Защо инфрачервената технология е най-бързо прогресиращата у нас?

A+ A-
9203 прегледа 0 Коментара
Инфрачервената или както е известна още инфраред технология е създадена на принципа на отопление от Слънцето към Земята. В технологичните среди тя е известна като „Отоплението на бъдещето“. За разлика от конвенционалните уреди за отопляване, които загряват въздуха в помещението, инфрачервените системи отопляват самите обекти. Генералното затопляне на пода, стените, тавана и предметите в помещението създава чувство на топлина и уют по всяко време на годината. Благодарение на усъвършенстваната технология, инфрачервените уреди не създават движение на въздуха и необходимата температура за отопление спада с два-три градуса. По този начин инфраред технологията икономисва огромен процент от разхода за електроенергия на всяко домакинство, което я използва.

Обикновено, инфрачервените отоплители използват късовълнова инфраред технология, благодарение на която могат да се затоплят и огромни външни помещения, градински площи, складове и т.н. Традиционните отоплителни уреди създават усещане за изстинали крака у хората, тъй като нагретият от тях въздух се издига в горната част на помещението, а в долната температурата е значително по-ниска. Огромен плюс на този отоплителен способ е изключително минималната възможност за поява на микроби или нежелани бактерии.

Лъчистите уреди загряват точно там, където е необходимо, без излишен разход, не изсушават въздуха и спомагат за това да не се образува конденз в стените. Благодарение на инфрачервените системи, микроклиматът е екологично чист и здравословен.

Прогресът на технологията може да бъде лесно забележим от статистическите данни в последните години. Влияние върху този факт оказват големият брой положителни отзиви на доволни клиенти из целия свят. Противниците на този вид отопление намаляват прогресивно с всеки изминал ден, а все повече фирми и частни лица обръщат гръб на конвенционалните отоплителни тела, за да изберат лъчистото отопление. Един от най-сериозните доводи за това е благоприятната полза от инфрачервените вълни върху здравето на човек. Както е известно, тези топлинни лъчи намират своето поле за изява в медицината, като укрепват имунната система и лекуват травми и възпаления. Поддържането на по-ниска температура на комфорт намалява влажността в помещението и по този начин спомага за формирането на слуз в устната кухина и съответно по-добър имунитет срещу болести.

лъчисто отопление

Инфрачервените панели за отопление предлагат перфектната отоплителна система – без ненужно окабеляване, вредни емисии на въздуха, шум или мирис. За да бъдат оформени като неделима част от интериорния ви дизайн, фирмите у нас предлагат ефектни решения за разнообразна палитра от цветове и форми. Подобен род отоплителна технология би могла да спести до 50 % от общия разход на електроенергия в домакинството. Монтирането на панелите също е изключително практично и удобно, като в общия случай могат да бъдат прикачени на стена или таван и всеки човек може сам да извърши това, като просто включи захранващия кабел в ел. мрежа. Пазарът за тези отоплителни тела предлага най-различни визуализации на панелите – бели, черни или цветни, с алуминиева рамка, панели бяло и черно стъкло, както и тип „картина“.

Лъчистите отоплителни тела са произведени със специални материали, които удължават техния живот и гаранцията за качество. Инфраред технологията функционира по перфектен начин дори в случаи на отворени прозорци в помещението. Покритието на инфрачервените панели от епоксидна смола предпазва от изгаряния, а преобразуването от електрическа на лъчиста енергия се получава с помощта на специално проектирани карбонови нишки. Изолационните платформи, зададени в задната част на този тип панели, отдават съвсем минимална част от общото количество топлина. По този начин се систематизира основното количество топлина в предната повърхност, като се гарантира максимална ефикасност на работа.

инфраред панели

В следствие на все по-нарастващите изисквания на клиентите, фирмите, изработващи или внасящи лъчисто отопление, започнаха търговия с комбинирани инфраред системи за отопляване и охлаждане. Подобен вид лъчисти тела се проектират като комбинация от инфрачервена късовълнова и водно-охладителна технология в едно. Комбинираните инфрачервени системи са много подходящи за експлоатация в градински площи, складове, сервизи и други външни помещения. Осигуряването на пълноценна топлина през студените зимни периоди и чувството за хлад в летните жеги правят инфрачервените комбинирани системи все по-предпочитан избор в отоплителната индустрия.

Употребата на термостат или термореголатор се е превърнал в основополагащ фактор за правилното функциониране на уредите с този тип отопляване. Благодарение на термоконтролерите се спестяват допълнителни проценти от енергийния разход, добавени към и без това значителното намаляване на разхода от самия лъчист уред. Чрез термостатите всеки потребител би могъл да задава различни температурни стойности на отоплителния уред по всяко време на денонощието.

Традиционните отоплителни тела на газ и електричество отделят значителни количества въглероден двуокис и чувствително намаляват кислорода във въздуха. По-трудният монтаж и поддръжка на тези уреди влияе върху тяхната издръжливост във времето и е доказано, че те дефектират значително по-често, отколкото лъчистите отоплителни тела. Не на последно място от сериозно значение е и ценовата листа на инфрачервените уреди, която варира в граници, значително по-ниски от конвенционалните ел уреди, погледнато в дългосрочен план.

Инфрачервената технология намира приложението си в най-различни търговски и частни услуги като:
• Медицина
• Оптични комуникации
• Термография (за откриване на обекти през нощта)
• Почистване (на картини, мозайки, културни паметници)
• СПА процедури (сауна, физиотерапия, рехабилитация)
• Наука за анализиране на вещества и проби
• Оптични комуникации (за пренос на данни)
• Метеорология (за предсказване на времето в краткосрочен план и климатични промени)
• Астрономия (богат набор от приложение поради големите дължини на вълните)
• Фотография (за заснемане на образи и картини, които спектърът на човешкото око не може да улови)
• Масажни процедури (затоплянето на мускулите и тъканите в човешкото тяло води до отвеждане на токсини и мъртви клетки)

Нека не забравяме, че Слънцето е естественият източник на отопление в природата и основният носител на инфраред енергия с близо 40 % от общия процент излъчвана енергия. Полезните слънчеви лъчи, „преустроени“ в лъчиста енергия, са изключително благоприятни както за хората, така и за растенията и животните.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари