Коя е най-добрата диета според науката?

A+ A-
3777 прегледа 0 Коментара
Затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, който засяга значителен брой хора. Във Великобритания близо 60 на сто от жените и почти 70 на сто от мъжете страдат от наднормено тегло. Едни от по-новите проучвания, публикувани в Lancet Public Health, категорично сочат, че то се отразява вредно на здравето, като често се превръща и в причина за постъпване в болница.

Хората, които имат излишни килограми, трудно биха могли да отрекат, че това им създава дискомфорт и обикновено не се чувстват щастливи, сочат още наблюденията на специалисти от Института за проучване на обществените нагласи. Те почти винаги са заклеймявани заради наднорменото си тегло, а околните не само не ги харесват, но смятат, че винаги могат да отслабнат, ако положат усилия. Това обаче не винаги е въпрос на воля и тези, които от години се борят с килограмите си, могат да го потвърдят с две ръце.

За щастие науката се развива и вече открива някои отговори за това как да контролираме теглото си. Днес има доказани факти и изводи от изследвания, които могат да са наистина от полза при свалянето на мазнини.


Каква е формулата и вярната диета

Формулата за отслабване

Може би ще бъдете разочаровани да чуете, че няма диета, която да е подходяща за всеки човек и стил на живот.

Основната препоръка е да се храним с по-малко количество. Бихме могли да го постигнем, ако избягваме мазнините или въглехидратите. Проблемът при тези режими е в задържането на резултатите, за да не се качат впоследствие рязко килограмите отново. Ето защо диетолозите са предпазливи, когато дават съвети, защото универсални рецепти няма. За такива все пак се считат например Cambridge Weight flan, Lighter life и Optifast, които на пръв поглед изглеждат рекламни, драстични и не особено здравословни, но стига да се прилагат правилно, могат да бъдат ефективни според изследванията на учените. С тях човек може да свали около 10 кг за година, но ако изгради нови хранителни навици и заложи на физическа активност, той би постигнал резултат от около 4 кг за същия период.

Самата диета няма толкова значение, защото почти всички хора качват пак тегло след приключването й. Колкото повече свалите обаче, толкова по-дълго има шанс да задържите теглото си под рисковата за здравето граница на затлъстяването. Най-дълготрайните резултати настъпват след трансформация в отношението към храната и подмяна на ежедневните навици поне за месец.


Екстремни диети = екстремни резултати?

екстремни диети

При много хора диетите, при които храната се подменя по някакъв начин, дават резултати, особено ако се спазват под наблюдение. Онези от типа със зелева супа или с грейпфрути, не са толкова надеждни според настоящите научни сведения. Експертите не са крайни по въпроса с рязкото сваляне на килограми. Светкавичното отслабване създава мотивация в хората, които се придържат към дадена програма, но не бива да се забравя, че колкото по-бързо свалите, толкова по-бързо ще си върнете предишното тегло.

Националната здравна асоциация изразява становище, че екстремните диети могат да предизвикат проблеми за нормалното функциониране на организма и да ви накарат да се чувствате зле, дори да влошат трайно здравето ви.

Ако целите отслабване с продължителен ефект, най-лошата тактика е да гладувате в продължение на седмици, с което да предизвикате принципа на махалото. Формулата е да откриете баланса, за да тръгнете по пътя към дългосрочните резултати. Друг факт, който никак не е за подценяване, че екстремните диети създават усещане за постоянен глад, което рефлектира върху хормоните и усвояването на хранителните вещества.

Една безспорна истина за отслабването е, че ако искате да се храните по-малко, трябва да имате стратегия на своя страна, с която сте открили начин да се чувствате по-сити. В противен случай гладът ще надделее, колкото и да се опитвате да се борите с него.

Диетите с висок процент на протеини в менюто са ефективни, защото те са по-сложни от въглехидратите и изискват по-дълго разграждане в чревния тракт.

Диетите с периодично постене се основават на правилото, че в дадени дни се храните, както обикновено сте свикнали, а през останалите се подлагате на ограничения. И тяхната ефективност може да бъде подложена на съмнение, както сочат проучванията.

Според изследване, поместено в списанието American Medical Association, за срок от около година привърженик на подобен режим не успява да свали повече килограми от онези, които спазват ограничен прием на калории.

Диетите с постене имат различни ползи, освен отслабването, което е причина те да имат многобройни последователи. Някои наблюдения върху животни го потвърждават – това може да удължи продължителността на живота им, да намали риска от диабетсърдечни заболявания или рак. Данните от резултатите при хората си остават противоречиви и прекалено оскъдни. Като цяло този вид хранителен режим може да е подходящ за мнозина, тъй като не създава проблем при съблюдаването му и не нарушава традиционните семейни вечери.


Наднормено тегло и добра форма – възможно ли е?

наднормено-тегло

Преди години ролята на физическите упражнения в отслабването се определяше като съществена. Днес учените вече са склонни да се съгласят, че начинът на хранене е по-важен от тренировките. Дилемата дали може да си в добра форма и да имаш излишни килограми в същото време все още стои като неразрешен въпрос.

Занимаващите се със спорт над 60 години живеят по-дълго, независимо от наднорменото си тегло, твърдят от Института за превантивна медицина в Далас. Здравният психолог д-р Трейси Ман от Минесота е на мнение, че е достатъчно хората да тренират, за да се чувстват и показателите да показват, че са във форма. За нея не съществуват доказателства, че те живеят по-кратко, но това застрашава представителите на бедните слоеве от обществото, които неглижират медицинските грижи и ежедневието им е заседнало. Тя отрича диетите и препоръчва единствено физически занимания.

Друго по-мащабно изследване от университета в Бирмингам, въз основа на докладите на над 3 милиона лични лекари, показва, че затлъстелите хора с нормално кръвно налягане и нива на холестерол, са изложени на по-висок риск от заболявания, ако бъдат сравнени с хората с нормално тегло.


Как променят картината антибиотиците

Антибиотици

Чревните бактерии имат принос в регулирането на теглото, нещо което през последните години беше потвърдено и от науката, а ликвидирането им заради пиенето на антибиотици, може да доведе до затлъстяване. В медицинските среди вървят спорове по този въпрос и становищата са на двата полюса. Според едните, ако се преминат три курса на лечение с антибиотици до 2-годишна възраст, това води до по-висок риск от затлъстяване още в детството. Други обаче не откриват подобна зависимост и смятат, че излагането на антибиотици през първите 6 месеца не може да се свърже с ранно увеличаване на теглото.

Новите проучвания все пак отчитат връзката между стомашно-чревната флора и индексът на телесна маса. Хората, при които са установени високи нива на бактерията Christemdenellacaea, са определят като по-устойчиви спрямо риска за покачване на теглото. Според учени от Кралския колеж в Лондон тези нива до голяма степен се обуславят генетично.


Има ли хапче за засилване на метаболизма

хапче за засилване на метаболизма

Каквото и да ви говорят, лесен начин за изгаряне на мазнините просто няма! Разбира се, че ще срещнете какви ли не добавки, с които да включите на турбо процесът по вашето отслабване, но до колко ще са ефективни те, никой не се наема да ви обещае категорично.

Някои включват съставки като кофеин, Л-карнитин, зелен чай, което според производителя може да стимулира енергията ви и да увеличи скоростта, с която топите килограмите.

Не са налице обаче достатъчно научни изследвания, които да ви накарат да повярвате сляпо в тези легенди. Данните не са обширни, тъй като препаратите се класифицират като добавки, а не лекарства, което е причина да не са подробно проучвани.


5 съвета, които ще ви помогнат за борба с мазнините 


Следните съвети за борба с мазнините са напълно реални и ефективни. Ако ги следвате, вие ще внесете промяна в храненето си и отношението към себе си, което ще повлияе със сигурност и на теглото ви.


1. Спокойно темпо при хранене


Ако бързате, когато се храните, може да увеличите обиколката на талията си и да повишите риска от сърдечни заболявания, смятат експерти по затлъстяване от Американската сърдечна асоциация. На стомашно-чревния тракт му е необходимо време, за да освободи хормоните, които подават сигнал на мозъка, че вече сте сити.


2. Скритите, празни калории


Доста от храните са с добавена захар, която не забелязвате от пръв поглед. Това са т. нар. празни калории, които консумирате, но нито ви засищат, нито се чувствате доволни от порцията си. С тях обаче със сигурност качвате килограми!


3. Бъдете с компания


Ако се храните сами, може би сте изложени на риск от затлъстяване. Специалистите считат, че това е по-изявено при представителите на силния пол, докато за дамите това не е от толкова съществено значение. Като цяло самотата увеличава опасността да се обръщате често към нездравословните храни.


4. Кратка ревизия на посудата


Не е нужно да е многобройна, но видът й, размерът и цветът са ключови детайли, които изненадващо имат връзка и с количеството храна, което приемате. Предпочитайте малки чинии и прибори, защото така по естествен път ще намалите порциите си.


5. Сънят определя теглото


Връзката между недоспиването и качването на тегло е проучена от учените, а тя се отнася не само за възрастните, но и за децата. Ако сънят не е достатъчен, регулацията на хормоните се нарушава, глюкозата не се преработва добре, а всичко това води и до отделянето на грелин – причина за засилване на апетита.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари