Зависимости сред тийнейджърите и как да се справим с тях?

A+ A-
12422 прегледа 0 Коментара
Тинейджърството е сложен период в живота на всяко дете. За кратко то се сблъсква с много нови неща, които трудно осмисля, ако липсва подкрепа от страна на родителите. Тинейджърството е не по-малко изпитание и за родителите, тъй като на тях се пада не леката задача да следят за всички проблеми, които неминуемо чукат на вратата. Най-често срещаните са свързани със зависимости.

Какво представлява зависимостта?


Зависимостта е състояние, което е физическо или психическо към дадено вещество или действие. Физическата зависимост се проявява, когато тялото вече е развило толеранс към дадена субстанция и се нуждае от увеличаване на количеството. Психическата зависимост често е неглижирана. Тя се изразява в това, че даденото лице е привързано към дадена идея, действие или друго, например хазартни игри, към интернет, социални мрежи и други.

Най-честите зависимост сред тинейджърите са към наркотици и цигари, към алкохол, а напоследък и към социалните мрежи, които сякаш са изместили реалния живот в квадратното пространство на компютъра или таблета/телефона, превръщайки децата в същински зомбита.
Зависимости към наркотици и цигари

Най-напред трябва да се запитаме защо тинейджърите злоупотребяват с наркотиците? Причините могат да са различни: от несигурност до усещане за неразбиране, малоценност, жертва на агресия и други подобни. Най-често употребата на наркотици е свързана с това да се харесат на някого, мислейки, че това ги прави по-добри, по-харесвани, по-успешни. Всичко това е в следствие на липсата на комуникация между родителите и децата. Ако детето ви е запознато с негативната страна на употребата на наркотиците, и прояви осъзнатост при избора си, то няма да прояви тази зависимост.

Ако съумеете да откриете по-рано проблема, и се обърнете към професионалист, лечението на наркозависимостта ще протече по-лесно. Колкото по-късно се открие този проблем у подрастващия, толкова повече усилия ще му коства справянето.


Алкохол

алкохол

Най-често срещаната сред всички зависимости сред тинейджърите е тази към алкохола. Може би причината е в примера, който им се дава. По всички телевизионни програми и филмови продукции се показва идеята, че е нормално да пиеш. Но не и в тази възраст, когато е много лесно да залитнеш в неправилната посока.

Ако забележите, че вашето дете проявява признаци на алкохолна зависимост, поговорете с него, съветват специалистите от терапевтичен център Жива. Обсъдете проблема, ако след това не успеете заедно да стигнете до решение, консултирайте се със специалист.

Хазартни зависимости


Хазартът може би вече не е така популярен сред тинейджърите, както другите зависимости. Разбира се, има отделни случаи на хазартна зависимост. Тя е страшна и опасна и ако не се овладее навреме, разрушава личността на човека. А в тази крехка възраст, това е доста опасно.

Ако имате съмнения, че вашето дете проиграва средства на хазарт, не губете време, а проучете ситуацията, говорете с него, и ако не успеете да решите проблема сами, потърсете квалифицирана помощ. Колкото по-рано се установи един проблем, толкова по-малко време отнема решаването му.

хазарт

Интернет, социални мрежи и други зависимости


Най-популярните през последните години зависимости са тези към социалните мрежи, интернет, смартфони и други умни джаджи. Не е тайна, че с развитието на технологиите, хората се променят, техните ценности, начина им на общуване помежду си, дори работата.

Едва ли има дете, което да не ползва интернет. Дали за лични цели, за помощ в домашните, за общуване с връстници, за забавление – всички те ползват социалните мрежи и интернет. Но безопасно ли е това за тях? Може ли да развият зависимост посредством интернет? Разбира се, че може. В интернет всеки може да е всеки, респективно, могат да срещнат някой, който се представя за друг, и да ги поведе по лош път.

Доколко трябва да следите детето си в интернет? Какво прави, с кого общува? Може би не, единствено ако забележите индикации в поведението му, че нещо не е наред. Например, крие от вас, хващате го, че лъже, по цели нощи стои пред компютъра, успехът му е занижен и пр.

Друг проблем, свързан с интернет и социалните мрежи е пристрастяването към онлайн пространството. Какви са индикациите за проблеми, свързани със зависимост към онлайн пространството? Всичко е строго индивидуално.

Най-важното е да общувате редовно с детето си. Да го подкрепяте, да си споделяте, да проявявате интерес към неговите занимания. Само така то ще ви направи част от живота и ежедневието си, ще ви допусне до себе си, макар да преживява сериозни проблеми като тийнейджър.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари