Токсичните вещества: Откъде ни дебнат и какво ни причиняват

A+ A-
13863 прегледа 0 Коментара
Независимо дали избягваме дадена храна или напитки, нашият организъм постоянно има достъп до токсични вещества

Токсичните вещества са почти навсякъде – те се съдържат в некачествената ни храна, в медикаментите, които ни изписват лекарите, носят се във въздуха и ние ги дишаме. Всичко това означава, че е изключително трудно да се предпазим от тях. Можем поне да се информираме какво ни причиняват и да търсим варианти за профилактика и детоксикация.


Къде и как се натрупват


Тялото ни има способност да се освобождава от отровите, но понякога се стига до натрупване в дадени органи, откъдето произлизат и по-сериозните опасности. Бъбреците, черният дроб, кръвта и лимфата страдат, ако са замърсени с хормонални вещества, тежки метали и хлорирани въглеводороди. Разпознават се няколко етапа на токсичност – остър, средно остър и хроничен.

При острото отравяне симптомите са видими до часове или най-късно дни. Обикновено то се дължи на единичен прием на високи дози токсично вещество.

Средният стадий на интоксикация не се изявява така тежко, защото е постъпило опасно вещество в минимални количества, но ефектите са подобни.

Ако отравянето продължава с години и е с хроничен характер, има риск то да не бъде установено веднага. За да се изразят по-ярко симптомите, първо се преминава през латентен период.


Как реагира тялото ни


При пренасянето на веществата, които нахлуват в организма, най-активно работят сърдечно-съдовата система и кръвта. Съответно те са най-натоварени, когато се сблъскат с токсични елементи. С течение на времето вероятността от образуване на липидни плаки по стените на кръвоносните съдове се увеличава, а стесняването води до забавяне на кръвния поток. Това от своя страна може да доведе до разкъсване. И когато към този проблем се прибави факторът токсични вещества, здравето е допълнително застрашено.

Нарушения в хемодинамиката настъпват при пестициди, въглероден оксид, метилов и етилов алкохол. Бъбреците играят първостепенна роля при филтрирането на кръвта, като тяхната функция е и да изведат ненужната вода от организма, в която често са налице и водоразтворими токсични съединения. При нанасяне на увреждане на нефроните, които са основните единици на бъбреците, се стига до бъбречна токсичност.

Функцияа на нефроните не може да се възстанови, но някои механизми се опитват да компенсират и да опазят бъбреците от крайната фаза на недостатъчност. Когато обаче останат само 1/3 от нефроните, тогава процесът е тотално необратим. За бъбречните увреждания от значение е начинът на хранене – прекомерното количество протеин не е желателен, употребата на кофеинови напитки – те водят до загуба на калций, както и високите дози витамин С – над хиляда мг, а също така и приемането на антибиотици от групата на аминогликозите, нестероидни противовъзпалителни. Кадмият и оловото са отговорни за пораженията върху бъбречните тубули.

Пестицидите и нитратите, идващи от храната, алкохола и лекарствата се преработват от черния дроб. До хепатотоксичност може да се стигне и от неконтролируема употреба на парацетамол. При редовно прекаляване със спиртни напитки се стига до цироза, което представлява животозастрашаващо състояние.

токсини

Белият дроб търпи увреждане от азбест и цигарен дим, а ако хронично е подлаган на тях, може да се образува белодробна фиброза и рак на белия дроб.

Вещества, които дълго престояват в стомаха и червата, водят до гастро-интестинална токсичност. Ето защо разнообразното хранително меню и фибрите са изключително важни. Лигавицата на стомаха се уврежда и от някои лекарства на основата на киселини, като аспирина например.

Клетките ни също се тормозят от токсичните вещества. Хората в големите градове, които са подложени на силен стрес и които поглъщат повече отрови, стават жертви на преждевременно стареене на клетките. Тяхната структура се изменя, имат забавени функции и тургорът им е различен. Имунните клетки започват все по-трудно да преодоляват бактериите и вирусите. Ако често боледуваме, може би това е знак към нас, че клетките ни се нуждаят от рестартиране с помощта на детоксикация.


Какви са начините за преодоляване


Организмът ни притежава своите защитни фактори, които използва, за да се справи с въздействието на токсините. Един от най-мощните антиоксиданти в това отношение, който обезврежда токсините, е глутатионът. Витамин С и витамин А са също ключови антиоксиданти, които влизат в извършването на детоксикацията. Някои ензими също взимат участие, за да подтикнат изхвърлянето на отровите от органите, кръвта и лимфата.

Ако капацитетът им обаче бъде надхвърлен, възникват заболяванията и уврежданията. Ето защо ние можем да се постараем да осигуряваме детоксикация на организма си поне веднъж в годината. Неслучайно в древността са залагали на билки и растения за тази цел – мащерката, репеят, белият трън са били част от техните помощници.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари