5 причини за косопад и възможни мерки за преодоляването му

A+ A-
11631 прегледа 0 Коментара
Въпросът с косопада е особено актуален през последните месеци – при много пациенти с covid-19 той е възникнал след заразата

Ако искате да разберете дали сте в добро здраве, погледнете състоянието на косата си. Цялостната й визия зависи от настоящите процеси в организма, като някои външни фактори в никакъв случай не бива да бъдат подценявани – стресът например. Това е така, защото той се отразява на психиката ни, а напрежението рефлектира върху хормоналния ни баланс.

Появата на силен косопад може да се дължи на различни причини, а днес той се е превърнал почти в епидемия, тъй като доста жени и мъже се оплакват от този проблем. Въпросът е особено актуален през последните месеци – много пациенти с коронавирус споделят, че той е възникнал след заразата и тепърва им предстои да преодоляват последствията от него.

Какви са факторите за загуба на коса? Обратимо ли е това? И какви мерки могат да бъдат от полза?

5 основни причини, които водят до неприятния косопад:

1. Респираторни или инфекциозни заболявания

Те създават условия за изчерпване на силите на тялото, а ако често боледувате, вероятно става дума за понижен имунитет.

 Препоръчително е да откриете начин да стимулирате организма със съответните средства по съвет на вашия лекар, да се калявате през лятото и да прекарвате достатъчно време на слънце. Не се подлагайте на крайно ограничаващи диети и интензивен спорт, ако периодът е тежък и сте подложени на голямо натоварване.

2. Страничен ефект от прием на лекарства

Някои медикаменти могат да имат неблагоприятни ефекти върху скалпа и косата. Сред тях са антидепресантите, противозачатъчните, хапчетата за високо кръвно налягане, стероидите или диуретиците.

 Понякога няма как да го избегнете, нито да прекратите на средата предписаното лечение. След края му косата ще започне да се възстановява, а вие може да положите усилия да увеличите грижата за нея.

3. Липса на достатъчно кръвоснабдяване на главата

Стесняването на кръвоносните съдове, което може да е в резултат на прекаляване с алкохол, кофеинови напитки или някои видове заболявания, води до оредяване на косата. То се дължи на нарушено кръвоснабдяване на главата, което оказва влияние на фоликулите на космите.

 Може да съумеете да овладеете този процес, ако редуцирате кафето до максимум два пъти на ден. Хидратирайте се с отвари от билки и вода. Осигурите си условия за почивка, но работете също така върху навиците си да водите заседнал начин на живот.

4. Хроничен стрес

Съвременната динамика предполага солидна доза стрес за всеки от нас. Когато той е извънреден и е по-скоро изключение, това не е толкова трудно да се контролира, а и възстановяването е по-бързо. При мнозина обаче говорим за хронично състояние, което се отразява на физиката ни, а в частност и на косата ни.  Стремете се поне да компенсирате донякъде умората, която ви следва всеки ден. Спете повече при първия удобен момент, релаксирайте с аромат ни етерични масла, разговори в приятна компания или с книга в ръка.

5. Недохранване или режим, който не ви снабдява с ценни микроелементи

Мечтата на всеки от нас е да бъде във форма и да се освободи от излишните килограми. Не трябва обаче цената, която плащаме в преследване на този резултат, да е толкова висока, защото здравето е на първо място. Вредните ни навици също черпят от запасите на витамини и микроелементи. Злоупотребяването с какви ли не диети, гладуването и необмислените експерименти в храненето могат да са отговорни за анемия, сънливост и липса на желязо.

 За да се радвате на буйна и блестяща коса, трябва да следите за правилно и балансирано хранене. Когато е необходимо и след като установите, че е налице дефицит, попълвайте режима си с витамини и добавки.

Видове косопад, които разпознава медицината:

Хормонален, известен като Telogen effluvium

Всяка жена, която е родила наскоро, може да потвърди, че внезапната промяна в хормоналните нива, е казала своята дума върху косата й. Косопадът тук възниква около 3 месеца след събитието, било то бременност, някаква травма, инфекция или заболяване, а също и след шокиращо събитие в личния живот.

Алопеция (с или без автоимунен характер)

Този косопад засяга няколко зони и има степени на развитие. Може да доведе и до пълно падане на космите по цялото тяло.

Алопецията може да бъде и травматична, когато тя е предизвикана по изкуствен път след агресивно третиране с бои, преса или ролки. Понякога тя може да е следствие на психично състояние, което включва непрекъснато докосване, дърпане, дъвчене и скубане на косата.

Наследствен косопад

Отчита се предимно при мъжете и се води от такъв тип, но се наблюдава и при жените. Този косопад започва от горната част на скалпа и обикновено е свързан с цялостно оредяване на косата. Няма гаранция на коя възраст ще се отключи и какви поражения ще нанесе. Често пациентите с този проблем прибягват до най-удачното и ефективно решение за тях, а именно трансплантация на коса.

Съществува също периодичен или сезонен косопад, който е съпроводен с промяна в структурата на косъма, а може да се окаже, че гъбички по скалпа са предизвикали такъв развой, но каквито и да са причините, този проблем трябва да бъде разглеждан комплексно и многостранно, да се лекува продължително и да се постигне трайно възстановяване.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари