Как да се преборим с депресията по празниците?

A+ A-
6768 прегледа 0 Коментара
Когато Коледа наближи, от нас се изисква да бъдем най-щастливите хора през годината. Все едно по задължение трябва да си носим усмивките и да не падаме духом. Предполага се, че все ще сме в настроение и ще се радваме на семейството, приятелите и колегите.

Нищо чудно тогава, че навръх тези празници, много по-често изпадаме в депресия.

Болниците и полицията отчитат ръст на самоубийствата и опитите за слагане на край на живота. Психиатрите са по-натоварени от обикновено с проблемите на пациентите си, които се жалват от депресивни състояния точно по това време.

Тези проблеми имат много общо с прекомерните и нереалистични очаквания. За някои това е много неприятен период, тъй като комерсиализирането на Коледа ги дразни – акцентът е върху подаръците, перфектността във всяка една социална дейност и едва ли не приказния живот.

коледен дух

Друга група от хора пък изпадат в депресия, защото правят известна равносметка на изминалите дни. Те не могат да преглътнат, че в много отношения животът им не е това, което се надяват, а в сравнение с този на околните, той е още по-тъжен. Или поне така стоят нещата в техните очи, особено ако са свикнали да бъдат играят ролята на жертви. Има и такива, които просто се чувстват самотни.

Така или иначе, каквито и да са причините за лошите психически състояния по Коледа, специалистите съветват да си съставим бюджет, който ще похарчим. За да не изпадаме в неловки ситуации, да отсеем списъка със събития, които ще посетим. Нека не търсим и бленуваме идеалния празник, а да се насладим на всеки миг и да се концентрираме върху положителните си умения и придобивки, а не върху това, което ни липсва.

Всички онези, с които се разминавате навън и са обзети от празничния дух, изглеждат засмени и лъчезарни, сигурно ви депресират допълнително. Вие самите продължавате да се чувствате нещастни и изтощени. Вероятно смятате, че сте единствените, но на практика не е така, мнозина споделят същото, но и те се опитват да се прикриват.

бъдете социални по коледа

Ето ви някои конкретни предложения, с които може да намалите стреса и да си помогнете да изкарате едни приятни празнични дни:

1. Бъдете по-скромни и не се тревожете за изискванията и внушенията да сте в топ форма по празниците.

2. Разчупете рутината с нещо различно – отидете на кино на Коледа, дарете парите за подаръци, или изберете идея, която на вас ще ви допадне и ще ви осигури ентусиазъм. Направете нещо добро.

3. Потърсете приятели, които са на същата вълна и не се справят емоционално в този период.

4. Изживейте празниците без да поставяте някакви условия и да мислите предварителни сценарии.

5. Някои традиции са по-маловажни, отколкото изглеждат. Няма проблем да не сложите лампичките за украса, нито пък коледните чаши са задължителни. Насладете се на почивката, просто ей така!

6. Пробвайте да бъдете доброволец за някоя добра кауза – това ще ви даде удовлетворение.

7. Избягвайте хора, които гарантирано ще ви скапят празниците, независимо дали са ви близки или не.

8. Потърсете помощ за организирането на вечерята, подреждането на дома, шопинга.

борете депресията с приятели

9. Възможно е всичко да се случи, някои да се скарат, други да се сбият по Коледа. Ако присъствате на такава бурна семейна сбирка, не си го слагайте толкова на сърце – може да контролирате собствената си реакция, независимо че не може да заповядате на околните да се държат подобаващо.

10. Роднини или приятели, които не са на този свят, могат да бъдат почетени и по нетрадиционен начин. Направете пътуване в тяхна чест, за да си спомните за хубавите ви моменти заедно. Примерите могат да бъдат различни. Няма нужда да изпадате в моменти на самосъжаление, бъдете активни.

11. Търсенето на подаръци може да бъде изнервящо – часове в мислене, часове в обикаляне на магазините… Няма смисъл от това! Идеалният подарък е картата с определена стойност (ваучер), на която всеки би се зарадвал. Може да пазарувате и онлайн, така ще си спестите не само време, но и препълнения паркинг, тълпата в мола.

12. Не променяйте особено графика си. Не оставайте до късно на парти, не опаковайте подаръци нощем, не губете съня си, което може да е причина за вашето лошо настроение.

13. Не загърбвайте упражненията си. Спортът си остава един от най-мощните инструменти срещу депресията!

14. Хранете се разумно. Не се увличайте по празничните блюда и питиета или поне не прекалявайте.

15. Разхождайте се на слънце, до колкото е възможно. Сезонната депресия не е никаква рядкост, затова използвайте всеки момент, да си набавяте светлина през зимата.

16. Не бъдете строги към себе си, намерете време за удоволствия, за някои изводи, но не се оставяйте на желанието да се самонаказвате за несвършени задачи или грандиозни планове през годината. Простете не само на околните, но и на себе си.

весели празници

Весели празници!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари