Ексцентрична терапия: Лишаването от сън може да се окаже лек срещу депресия

A+ A-
2696 прегледа 0 Коментара
Може ли безсънието да е полезно при пациенти с психиатрични разстройства

Учените все още не могат да обяснят подробно самата депресия, както и причините за възникването й, но винаги успяват да ни изненадат с новите методи в борбата срещу нея.

Изненадващ обрат!

Това е една наистина ексцентрична терапия и тя гласи, че лишаването от сън може да се окаже лек за хората, страдащи от подобни състояния.

Идеята датира от около половин век, когато пациентка от Германия обсъжда със своя психиатър, че карането на колело нощем подобрявало депресивната й нагласа. Първоначално се смятало, че причина за това е самата физическа активност, но последващите опити с други пациенти, подсказали, че положителният принос се дължи на липсата на сън. При някои случаи обаче депресията се завърнала на по-късен етап и експериментът е приет за неуспешен. Темата е забравена за дълго време, докато през 90-те години изследователите се натъкват на нови обещаващи резултати.

При хора, които имат редуване на маниакалност с депресия, безсънието също се оказало едва ли не полезно. Групите са подложени на наблюдения в ръцете на професионални терапевти, като будуването продължавало 36 часа (от петък сутринта до събота в 17 ч.). Половината от пациентите показвали рязко подобрение, но голяма част от участниците отново бързо се връщали към депресията си, разказва за ефекта британският психиатър д-р Дейвид Вийл.

За да стабилизират състоянието им, се пристъпвало към изместване на фазата на съня и към терапия със силна светлина. Следва лягане в събота следобед и събуждане в 1 през нощта. Тъмнината навън не бива да бъде причина да си легнат отново и те биват ангажирани с някаква дейност до сутринта. Графикът продължава с поредна порция осемчасов сън и събуждане в около 3 часа през нощта в понеделник, лягане в 21 часа и събуждане в 5 часа сутринта във вторник, после лягане в 23 часа и ставане в 7 часа. По време на провеждането на терапията не са разрешени следобедните дремки.

В сутрешните часове лечението се комбинира с ярка бяла светлина, чиято цел е да спре действието на хормона мелатонин. За да затвърдят действието, пациентите използват светлината поне 6-12 месеца, което оказва влияние върху пренастроения циркаден ритъм.

Трудно е да се прогнозира кои от пациентите ще откликнат на ексцентричния подход, но за възстановяване се счита състояние, при което симптомите на депресията са намалели наполовина. Проблемът идва и от там, че са установени различни видове състояния, свързани с нея, като при някои хора да се забележи подобрение за няколко седмици, а при други – с хронична депресия, лечението да е по-трудно.

Несравними са случаите на пациенти, преживяли любовна раздяла със силна социална подкрепа от страна на близките и такива, претърпели емоционално или сексуално насилие в детството, които в допълнение са със семейна обремененост. Дори симптомите им да изглеждат еднакви, едните биха могли да се справят и със собствени усилия, а вторите да се нуждаят от много повече усилия и професионална помощ.

Общото при повечето страдащи от депресия е, че имат нарушение на циркадния ритъм – събуждат се рано сутрин, лягат късно вечер или се чувстват изтощени и зле в началото на деня (и депресията им е по-изявена). Тогава терапията с лишаване от сън дава добри резултати.

При нормална картина вечер епифизата произвежда мелатонин, който има функцията да регулира съня и останалите хормони в организма. Хората с нарушен циркаден ритъм не са така, мелатонинът при тях се активира в грешното време през деня. Идеята тук е, че ако пренастроим ритъма и мелатонинът започне да се освобождава вечер, вероятно ще контролираме и депресивната симптоматика.

Логиката до сега е била, че лишаването от сън би могло само да влоши нещата, но това е валидно, ако се случва през откъслечни периоди. Хоспитализираните в психиатрични клиники по света заради самоубийствени мисли и наклонности са под непрекъснато наблюдение. Те биват проверявани нощем от сестрите, които отварят вратите на стаите и светят в лицето им с фенери, за да се уверят, че са живи. Това обаче предизвиква безсъние на пациентите и се явява дразнител, който може да задълбочи психиатричното им разстройство.

При хората с депресия лишаването от сън трябва да се провежда в лечебно отделение и под вещото ръководство на специалисти в рамките на 36 часа, след което да се премине към изместване на фазата на съня чрез терапия със светлина. Тогава се забелязват ползите и не са наблюдавани сериозни странични ефекти, освен известна отпадналост, което се счита за нормална реакция.

Кой е подходящ за този вид терапия? Преценката се прави индивидуално, след задълбочено проучване на състоянието на пациента.

Внимание: Ако имате депресия, не предприемайте описаната практика у дома, а се консултирайте с лекар!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари