Защо водата има целебни сили и как ни влияе?

A+ A-
12535 прегледа 0 Коментара
Нашето тяло има нужда от вода, това и малките деца го знаят, но че тя върши чудеса с нас, малцина го подозират...

Ако някой от вас е попадал на изданието „Лечебните енергии на водата“ от Чарли Райри, със сигурност вече се е запознал с изключителната мощ на водата. Вероятно не знаете, че нашето здраве и пълноценното ни съществуване зависят толкова много от водата, че си струва да й обърнем специално внимание.

Когато се къпем, ние не просто се освобождаваме от натрупаните нечистотии през деня, ние пращаме негативните емоции в канала и неслучайно, когато излезем от банята, сме като пречистени и в духовен аспект.

Водата е така жизнено необходима, че още в древността хората са стигнали до разбирането какъв незаменим еликсир е тя. Китайската медицина отрежда изключително място на водата. Понеже болестите за източните лекари са симптом на нарушена хармония в организма, те често я възстановяват с помощта на водата – тя самата е носител и двигател на чистата енергия „чи“.

древните култури и водата

Ведическата култура също издига на пиедестал водата – учението им описва елемента, като посредник, който свързва индивидите с космоса. Индусите пък са приписвали душа на водата. В Египет свещените й свойства ставали повод да се изграждат храмове, които били посещавани за пиене и къпане, а богатата на минерални елементи вода привличала местните на процедури.

Още в древните Вавилон и Шумер са имали развити практики за употреба на водата при къпане и консумиране. Тези ежедневни дейности, които ние днес вършим спонтанно и непринудено, са били приемани като ритуали за възстановяване на физическата форма и за свръх тонус.
В Арабския свят прочутите турски бани и хамамите съществуват още от 4-ти век, но традицията да се взема баня изчезва за известен период с падането на империята на римляните. Впоследствие в Европа тя се възражда през 14-ти век. През 18-ти век в Западна Европа и Америка започва усилено експлоатиране на естествените извори с минерална вода – лечението с вода става особено популярно.

турски бани

Водата вече се затвърждава като фактор, който може да спомогне за изцеляването на човешкото тяло. За създател на съвременната хидротерапия се смята фермерът Винсънт Присниц, построил университета за вода в Графенберг, който също е положил и основите на натуропатията. Системата за лечение се обляга единствено на природните източници – въздух, земя, слънце и вода. Себастиян Кнайп е негов последовател и наследник, който редовно давал съвети да се практикуват индийските техники, състоящи се от ходене на босо в ливади, навлажнени от сутрешната роса.

Как да употребяваме водата


Когато водата е студена, тя стимулира кръвоносните съдове и те реагират със свиване, което е причина за блокирането на определени процеси, свързани с биохимията в тялото, намалява и потокът на кръв. Функцията на студената вода е и да изпрати кръв към вътрешните органи, в резултат на което те започват да работят по-пълноценно.

Горещата вода отпуска тялото – тя действа обратно на кръвоносните съдове, разширява ги, кръвното налягане спада, кожата и мускулите се снабдяват с кръв. Така се подсилва имунната система, освобождават се токсините, увредените тъкани получават солидна порция хранителни вещества.

Ако съчетаем горещата и студената вода с редуване на потапянията, хормоналната система ще се „събуди“, мускулните спазми и възпаленията ще се повлияят благоприятно.

лечебна вана

Добавянето на минерали или билки във водата, които са необходими за тялото, е чудесен начин не само за отмора, но и за лечение на някои болести. Древните гърци са залагали много на хвоща, например, който има диуретичен ефект и подпомага организма с магнезий, калий, манган.

Щом живеем в замърсена околна среда, ние трябва да сме още по-грижовни към себе си – да се къпем в морска вода, или във вода с морска сол, да посещаваме кални бани и спа центрове е много ценно. Досегът ни с минерална вода е почти вълшебен, защото се озоваваме в жизнена среда, наситена с положителна енергия.

Любителите на морските бани пък отлично знаят, колко умиротворително действат те на ума и физическото им състояние. Сядайки край брега вие може да се отърсите от всички грижи, натрупани през деня – сякаш морето ги отмива и отнема със себе си. Въздухът е толкова божествен, че няколко вдишвания са достатъчни, за да се пренесем в един мечтан свят.

Морската вода има антибактериално действие и тонизира цялостно, защото съдържа витамини и минерали, които са почти същите като тези, намиращи се в състава на плазмата на кръвта ни. Когато температурата е по-висока, те проникват чрез кожата ни и преминават в кръвообращението ни. Ето защо отдавна спа центровете предлагат услугата таласотерапия 1, която всъщност идва от древна Гърция.

Как да направим водата си лековита


Чудесен вариант е да се сдобиете със сол от Мъртво море и да я сложите във водата. Нужен ви е стъклен съд, в който трябва да поставите две шепи солни кристали и чаена лъжица талкова пудра (без аромат). Напълнете си ваната с топла вода, добавете съдържанието от съда и разбъркайте с ръце под формата на осморки, първо по часовниковата стрелка, а после – обратното. Тези изкуствени водовъртежи ще създадат полезни вибрации.

водата и един по-добър свят

Друг начин за релаксация е да сипете запарка от билки към водата, която може да отстрани нервното напрежение и безсънието. Спрете се на лавандула, мащерка, розмарин, лайка или меча стъпка. Ако искате кожата ви да заблести изберете сандалово дърво или иланг-иланг.

За да е пълно магическото ви преживяване си пуснете на запис морски вълни или звука от планинско поточе. Звуците се съчетават перфектно с водата, като по този начин ви предоставят стопроцентова дълбока почивка, а в тялото ви се отключват механизми за самолечение и обновление.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари