Кога е необходима консултация с психолог?

A+ A-
2267 прегледа 0 Коментара
Психологията е наука, която най-общо изучава закономерностите на психическата дейност. Съответно, психолозите са специалисти, които разбират начина, по който действа психиката ни и могат да се погрижат за нашето психическо здраве, което е точно толкова важно, колкото и физическото. В настоящата статия, ще ви дадем ценни съвети кога е наложително да се обърнете към добър психолог.

За съжаление, в България все още думата „психолог“ се смята за мръсна и много хора са с предразсъдъка, че само лудите ходят на психолог, а това не е така. В много западни държави, хората посещават такива специалисти профилактично и редовно, за да успеят да се справят с различни тревоги, напрежение, стрес и житейски ситуации.


Кога да се обърнем към психолог?


При панически атаки

Паническите атаки са тясно свързани с тревожно разстройство, стрес и напрежение и са все по-голяма част от ежедневието, особено на младите хора. Те са изключително страшни, особено ако ви се случват за първи път. Често са съпроводени с физически симптоми като силно сърцебиене, учестен пулс, плитко дишане, изпотяване на дланите, изтръпване на крайниците. В такива моменти, мозъкът не може да си обясни какво точно се случва и свързва симптомите с нещо познато. Затова, страдащият започва да си мисли, че умира, че получава инфаркт или инсулт. Има много техники за справяне със състоянията, но ако започнат да се повтарят често, това е признак, че се е натрупало прекалено много напрежение или подсъзнанието ви се опитва да ви каже нещо. Опитен психолог може да ви помогне да разнищите откъде идва проблема, както и да го решите.

При натрапчиви мисли

При всеки човек, дори напълно здрав физически и психически, могат да се появят различни натрапчиви мисли, които едновременно да го смутят и уплашат, което да задейства отново механизма на паник атаката. Например, прекомерно притеснение, че кихащият до вас в автобуса може да ви зарази с опасна болест, че може да нараните себе си или някой близък, без действително да го искате. Тревогата е начинът на ума да се справи с натрупаното напрежение, и тези мисли са напълно нормални. Но понякога им обръщаме прекалено внимание и това ги кара да се завръщат все по-често. Добрият психолог ще ви обясни подробно как да се справяте с тези натрапчиви мисли, чрез подходящи техники.

При житейски кръстопът

Всеки път, когато имаме проблем, ние хората се съсредоточаваме в него и го мислим, докато не открием подходящо решение. Но това може да се превърне в порочен кръг и колкото повече мислим, толова повече да не достигаме до желания отговор. Така, е възможно да сме постоянно замислени и тревожни, което да увеличава неспокойствието ни. В тези ситуации, психологът ще ви изслуша и ще ви помогне да вземете правилното решение, без да налага своето мнение. Просто ще ви помогне сами да достигнете до отговора.

Други случаи

Разбира се, това е само малка част от случаите, в които е необходимо да потърсите помощ от специалист. Направете го във всеки един момент, в който се нуждаете от съвет, насока или помощ за справяне с травма, събитие или различни от обичайните ви мисли. И помнете, консултацията с психолог не е срамна, а е необходимост за психическото ви здраве!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари