Истината за кислорода: Колко вреден е той за хората?

A+ A-
72735 прегледа 0 Коментара
Свикнали сме да считаме, че кислородът ни е пръв приятел, но истината далеч не е такава.

Не сте подозирали, че кислородът, именно той, е причината да остаряваме бързо, нали?! Сигурно нямате представа, че той влияе включително и върху метаболизма, като го забързва и износва клетките прогресивно, след което следва естествената им смърт. Доста научни факти остават скрити за масовата общественост.

Цялата истина за кислорода


Защо тя не е известна на широката аудитория, а е достъпна само за ограничен кръг от хора? Причината е тривиална – цари отколешна заблуда, а и търговците не биха могли да си продават озонаторите на въздуха, примерно.

Може да ви се струва шега, но всъщност в основата на всички недоразумения, грешни нагласи и представи, стои не само човешкото невежество, а и непрекъснатото внушаване (от всички страни) на определени твърдения, които рядко имат връзка с реалността. Това се дължи на множество неща, които са предмет на съвсем отделна тема, но кислородът определено не е добър за организма ни при своята свръхконцентрация.

кислорода ни вреди

На практика, чистият кислород е опасен, също толкова, колкото са опасни и силно отровните вещества. Да, ние не бихме могли да оцелеем, ако останем без кислород. В същото време обаче той притежава съединения, повечето от които представляват свободни радикали. Те от своя страна провокират окислителни реакции в тялото, в резултат на което клетките страдат от увреждания. Принципно те са част от процеса на приемане и изхвърляне, но в определени моменти се получава натрупване и съответните последствия. Стресът, пушенето, дори активният спорт могат да са причина за събирането на запаси от свободни радикали.

Колкото и да е съвършен нашият организъм, той няма перфектна защита и не успява да се пребори с всички радикали. Има способността да намали въздействието им, но не и да го ликвидира напълно. Затова се отключват процесите на стареене и те се изразяват първоначално върху състоянието на някои органи. Може да се стигне до ретинопатии, имунни проблеми, катаракти и други. Окислението от свободните радикали се приема и за причинител на раковите и сърдечно-съдови заболявания, засягане на мускулни зони, възпалителни прояви.

Дишай двойна доза в планината

планински въздух

Оказва се, че това твърдение, под формата на добър съвет, е напълно погрешно. Нависоко в планината кислородът бил повече, отколкото в низините, гласи стандартната представа в съзнанието на хората. Напротив: там въздухът е разреден и по-беден на кислород, но тялото ни се адаптира към нетипичната среда, произвеждайки огромно количество червени кръвни телца. След това, сменяйки я с характерната атмосфера, човек е значително по-издръжлив на физически натоварвания и напрежение.

Трябва да се знае, че концентрираният кислород не може да повлияе благотворно на здравето при хора, които нямат специфични проблеми. По-скоро е обратното – може да им навреди в дългосрочен план. А пък ниската концентрация на кислород може да бъде причина за дълголетие и отлично здраве.

И относно популярните озонатори, ако все пак се решите да употребявате подобни уреди срещу бактерии и мухъл, имайте предвид, че те оксидират и нашите клетки. Ето защо в помещенията, които са подложени на процедурата, не бива да се намират хора и животни, а преди отново да се върнат в тях, трябва да се изчака достатъчно време, за да спадне концентрацията на кислород.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари