С какво е опасна любовта на нарцисистите и как те си играят с близките си

A+ A-
3001 прегледа 0 Коментара
Когато става дума за любов, нарцисистите са върховни играчи, които поставят на фокус единствено себе си

Какво са човешките взаимоотношения за нарцисистите? За тях те се развиват на принципа на взаимната изгода, предимно в тяхна полза. Любовта я разглеждат като търговия – купуване и продаване. Тяхното егоцентрично мислене предполага да получат това, което искат, по възможност на максимално ниска цена.

Хората до тях се превръщат в инструмент за постигането на целите им, като те обикновено са не са продиктувани от нормални емоции и потребности. Дамите, които проявяват нарцистични наклонности, очакват материални подаръци и не са коректни партньори. При мъжете често сценарият е да получат плътски удоволствия или да притежават жената до себе си като трофей, без да имат интерес към нейните чувства.

Как е устроен умът на нарцисиста

Ако вие вече сте съумели да опознаете ума на нарцисиста, то ще знаете, че те разглеждат взаимоотношенията като средство да получат това, което искат, но без да ги е грижа за отсрещния човек. Те се притесняват единствено за това какво могат да вземат от вас.

Дали ще задоволят егото си, ще бъдат по някакъв начин ценени, ще получат статус, власт, уважение – това ще бъде всичко, което е важно за тях. При всички случаи, ако сте от хората, които може да им предложите част от изброеното, те ще имат мотив да се опитат да привлекат вниманието ви.

Недостатъците за една връзка в очите на нарцисиста се крият в отговорността и ангажираността, в интимността, споделянето и грижата. Дори отстрани да ви се струва, че между вас има любов, трябва да имате предвид, че това никога няма да прерасне в истинска близост.

По какво ще разпознаете играта му

Нарцисистите се придържат към принципа на така наречената Лудус любов. Тя се оснавава на физическото привличане, като емоционалната съвместимост и лоялността изобщо не са необходими за съществуването й. Те играят и се стремят към победа, която се увенчава от постигането на желанията им.

Може да забележите следните признаци:

o Периодично изчезват от полезрението ви и демонстрират, че са недостъпни;

o Движат се в двете крайности в отношението си към вас – преследване и дистанциране, редуващи се състояния, които ви създават усещане за обърканост;

o Обещанията им не си изпълняват, но са балсам за ушите ви и ще чуете много такива;

o Стремят се към бързо задълбочаване на връзката;

o Флиртуват пред вас с други хора в обкръжението ви;

o Играят ролята на жертва и хвърлят безпочвени обвинения.

Огледайте се около себе си и вижте как нарцисистите успяват да направят добро първо впечатление. Припомнете си и вие как сте се поддали на чара им. Те са енергични, очарователни и умело имитират емпатия.

Не след дълго обаче тъмната страна ще ви се разкрие, постепенно и тепърва ще се борите с необходимостта от промяна на мнението си за тях. Ще ви бъде трудно осъзнаването, защото всеки е съблазнен от идеята, че е обичан, че е обект на романтика и обещания за красива връзка.

Нарцисистът определено си го бива в тези манипулации.

Хората с ниско самочувствие са особено лесна мишена за него. Попаднат ли в капана на идеализирането му, откъсването от егоцентричното и насилствено поведение се оказва сериозно предизвикателство.

Ще станете свидетели как един ден сте затрупани от вербални, физически и материални изрази на любов, а в следващия момент ще ви лъжат и ще ви мамят умишлено.

Нарцисистите, които имат психопатични прояви, могат да са много опасни и дори извършители на криминални деяния. Интимността за тях е второстепенна, с приоритетно значение е властта.

Те предпочитат да господстват над другите, защото ненавиждат да бъдат уязвими. По този начин задоволяват нуждите си и запазват всяка опция като отворена – те могат да се срещат с множество партньори.

Когато загубят интерес и решат, че играта е приключила, този етап може да се окаже опустошителен за жертвата. В романтичната фаза разделите са изключително тежки за другия, който не може да разбере дори какво се е случило и все още има чувства към нарцисиста. Той се чувства смазан и предаден.

Ако този период е преминат и вече започва да се вижда истината под фасадата на романтиката, нарцисистите ще станат критични, студени и ядосани, че маската им е свалена и околните ги сочат с пръст.

Има какво да направите

Може да се предпазите и да не влизате в игрите на нарцисиста, ако положите известни усилия.

Разбира се, за предпочитане е изобщо да не започвате връзка с подобен тип личност, но ако вече се намирате в такава – покажете смелост и напуснете. Колкото по-рано го направите, толкова по-безболезнено ще бъде за вас.

1. Информирайте се и четете

Не бързайте да фантазирате за романтичното си съвместно бъдеще, а си дайте възможност да опознаете човека до вас. С течение на времето самите действия ще ви покажат категорично дали думите отговарят на реалните му намерения.

2. Отдръпвайте се, когато се окаже, че са вечно заети за вас и крайно незаинтересовани, въпреки напразните надежди.

3. Следете за реакции, когато се повдигне тема за чувствата и вие споделяте вашите. Ако другият не търси ангажимент, това веднага ще ви стане ясно.

4. Поемете контрол върху ситуацията и се изправете срещу лошото поведение, което се изразява в грубост, разочарования и несериозност. Поставете границите.

5. Не бъдете винаги на разположение, а предоставете шанс и на другата страна да покаже до колко съществува близост между вас. Нищо няма да загубите, освен една потенциална токсична връзка.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари