Силата на самообладанието: Как да общувате с хора, които ви манипулират

A+ A-
3131 прегледа 0 Коментара
Едно от най-големите предизвикателства в живота е комуникацията с хора, които имат манипулативно и нарцистично поведение

Ако вече сте родители и детето ви е наближило училищна възраст, неизбежно е да не сте се озовали в ситуация, в която трябва да му обясните как да се справя с отношенията в социалната среда. Незрялата емоционалност на малките не им позволява да реагират правилно, за да съхранят себе си и да отстояват границите си. Те се чувстват наранени, често плачат и изживяват дълбоко обидата от останалите връстници, с които се опитват да създадат приятелство. Вие влагате усилия, за да помогнете, но истината е, че често и възрастните се затрудняват в подобни конфликтни казуси.

И всъщност това е само част от голямото предизвикателство в живота: да общуваш с трудни хора, които са склонни към манипулации, имат нарцистично поведение или проявяват психопатии.

Стига да сте склонни да го приемете като урок, може да се каже, че това е поредният тест за вашето самообладание. Трупането на огорчение не е решение, а дори понякога това води до повтаряне на неприятните обстоятелства и случки. Хората, с които не успяваме да комуникираме с лекота, са онези, които могат да извадят на показ дълбоките ни травми, болки и вярвания. В крайна сметка обаче, имаме избор и можем да го приемем като полезна опитност с цел да тренираме самообладанието си.

Разбира се, в този момент вие със сигурност си задавате множество въпроси, като най-важният от тях надделява: Как реално може да се случи това?!

Развиването на умението да се наблюдават и анализират всички участници в събитията, това определено може да донесе желания ефект. Обърнете внимание на това как постъпват хората, които не успявате да приемете, както и по какъв начин ви обезценяват като личности, какво събужда у вас това, осъзнавате ли базисните си травми.

Не е изненада, ако погледнете в себе си и откриете, че точно тогава вие сте убедени в липсата си на каквито и да е качества, считате се за нищожество, което не може да се справи и затова бива отхвърлено. Кога и как са изградени тези характерови структури, това е тема с отговори от вашето минало, в търсенето на които може да се доверите на опитен специалист: Златко Гълъбов - психолог в София.

Промяната не е невъзможна, както и преобразуването на отношението към онези, които прекрачват личните ви граници.

Процесът на психотерапия е ценен и може да предложи добра насока за осветляване и преодоляване на травмите, довели до базисните ви вярвания.

На следващ етап е признанието, че собственото ни поведение е магнит за хора с нарцистични наклонности и разстройства. Страхът от самота, изоставяне, несправяне, болести, вкопчването и склонността да загубиш себе си – това са все явни признаци, че може да привлечете подобен тип персони.

Днес ние приемаме за нормално, ако се грижим за партньорите си или близките си, отдавайки се напълно и поставяйки нуждите им пред нашите. Особено при представителите на нежния пол тази грешка се среща под формата на твърде много отдаденост и обич, което рефлектира върху загубата на самочувствие и собствен образ.

Важно е това да бъде поставено в граници, за да се постигне баланс. Колкото и да обожавате своята половинка и да сте склонни да се раздавате за приятели, роднини, не изпадайте в крайности, пренебрегвайки личните си потребности.

Хората, които се раздават за другите с твърдението, че това е техният начин да бъдат щастливи, всъщност не познават истинския вкус на човешките взаимоотношения.

Грижата към другите е единственият им познат вариант да покажат любовта си, затова и правят всичко безвъзмездно. И макар никой да не ги тласка към това да се жертват за останалите, каузата за тях се превръща в отправна точка.

Такива хора имат много страхове, че другите ще спрат да се нуждаят от тях и ще ги оставят сами. Само по този начин те могат да са полезни и да предложат обич, като именно благодарение на това, те се чувстват значими и нужни.

Съветът не е да спрете да се грижите или да не се тревожите за останалите. Ключът е в постигането на баланс в личните взаимоотношения.

Ако сте уверени, щастливи, със самочувствие и възможност да поемете отговорност за себе си, ще можете да дадете тези емоции и позитивна енергия на другите.

Не забравяйте също, че се нуждаете от някого, който да ви цени и признава. Приемете го като игра на власт, в която нито една от страните не е губеща.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари