Как да се освободим от страха и да живеем пълноценно

A+ A-
1616 прегледа 0 Коментара
Днешните модерни дни не рядко водят и до “модерни” мании и заболявания. Напрежението в ежедневието, съпътстващият стрес и изправянето пред невъзможни ситуации, те на практика ни подлудяват и водят до неминуем страх. За щастие, в по-големия брой случаи той не е основателен, и ако ние му позволим да вземе превес над ума, това може да съсипе целия ни живот.

Всяка една мрачна мисъл отнема нашето спокойствие. Освободете се от ненужното напрежение и спрете да мечтаете безперспективно. Започнете да живеете в настоящето. Не съжалявайте за миналото. То не може да се върне, но можем да почерпим опит и знания от него, за да живеем пълноценно днес.

Да постигнете вътрешна свобода е най-естественото нещо на света. Без мъчителни мисли, без тревога, без горчивина, без самосъжаление. Само вие сте отговорни за вътрешния си свят. Той се изгражда от вашите мисли и чувства. Именно за това трябва да ги контролирате и да бъдете по-силни от обстоятелствата, които ви плашат.


Как да започнем да живеем истински?


Основното, което трябва да постигнете е да се отървете от вашите страхове. Колко от нещата, за които сте се тревожили, изобщо не са се случили?! Вероятно много дни, месеци и години сте пропилели в напразни страхове. За да не попадате ненужно в капана на страха трябва да следвате няколко прости правила:

 преди да се поддадете на негативните чувства, анализирайте ситуацията;
 отдайте времето си не в намиране на решение, а в събиране на възможно най-много информация;
 контролирайте емоциите си, владейте се, не бързайте да избухвате;
 изправете се с ясно съзнание пред това, което ви плаши;
 наличието на опасност не е основание за страх, просто вземете нужните мерки.

Да променим нагласата си

За да се почувствате по-добре в почти всяка негативна ситуация, не е нужно да променяте каквито и да било обстоятелства около вас. Нужна е корекция само на вашето отношение към случващото се. Ако се самозалъгвате, че можете да контролирате хора или обстоятелства, със сигурност сами си подготвяте следващото разочарование.

Да се нагаждате към промените, без съпротивление от ваша страна, е вярната рецепта за щастие и успех. Помнете: доброто настроение и положителни мисли привличат още добро настроение и позитивни мигове.

Негативните мисли и чувства не определят живота ви. Те ви владеят временно. Колкото по-бързо осъзнаете това и се отървете от тях, толкова по-добре за психическото ви равновесие.

Какво ще кажат хората?

Не позволявайте мнението на другите да определя вашето ежедневие. Колкото повече се съобразявате с околните, толкова повече мисли на безпомощност ще си осигурите. Не допускайте да ви внушават недоверие в самите вас. Следвайте максимата „да бъдете в света, но не и от света“.

Съобразявайте се умерено. Запомнете, че вие и вашите желания сте на първо място. Това ще ви направи щастливи, а щастливите хора са способни да дарят с щастие и близките, които ги заобикалят. В крайна сметка целта не е толкова егоистична, колкото може би ви се струва.

Спрете да обвинявате околните. Вашето щастие не зависи от техните действия. Не се впускайте в обширни обяснения и оправдания на всяка своя постъпка от страх, че няма да ви приемат или ще останете неразбрани. Винаги ще има хора, които да ви осъждат. Те го правят не защото наистина сте виновни, а защото не могат да дадат израз и воля на собствените си комплекси. Чувствайки се непълноценни, те се опитват да запълнят тази празнина с хули и сплетни за останалите. Сега вече осъзнавате колко са нещастни те.

Да се самоусъвършенстваме

Това трябва да се превърне във ваша изконна цел. Колко е посредствено да следвате масите. Откроявайте се. Дори и само пред самите себе си. Вие притежавате неподозирана духовна сила. Използвайте я!

Не трябва да се страхувате от грешките си. Признаването им и извличането на полза от тях води до самоусъвършенстване. Ами ако те са се случили, за да ви предпазят от нещо по-лошо?! Никога не е късно да научим нови неща. Всичко може да промени светогледа ви и начина по който възприемате света.

Край на чувството на безпомощност

Тревожните мисли само преекспонират страха. Трудно е да ги ръководим, но лесно можем да обръщаме внимание на своите чувства. Те са най-добрият показател за това в каква посока вървим.

Скала на чувствата: разбирайки по добре съвършената система за емоционално напътствие ние ще можем да контролираме успешно вътрешното си равновесие. Всяка мисъл, която ви кара да се чувствате застрашени, тъжни, подтиснати, апатични и депресивни е нещо, което трябва да избягвате на всяка цена.

Позитивната настройка няма да се осъществи за миг, но колкото повече се приближавате до чувства, като спокойствие, радост, приповдигнато настроение, въодушевление, толкова по-близо сте до търсеното щастие.

Доволни от наличното

Не търсете неща, които вече притежавате в една или друга степен. Материалните придобивки неоспоримо водят до удобство, но те сами по себе си не могат да ни направят щастливи.

Вечно бързаме да постигнем по-добър живот. А какво е по-добрият живот? Той се измерва в щастието и радостта, която изпитваме. Може да имаме всичко на света, но пак да сме нещастни. Да стоим обаче в едно и също окаяно положение, също е слабохарактерно. Осигурете си минимума и запомнете, че най-важното върху което трябва да работите, е вашето отношение. Колкото по-доволни и щастливи се чувствате, толкова повече ще ви се добави.

Всеки път, когато искате да се чувствате добре, но това не се оказва действителност, подберете мисъл, която поне малко ви приближава към целта. Една след друга положителните вибрации ще ви осигурят още от същото. Съсредоточете не се върху крайния резултат, а върху усещането, което ви носят конкретни мисли.

Да бъдем благодарни

Това е едно от най-вълшебните чувства. Никой, който изпитва чиста и искрена благодарност, не е способен на лоши мисли в същия момент. Благодарността за всичко около нас може да се окаже трансформацията, която сте търсили.

Благодарете за слънчевите лъчи, за вкусното ястие, за красивата гледка или дори пеещите птички пред вашия балкон. Огледайте се с какво разполагате и следващия път, когато сте готови спонтанно да се оплачете, помислете наистина ли го цените толкова малко.

Благодарността е най-естественият начин да се почувствате сигурни, защитени, обичани и благословени. Започнете да обичате живота си и да чакате с нетърпение чудесата, които ви предстоят утре. Преодолейте страховете си, веднъж и завинаги. Те не бива да стават господари на безценните мигове, които имаме на тази земя.

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари