Опасни ли са социопатите?

A+ A-
39532 прегледа 0 Коментара
Сигурно сте имали контакт със социопат, но не сте подозирали, защото някои се прикриват добре, а на други пък им личи от километри...

Да пристъпим директно към отговора още в началото – да, социопатите могат да бъдат доста опасни за околните, такива, например, са серийните убийци. Те самите също са социопати, но това е крайната форма на отклонението и не винаги е валидно, за да се правят обобщения. Затова, ако някой ви се струва подозрителен, само защото не го харесвате, това не означава, че той непременно е заплаха за вас.

Социопатите в модерното обществосоциопат

Хората с такава патология в повечето случаи се трудят наравно с нас, имат партньори и приятели и дори излизат през уикенда, сливайки се с тълпата. На практика те не се отличават особено от останалите, но въпреки това притежават характерни дадености, които ги правят нестандартни в много отношения.

Възможно е милата ви колежка на работа да се усмихва и същевременно да мисли, как да ви забие нож в гърба. Тук използваме израза в преносен смисъл, но и от такива постъпки, последствията биха могли да са ужасно неприятни.

Не всички социопати са непременно злонамерени, но определено те имат комплекси и се чудят не само как да ви изместят от позицията, която заемате, а и да сътворят грандиозна интрига, докато доволно потриват ръце в ъгъла. Вероятно мама и татко не са им предоставяли подходящите емоции за забавление и сега те не намират радост в друго, освен в страданието на обкръжението си.

И като допълнение, те имат потребността да се почувстват значими, а когато дърпат конците тайно, постигайки очаквания ефект на пъкления си план, стават могъщи в собствените си очи. И ако всичко описано ви звучи като от филма „Опасни връзки“, а вие считате, че реалността е далеч по-поносима, само почакайте, докато не се сблъскате с подобни образи.

Безобидните социопати


безобиден социопат

Тези са особена порода. Те не обичат да си подават носа навън, предпочитат собствената си компания. Затварят се у дома и слушат музика, творят, танцуват, представяйки си, че са пред огромна аплодираща ги публика, макар да знаят, че никога не биха дръзнали да се впуснат в такова приключение. Сцената не е за тях. Те са кротки и безобидни, но винаги гледат мрачно на света и хората, които познават. Тяхната мнителност не оставя с добър вкус приятелите им и постепенно биват избягвани, чудейки се какво им има.

А всъщност негативните мисли са им изписани на лицето, тъй като са чистосърдечни и не са типичните овладени психопати, които неочаквано ще ви сринат със земята. Те винаги подхождат с желание да се сближат с някого, но впоследствие нещата се объркват, а самите те плашливо и бързо се затварят в черупката си. Ако случайно ги забележите в компания, ще са застанали в най-тъмното място на стаята и със сигурност ще мълчат, промърморвайки само едно „Здравей“.

Вечните обвинители


обвинител

На тези ще се молите да не попадате, не защото изходът ще е фатален, а за това, че могат да ви изпият енергията за секунди. Социопатът, който смята, че светът му е длъжен, обвинява постоянно околните и предимно родителите си, че въобще са го пръкнали на този свят, не може да се насили да изкара и една усмивка. Той вечно ще ви залива с отрицателните си емоции и преживявания. Никога не е доволен. Все е мрънкащ, оплакващ се и крайно отвратен от родината си и страната, която обитава.

Всички са му под нивото и никога не могат да достигнат неговата висота на интелект, красота и умения. Естествено, че такъв човек няма приятели или те са по-скоро изключения, които търпят капризите му. Обаче той самият има нужда от приближени, на които да стоварва тежкия си емоционален товар – това е отрова, с която трудно се живее!

Какво го прави социопат ли? Отказва напълно да се впише в средата, в която попадне, съвсем умишлено, разбира се, не защото не е приет. Веднага се наостря и търси слабите места на колегите, съседите и познатите. Само една физиономия на отсрещния е достатъчна, за да предизвика ненавистта и омразата му. С такъв човек никога не можеш да се разбереш, защото той е правият, определенията му са крайни и категорични и не подлежат на разискване. Измъква се фино и интелигентно при нужда, заявявайки отново, че вие сте просто една мижитурка. А той? Той е вечната жертва, онеправданият!

Усмихнатият манипулатор


усмихнат манипулатор

Тук вече говорим за човек без никаква съвест, който предпочита да смесва добро и зло, за да не се налага да ги разграничава ясно. За него всички са зли по рождение и той самият, разбира се, не може да бъде изключение в това отношение.

Докато ви се усмихва, вече ви прави психопрофил и мечтае да използва недостатъците ви срещу вас. Винаги намира кусурите на хората и ги засяга, когато има подходящ момент. Яростен и настървен в преследването на целите си, той е идеалният служител в атмосфера на конфликти и където шефът е от онзи сорт, дето държи да управлява чрез принципа „Разделяй и владей“. С една дума говорим за социопат, който е клюкар от класа! Хитър като лисица и обигран в своите номера срещу другите, с възможност за план Б, ако случайно първият не сработи.

Някои от този род социопати са фиксирани в постигането на финансова изгода, което ги прави изключително безцеремонни, неискрени и със склонности, характерни за типичните личности с психоразстройства. От тях като нищо може да излезе „отличници“, достойни за утрешната криминална хроника.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари