11 признака, че може да имате проблеми със сърцето

A+ A-
116531 прегледа 0 Коментара
Прочетете, проверете се. Може би имате спешна нужда от лекар...

Всяка година сърдечно-съдовите заболявания убиват до 18 милиона души от всички възрасти. Колкото и странно да ви се вижда, но голямата част от тези смъртни случаи би могла да бъде предотвратена, ако при появата на проблем, бързо се консултирате с лекар.

За съжаление, това не е толкова просто. Сърдечните недостатъци често се прикриват като леки неразположения или функции на тялото. Ето списък на не винаги очевидни сърдечни симптоми, които индикират възможни сърдечни проблеми.

Внимание! Особено бдителни трябва да са хората над 60 години, както и тези с наднормено тегло, диабет, хипертония или висок холестерол. Консултирайте се с лекар.


1. Дискомфорт в гърдите


Невъзможно е ясно да се опише усещането. Някой изпитва лека болка, някой - натиск или стягане, други се оплакват от парене или прищипване ... Във всеки случай, ако почувствате нещо необичайно в гърдите си, трябва да се свържете с вашия лекар възможно най-скоро и да получите направление за електрокардиограма и ултразвук на сърцето.

Има добра новина: в 80–90% от случаите, болката в гърдите не е свързана със сърцето. Нарича се некардиална болка в гърдите? Но за да сте сигурни в това, по-добре е да посетите лекар възможно най-скоро.


2. Загуба на апетит, гадене, болка или тежест в стомаха


Разбира се, може да имате лошо храносмилане по много причини, които не са свързани със сърцето ви. Въпреки това, понякога храносмилателните проблеми се предизвикват от факта, че храносмилателната система получава по-малко кръв от обикновено. Влошаващият се приток на кръв е знак за сърдечна недостатъчност.
Ако изпитвате гадене без видима причина и особено ако изпитвате дискомфорт в гърдите и други симптоми от този списък, отиването на лекар е задължително!


3. Болка, простираща се до лявата ръка


Нервите от сърцето и нервите от лявата ръка изпращат сигнали до същата област на мозъка. В резултат мозъкът не винаги правилно разбира какво точно боли - сърцето или крайника.

Ако сте пренапрегнали лявата си ръка при тренировка, ударили сте я или сте я изкълчили, дискомфортът е напълно предвидим и ясен. Но, ако болката на подобна локация се появи без видима причина, това е причина за притеснение. Лекарите го наричат класически симптом на сърдечен удар.

Американската сърдечна асоциация препоръчва да се обадите на Бърза Помощ, ако внезапната болка в лявата ръка не отшумява или се засилва в рамките на няколко минути.

Ако усещането е по-кратко, но познато, не забравяйте съвсем скоро да посетите лекар.


4. Болка в зъбите или долната челюст


Друг пример, когато мозъкът не е в състояние точно да идентифицира болката, какво точно боли - сърцето или зъбите. За щастие, в повечето случаи болката в зъбите или челюстта е от сравнително безопасен произход: кариес, или удар в челюстта... Но ако изглежда, че няма причина, а зъбите редовно ви болят, струва си да се консултирате с кардиолог.

В клиничната практика са регистрирани случаи, когато на хора са били вадени зъб по зъб, опитвайки се да ги освободят от болката, което всъщност е признак за сърдечни аномалии.


5. Кратко замайване или усещане, сякаш губите ориентация в пространството


Има различни причини, които могат да причинят моментна слабост. Например, не сте яли от дълго време. Или сте станали рязко от дивана след дълго седене.
Но, ако подобни усещания се появяват редовно, опитайте се да посетите лекар възможно най-скоро. Казват, че сърцето не се справя с изпомпването на кръв към мозъка. Това може да е симптом на приближаващ инсулт.


6. Постоянна умора


Слабото сърце не може да осигури пълно кръвообращение. Поради това тъканите и органите започват да изпитват недостиг на хранителни вещества и кислород. За да оцелее тялото намалява кръвоснабдяването на по-малко важни органи - предимно на крайниците и насочва кръвта към по-важните органи - сърцето, мозъка и белите дробове.

Става ви трудно да извършвате обичайните дейности - например нямате сили да си вземете душ, трудно е да миете съдовете, изглежда невероятно трудно да се изкачите по стълбите. И дори почивката не ви носи енергичност, както преди.

Ако това продължава няколко дни или повече, консултирайте се с кардиолог, за да не пропуснете нарастващите сърдечни проблеми.


7. Оток на краката


Поради нарушено кръвообращение в крайниците се нарушава и лимфният поток - отстраняването на течност от тъканите. Особено засегнат от този проблем са краката. Течността се натрупва под кожата, появява се подуване.

Ако подуването на краката се е превърнало във ваш постоянен проблем, консултацията с лекар е задължителна.


8. Кашлица, която не минава


В повечето случаи кашлицата е обикновен спътник на настинката. Но, ако преди няколко седмици безопасно сте се отървали от нея и този симптом не отшумява, това е недвусмислена индикация за силно препоръчитерлна консултация с лекар.

Продължителната кашлица може да бъде спътник на алергии, или пък бронхит (което, честно казано, също не е забавно). Но понякога тя е провокирана и от сърдечна недостатъчност, което затруднява източването на течности от белите дробове.

Характерен признак на "сърдечна" кашлица е розовата или бяла слуз, която бихте могли да отделяте. Ако забележите нещо подобно, бягайте при кардиолога!


9. Задух, без особена причина


Задухът е първият признак, че има малко кислород в кръвта. Най-честата причина е физическата активност. Мускулите се нуждаят от много кислород, за да работят и те буквално го изсмукват от кръвта. За да компенсира тази загуба, мозъкът дава команда на белите дробове да дишат по-бързо.

Също така задухът може да бъде причинен и от наднормено тегло, заседнал начин на живот, стрес, ако сте в запушена стая ...

Но, ако такъв симптом се появи без видима причина, по-често от преди и особено ако е придружен от постоянна умора, дискомфорт в гърдите и други признаци от нашия списък, определено трябва да отидете на кардиолог.

Съществува сериозна вероятност дефицитът на кислород да е причинен от нарушено кръвообращение, което от своя страна е причинено от нарушена сърдечна функция.


10. Силно хъркане


Хъркането по време на сън, като цяло е нормално. Но, ако хъркате твърде силно, това може да е признак на апнея - кратко спиране на дишането по време на сън.

Апнеята има пагубен ефект върху сърдечно-съдовата система. Първо, това води до периодична хипоксия, сърдечно-съдови заболявания и обструктивна сънна апнея, до хипоксия на сърдечния мускул. Второ, апнеята се увеличава. Ето защо хъркането може да бъде знак, че сърцето ви е изложено на риск от развитие на хипертония (високо кръвно налягане), което допълнително усложнява функционирането на основния орган на човек. В резултат на това претоварената сърдечно-съдова система може да се провали във всеки един момент.

Затова апнеята трябва да се лекува. Как - попитайте първо лекаря си.


11. Бързо и / или нерегулярно сърцебиене


Усещането, че сърцето изскача от гърдите, би могъл да изпитва всеки любовник, или спринтьор например. По време на вълнение или сериозно физическо натоварване е нормално.

Но, ако сърцето започне да „изскача“ без особена причина или чувствате, че имате аритмия, това е сигурен знак за проблеми. Затова спешно отидете на лекар.

Източник: Lifehacker.ru
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари