Връзките на работното място: Защо се влюбваме в колегите си

A+ A-
3613 прегледа 0 Коментара
Повечето от нас работят в колективи, където ежедневно прекарват голям брой часове с хора, които не са избирали лично. Неизбежно е да създадем някакъв тип връзки с колегите си, но задълбочените романтични отношения често са стриктно ограничавани от ръководството. Дали емоцията от нарушаването на подобен тип правила ни тласка към увличането по служебния партньор, или си има психологическа причина за това?!

Офис романтика на работното място

Според някои от последните прочувания, около 60% от хората са преживявали някакъв вид романтика на работното място. В офиса, или в друг вид работни помещения, хората често създават силни връзки и приятелства. Неусетно това може да се трансформира в по-дълбоки чувства. Дали можем да ги наречем любов или просто се заблуждаваме?

Психологически причини за мнимата романтиката

Колко време стоите на работното си място? Колко от него е необходимо, за да завържете истинско приятелство? За тези от вас, които работят в офис, вероятно прекарвате повече часове с колегите си, отколкото със семейството и приятелите.

Като вземете предвид този факт и необходимостта от около 200 часа за възникване на някакви по-близки отношения с някого, никак не е изненадващо, че голяма част от хората създават връзки в работната среда. Дори тук се говори за служебен съпруг или съпруга, с когото поддържате почти непрекъсната мобилна връзка под формата на съобщения и обаждания. Това е своеобразен начин да разтоварите стреса, или да споделите нещо свързано с работата на човек, който ще ви разбере.

След затихване на пандемията и масовото завръщане към служебните работни места, започнаха да се правят допълнителни проучвания по отношение контактите с колеги. Оказва се, че около 60% от анкетираните са имали по-дълбоки и романтични връзки с колега. Данните показват, че 71% са склонни да флиртуват, а цели 53% са излизали с такъв.

Да направим равносметка

Голяма част от наемните работници прекарват минимум 1680 часа годишно в офиса. Тази цифра увеличава вероятността да споделяте повече време с колегите си, отколкото с някой друг. Няма как да си изберете хората, с които работите (освен ако не ги назначавате вие самите). Едно е сигурно – с тях споделяте общи проблеми и интереси. И тук се крие следващият капан!

Работата в екип ви дава възможност да опознаете някого така, както това не би се случило в сайт за запознанства или на едно кафе. Това близко взаимодействие, макар и принудително, изиграва ключова роля в развитието на отношенията.

Когато работите с някой ежедневно, вие имате възможността да прецените как реагира на проблемите, как процедира под натиск и взаимодействията му с хората, които го заобикалят. В тези случаи не ви дели много от момента, в който ще започнете да споделяте лична информация. Това може да се разглежда като начало на задълбочаване на отношенията.

Нека не пропускаме и всички онези моменти, когато излизате на служебен обяд в почивката, или просто споделяте паузата за кафе и цигара. Екипната работа е много важна за постигане общите цели на компанията, но тя неволно ви сближава и сплотява.

Да вземем за пример радостта и еуфорията от успеха на последния колективен проект. Или служебните празненства организирани по повод поредната успешно сключена сделка. Сътрудничество, общуване, споделяне… всичко това ви кара да функционирате като екип, не като отделни личности. Демонстрирайки своите най-добри професионални качества, неволно привличате околните.

Табуто винаги е по-интригуващо

Много от хората се ограничават в срещите си с колеги тъй като фирмите непрекъснато натякват забраната за смесване на професионалното с романтиката. Именно забраненият плод често пъти се оказва най-сладък. Как да разберем дали наистина сме привлечени?

Ако сте попадали поне веднъж в този капан, редно е да се запитате: дали наистина сте привлечени от колега или забраната ви действа психологически? Какво действително събужда вашето желание?

Важно е да имате предвид няколко неща, когато усетите, че възниква привличане към някой на работното място:

• Обмислете сериозно вашите чувства. Дали те не са плод на вашата принудителна ежедневна близост или действително са сериозни.
• Направете списък с това, което търсите в един партньор. Какви са общите ви цели в живота? Каква връзка бихте искали да имате?
• Отговорете честно на въпросите съпоставяйки отношенията си с въпросната личност.
• Поддавате ли се на натиска да действате професионално на работното място?
• Как бихте приели евентуални клюки и подмятания от останалите колеги?

Последици и равносметка

Връзката на работното място първоначално е невероятно вълнуваща и страстна. Но вместо да действате първосигнално, е добре да се замислите за неминуемите последици.

Препоръчително е да предвидите допълнителния стрес, който може да ви осигурят подобни тайни срещи. Не само по отношение на колектива и началството, но и предвид факта на семейството ви (ако имате такова). Сериозната връзка е съвсем различна от лекия флирт и непринудените закачки. Слуховете се разпространяват бързо и няма да е нужно много време, преди да тръгнат приказки по ваш адрес.

Дали това не е някакъв вид несъзнателно съревнование от ваша страна? Искате ли да докажете, на какво сте способни?

Как ще се справите с евентуалните интимни препятствия, които съпътстват всяка една връзка? Те биха увеличили напрежението и стреса на работното място. Това ще ограничи вашата лична свобода и пространството, от което се нуждаете.

Не пропускайте ефекта върху качеството на вашата работа. Очаквайте нарушения на концентрацията и спокойствието. Как евентуално би могла да се отрази евентуална раздяла на психическата ви стабилност. Представете си, че ще трябва да делите едно пространство ден след ден с бившия. Това определено ще удължи процеса на отшумяване на болката от разрива. Дали рискът си заслужава мимолетната забежка, или това е човекът, който сте търсили цял живот и работата остава на второ място?
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари