Ключът към взетите изпити: Правилното хранене

A+ A-
5873 прегледа 0 Коментара
Ето една стратегия, която сте подценявали до днес, и не сте подозирали за нейния съществен принос при явяването на изпити.

Новата учебна година вече чука на вратата, а с нея и терзанията около предстоящите изпити. Независимо дали сте ученик или студент, предстоят ви доста моменти, в които да се чувствате неловко, особено ако физически не сте подготвени. Реално това означава не само да сте залягали над уроците, но и да сте се погрижили за своята телесна кондиция. И ако все още имате някакви съмнения, трябва да ви кажем, че правилното хранене има способността да върши чудеса в това отношение.

Следвайте тези съвети и ще се радвате на повече взети изпити, при това със задоволителни оценки:


Още от предната вечер


Всички сме чували онази приказка, че преди изпит, е желателно да оставим материала да „престоява“ в главата ни, а вместо това трябва да си починем или да се разсеем по друг начин. Почти същото важи и за храната. Преяждането е противопоказно и е за предпочитане да се заложи на леки продукти – кисело мляко, ядки, плодове.

Не е моментът да експериментирате с чужда кухня или ястия, които никога не сте знаели как ще се отразят на стомаха ви. Бъдете скромни и изберете простите варианти, за които сте убедени, че ще ви държат в добра форма.


С пълна пара на закуска


При закуската това правило веднага се отхвърля – не пропускайте закуската, ако трябва хапнете обилно, стига да имате апетит, защото тя ще ви осигури енергия и ще стартирате деня успешно. Учените също са категорични: хората, които закусват, могат да разчитат на паметта си по-пълноценно и тя е доста по-услужлива, отколкото на тези, които не го правят. Относно менюто – подберете това, което ви ви се нрави, но и не забравяйте, че трябва да е нещо, което ви създава комфорт, а не обратното.


Протеинови запаси

протеинови храни

С храните, богати на протеини, вие ще бъдете в състояние да се концентрирате по-добре. Това важи с пълна сила, особено ако вече сте подвластни на нервни изблици заради досегашната натрупана умора от учението и самия изпит. Вашата храна сега са яйцата, сиренето, кашкавалът, парче месо.


Енергия в чаша


Не е отличен съвет, но ако в друга ситуация, не бихте имали оправдания за чашата си с кола, сега е обяснимо защо посягате към нея. Нуждаете се от енергия и търсите бърз източник за захранване. Преценете все пак дали и до колко е подходящо да разчитате на нея, защото много скоро организмът ви ще усети рязко изтощение. Пийте вода, но без да прекалявате, за да не нарушите баланса на солите в тялото си.


Тъпченето и крайностите – забравете за тях


Ако сте склонни да се тъпчете с храна в такива напрегнати моменти, трябва да ви припомним, че това никак не е добра идея. Хранете се толкова, колкото смятате, че имате нужда, или може би съвсем малко по-малко от това, за да усетите границата и когато сте заситени. Супите и леките сандвичи са чудесен подкрепящ вариант, ако възникне потребност от допълнително хапване.


Не гладувайте


Точно сега изобщо не е подходящо да започвате гладуване. Поддържайте енергийното си ниво с чести хранения, за да не се сринете, точно когато не трябва. Разбира се, ако вярвате в този вид ограничение, а и сте обърнали внимание, че преди изпити гладът ви носи някакви ползи и не пречи на мислите ви, значи това все пак е вашият ход.


Внимание към кофеина


Кофеинът стимулира прекрасно, а и кой би отказал ароматна чаша кафе?! Но ако сте будували дълго, той все пак не е най-удачният ви приятел на изпитите. Изобщо не бива да допускате кафето да бъде заместител на храната ви. Не се лишавайте изцяло от него, просто го консумирайте с мярка и не се претоварвайте със свръхдози, които са нетипични за ежедневието ви.


Вода+шоколад


Една неочаквано добра комбинация, с която може да влезете и на самия изпит. Никой не може да ви забрани да си носите вода, а парченце шоколад действа успокояващо на всички нива. Нещо подобно правите и у дома, нали? Ето така допълнително ще свалите напрежението от себе си и ще си пресъздадете любимата обстановка от вкъщи.

Най-ценните храни и порядки по време на изпити и кампания:

Кулинарната помощ, както се оказва, е от голямо значение при подготвянето на учениците и студентите. Така подценяваните храни, богати на мазнини, днес вече е ясно, че се грижат за укрепването на дългосрочната ни памет. Този факт се потвърждава и от научни изследвания.

ядки

При лабораторни опити с мишки, хранени с ядки, съдържащи голямо количество мазнини, се установява, че те имат силата да запомнят много по-качествено. Екипът целял да проучи влиянието на различните храни върху усещането за ситост, за да намери лек срещу затлъстяването. Стигнало се и до други интересни изводи. Съединенията в мазните храни подпомагат образуването на трайни спомени, а и намаляват неконтролируемия апетит, грижат се за фигурата ни, дори снижават холестерола в кръвта ни.

Когато сте под стрес и учите непрестанно, не е препоръчително да се лишавате от въглехидрати прекомерно, както е актуално през останалото време покрай различни режими. Заложете на по-мазничкото, но не избягвайте напълно въглехидратните храни. Желателно е обаче да не изпадате и в другата крайност – да се тъпчете безобразно с опаковани сладки продукти. Така само ще превъзбудите нервната си система и ще разстроите умението си за съсредоточаване.

Балансирайте диетата си с рибни продукти, зеленчуци и плодове. Тук важи прочутото правило за отслабване и здравословен живот: на закуска се хранете за двама, на обяд разделете порцията си с приятел, вечерята оставете на врага си. Не я разбирайте буквално все пак, тъй като хапването на вечеря не е толкова ненужно, зависи от моментните ви нужди – просто се стремете тя да бъде лека.

След като се събудите, направете си омлет със зеленчуци. Така ще удовлетворите условието да има достатъчно белтъчини и мазнини в закуската ви, а и няма да губите време в излишни приготовления. Ако изпитът е в следобедните часове, отново се доверете на белтъчините в храната си.

Десертите е добре да са под формата на кисело мляко и плодове. Ягодите и боровинките са силно препоръчителни – те се грижат за краткосрочната памет, която спомага за разрешаването на сложни задачи в натоварени ситуации.

Ако употребявате хляб, стремете се той да е пълнозърнест, и го комбинирайте с масло и зеленчуци. Възползвайте се и от едно нетрадиционно предложение – намажете филийката си с тахан, за да си осигурите условия за по-висок успех.

Някой специалисти препоръчват сутрин след ставане да си пуснете специална музика, която активизира мозъка и помага за концентрацията:

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари