Хроничното недоспиване – тихият убиец на тялото ви

A+ A-
2625 прегледа 0 Коментара
Последиците от редовната липса на сън са крайно нежелани, а за да бъдат избегнати трябват целенасочени усилия в тази посока

Всеки ден ни изправя пред предизвикателството да се справяме с нови задачи и все по-натоварени графици. Няма как да увеличим наличните 24 часа в денонощие, и в крайна сметка се опитваме да ограбим от най-ценното си: съня. За съжаление, редовното недоспиване започва да се превръща в масово явление, чиито последици не бива да се пренебрегват.

Според някои от последните проучвания, над 20% от жителите на големите градове страдат от хронично недоспиване. Голяма част от жилищните постройки в гъсто населените райони се намират до непрекъснати източници на шум. Това е една от причините за хроничния му недостиг. Като добавим към този факт големите разстояния, които трябва да се изминават ежедневно и допълнителните часове за това, лесно можем да си представим защо сънят недостига.

Пълноценният сън е от основно значение за нашата концентрация, работоспособност и адекватно протичащи процеси в организма.

Младите хора и тийнейджърите имат нужда от около 8 часа здрава и непрекъсната почивка, за да може организма да се рестартира. Последното включва завършване на всички фази на съня. Това позволява да се възстанови паметта и мускулния тонус.

По време на пълноценен сън се освобождават хормоните нужни за регулиране на метаболизма, имунитета, растежа и апетита. Всяко нарушение тук води до физически измерения на последиците. Точно така произлизат голяма част от съвременните болести като затлъстяване, диабет, депресия и сърдечно-съдови заболявания.

Нека да обърнем малко по-задълбочено внимание на всеки възможен резултат:

1. Отслабване на имунитета
Редовната липса на сън води до понижен имунитет. Този начин на почивка представлява огромен стрес за организма.

Невъзможността да се възстановява редовно и пълноценно е причина за много по-чести инфекции. В един момент тялото ни се затруднява да се справи дори с най-леките вируси, да не говорим как реагира на по-тежките заболявания.

2. Забавен метаболизъм
Режимът на стрес пречи на всички процеси в организма, които както знаете са взаимосвързани. Само една брънка по веригата да се наруши и това повлиява на всички останали. Затова не би трябвало да се изненадвате, защо въпреки лекото ви ядене през деня сте качили 10 допълнителни килограма.

3. Неефективни тренировки
Виждайки промените в своето тяло, всеки човек започва да полага повече усилия за нормализиране на теглото. Но и тук попада в капан. Недоспиването води до умора, която сто процентово ще възпрепятства ефективността на тренировките ви. Дори нещо повече. Те могат да се окажат допълнителен проблем.

4. Понижена памет и концентрация
Редовната липса на сън може тотално да промени мозъка ви. Поглеждайки се отстрани, ще осъзнаете, че не познавате този човек. Няма да ви е възможно да вършите адекватно дори най-елементарните задачи от своето ежедневие, докато стигнете до момента, в който ще ви е трудно да си спомните дали сте закусвали.

5. Повишено кръвно налягане
Наред с всички останали „екстри“ ще започнете да измервате все по-високо кръвно налягане. В добавка на това, ще наблюдавате и учестен сърдечен пулс. При над 40% от хората, страдащи от липса на адекватна почивка, се наблюдава увеличен риск от хипертония. Възможно е да се появи и хронично треперене.

6. Ниско либидо
Никак не е изненадващо на фона на горепосочените резултати, че не изпитвате желание за секс. При мъжете могат да се наблюдават и по-сериозни отклонения, които в едно със стреса водят до сериозна дисфункция.

7. Депресия
Това е най-страшният капан, от който понякога не е лесно да се измъкнем. Всеки един ефект на недоспиването се отразява пряко и на нашето ментално здраве. С пониженото самочувствие започваме да изпитваме непрестанен и необясним стрес. Тук неумолимо се включва липсата на интерес към всичко, което ни заобикаля, докато неусетно стигнем до въпроса има ли смисъл да живеем.

Много хора започват да приемат лекарства чийто ефект не е кардинален и често пъти има сериозни негативи. Последиците не са за подценяване и е нужно да вземете спешни мерки още при първите симптоми.


Как да подобрим качеството на сън


Това не е лесна задача, но е единственият ви дълготраен изход от проблема. Ако искате отново да започнете да живеете – направете го!

При адекватния сън са важни както количеството, така и качеството. Първото нерядко е индивидуално според организма. Определете колко ви е нужно и следвайте неотлъчно плана. Създайте си строг и редовен график. Ако е нужно пропуснете някои от задълженията късно вечер. Намалете кофеина през деня и не си позволявайте алкохол в късните часове. Създайте си спокойна и отпускаща атмосфера, която да ви предразположи към пълноценна почивка. Ограничените електронните устройства. Вместо това почетете книга преди лягане.

Ако страдате от излишно напрежение, може да си спестите „приятните“ новини по телевизията. Макар и да не осъзнавате, това допълнително може да ви стресира. Високата температура в стаята също може да се окаже враг на здравия сън. Поддържайте нужните градуси.

Разпознаването на признаците на хроничното недоспиване е решаващо за справянето с проблема. Вземете мерки незабавно. От вас зависи да подобрите качеството на своя живот.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари