застига внезапно, когато участваме в разговор или се озовем на уж непознато място. В такива моменти човек си задава въпросът, дали наистина ситуацията се повтаря, или феноменът е чиста фантазия?!

Науката, разбира се, е по-консервативна. Тя не дава мистичен отговор, а счита, че по всяка вероятност е налице химичен дисбаланс в мозъка. Някои центрове са свързани с обработването на постъпващата информация и понякога те ни вкарват в заблуда за нещо „вече видяно“. Дежавю е именно това, в буквален превод от френски език.

Официалната хипотеза обаче не устройва повечето, които са улавяли такива сигнали. Дори да се съгласят, че някаква случка е попаднала погрешка в участък в мозъка, който отговаря за спомените, което създава внушението за нещо вече изживяно, те имат и нерационално обяснение на емоцията, която ги е завладяла.

истина или мозъчен дисбаланс

Привържениците на свръхестествените явления го отдават на пророческите способности на някого. Той може би има силата да прелита през времето и пространство, достига до данни от минал живот, или предугажда бъдещи събития. В някои езотерични книги се твърди също, че настоящето и миналото текат по едно и също време, няма такова деление и бъдещето се пресича с тях, което дава потенциала за възникването на дежавю.

Някои признаци, че дежавюто не е грешка


Впечатленията на хората, които изпитват периодично чувството, са ценни за всички онези, които търсят по-задълбочени теории и разбулване на загадката. Ако сте от от тях и отхвърляте стандартните тълкувания на учените, помислете дали и при вас е ставало така, за да се убедите, че дежавюто не е случайно, нито е грешка на мозъка.

 Срещате човек, за когото сте сигурни, че някога сте имали история, а и се вълнувате все едно отдавна сте очаквали този миг; 

 Можете дословно да изречете следващите думи на събеседника си;

 Сънували сте наскоро диалога или преживяването;

 Изведнъж ви осенява идеята, че се намирате в паралелен свят;

 Друг човек, който присъства на случката, може да потвърди и също като вас усеща дежавю.

Тези състояния подсказват, че все пак не всичко има само една страна, при това материална, а преражданията може би не са измислица, нещо което се приема за чиста монета в източната философия.

дежавюто и някои болести

Трябва да се има предвид, че някои болести на нервната система дават подобни смущения. Епилепсията и шизофренията са сред тях, като настъпването на дежавю е знак за отключваща се криза.

Нострадамус е отличният пример – той е страдал от епилепсия, а същевременно е имал дарба да предсказва бъдещето. Може би тъкмо заболяването му е допринесло за тях, както считат някои специалисти. Обратното обаче не може да се твърди – дежавюто не е признак, че сте шизофреник.

Деликатната мозъчна дейност не е изучена напълно, независимо от множеството твърдения и високонаучни изводи в тази област. Всеки, който се е сблъсквал с дежавю, е склонен да се рови в дебрите на подсъзнанието си, за да установи истината.

Тя понякога не е лесна за откриване, а и често виденията се разразяват в моменти на силна емоционалност, изтощение, стрес и промени в метеорологичната обстановка. Това допълнително е пречка за трезва преценка, но имайте наум за тях и си записвайте кога възникват, сред какви хора и какви чувства провокират във вас.

дежавю - неразгадано вълшебство

Вие имате идеалната възможност да анализирате себе си и личността си. Може би това дежавю, което ви връхлита сега, цели да ви обърне внимание върху някакъв детайл от живота, подценяван или пренебрегван доскоро. Каквото и да казват, няма значение, защото личният опит и досег с това вълшебство си остават незаменими.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари