Дефицит на минерали: Как да разпознаем сигналите на тялото

A+ A-
7543 прегледа 0 Коментара
Химичните елементи имат функцията да ръководят повечето процеси, които протичат в тялото ни

Минералите имат съществена роля в човешкия организъм – те регулират хормоните, имат принос за метаболизма, спомагат за правилното протичане на всички процеси в тялото, включително и за изграждането на мускулите. Ето защо не бива да допускаме дефицит, тъй като последствията от него могат да се отразят на здравословното ни състояние. Храната и добавките са единственият начин да си набавяме химичните елементи, полезни за нас.

Ако усвояването не се реализира пълноценно, независимо дали заради небалансирано ниво на pH или по други причини, минералите ще преминават през стомаха ни и ще се изхвърлят, без да могат да изпълнят своето предназначение. Освен стомашните киселини, отговорни за абсорбирането на минералите са и ензимите, произвеждани от панкреаса. Витамините са в пряка връзка с минералите и взаимно се подпомагат за активирането на свойствата, които притежават.


Микро и макроелементи


Макроелементите са онези, които могат да се открият в по-големи количества в организма ни. Сред тях са калций, калий, фосфор, натрий, магнезий, хлор. Основното им съхранение е в тъканите на мускулите и в костната система.

Микроелементите от своя страна присъстват в малки дози в тялото ни. Това са желязото, цинкът, селенът, манганът, хромът, медът, йодът, сярата, флоурът, кобалтът, молибденът. Това, че те не са с доминиращо присъствие, не означава, че не са ключови и влиянието им трябва да се подценява.


Да се вслушваме в сигналите


Има редица признаци, по които можем да разберем, че изпитваме липса на дадени минерали. Нужно е само да се научим да се вслушваме в сигналите на тялото. Не свиквайте да живеете с неразположенията, а бъдете нащрек винаги, когато те се появят и задържат трайно, превръщайки се в хроничен проблем.

Не е нормално да изпитвате често главоболие, нито смущения в мускулите, да сте нервни, да чувствате постоянна умора. Всичко това може да е признак за липси, а тези състояния са доста често срещани в съвременния начин на живот, тъй като храната ни е некачествена, а стресът е придобил солиден мащаб.

Списък със симптомите, които ви насочват към липса на определен минерал:

1. Цинк
Хроничната умора, промените във вкуса и мириса, раните, които бавно зарастват, пониженият имунитет са основни индикации за дефицит на цинк. Такива могат да бъдат също белите петна по ноктите, диарията, резките промени в апетита в посока повишен или понижен. Цинкът участва в хормоналния баланс, в храносмилането и имунитета. Той съдейства за производството на стомашна киселина, която пък е основата за усвояването на всички минерали.

2. Калций
Често ли имате проблеми със зъбите си? Или костите са ви чупливи? Това са явни признаци за липса на калций. Затрудненията в кръвосъсирването също могат да подсказват за такъв дефицит. Предполага се, че имате недостиг и на витамин Д, защото той подпомага усвояването на калция. Калцият е важен и за сърдечния ритъм, холестерола, кръвното налягане и статуса на мускулите.

3. Магнезий и калий
Периодичните мускулни спазми, проблемите със съня и умората, аритмията, главоболието насочват към дефицит на магнезий и калий. Магнезият има ролята да успокоява нервната система, дава сили да устоим на тревожността и стреса.

Калият регулира ритъма на сърцето, кръвното налягане и предотвратява мускулните болки. С негова помощ кислородът се доставя до мозъка, което прави умът ни ясен и бистър.

Калият, натрият, калцият и магнезият са основната група на най-важните минерали и електролити.

4. Желязо
Редовното виене на свят, бледата кожа и недостига на въздух се свързват с дефицит на желязо. Такива признаци могат да бъдат изтръпванията на крайниците, студените ръце и крака, сърцебиенето и липсата на концентрация. Това се дължи на причината, че желязото доставя кислород в тъканите и мускулите в тялото.

Желязото е основен участник в производството на хемоглобин, който пренася кислорода от белите дробове към всяка клетка в организма. Съществена му е и ролята за поддържането на здрава имунна система.

5. Манган
Анемията, хормоналният дисбаланс, промените в апетита, нарушената глюкозна чувствителност вероятно се дължат на липса на манган. Микроелементът има принос за балансиране на хормоните и за образуването на плътността на костите. С негова помощ се абсорбират хранителните вещества и се произвеждат ензимите.

6. Мед
Остеопорозата, артритът болките в ставите, усещането за непрестанен студ, бледата кожа, изтъняването на косата са индикации за липса на мед.

Той е нужен на тялото ни, ако искаме здрави мускули, кости и нервни клетки. Свързва се с производството на хемоглобина и червените кръвни телца. Ключов е за състоянието на метаболизма и растежа.

Ако има излишък на мед това може да доведе до дефицит на цинк и молибден.

7. Молибден
Когато попадне в тялото, той се съхранява в черния дроб и бъбреците. Излишното количество от него се изхвърлят с урината.

При дефицит може да се говори за нарушен протеинов обмен, понижен имунитет, загуба на телесна маса. Мускулите са отпуснати, кожата няма тонус, може да се стигне до отоци, оплешивяване, развитие на гъбички и дерматити.

8. Селен
Чупливите нокти, косопадът, възпалителните инфекции, проблемите със сърцето и загубата на сили и енергия са явен знак, че може да имате дефицит на селен.

Минералът има антиоксидантни свойства и е съществен за стабилна имунна система. Селенът има отношение и към функционирането на щитовидната жлеза, както и към репродуктивните способности.

За да се усвоява пълноценно, препоръчително е да се приема в комбинация с витамин Е.

9. Хром
Нестабилното настроение, лошата кожа и зрение, повишената кръвна захар са сигнали, че може би изпитвате липси на микроелемента хром. Той има грижата да ни предпази от диабет, преобразува захарта в нужната за тялото енергия, подобрява мозъчната дейност.

10. Фосфор
Крехката плътност на костите, потрепването на лицето, краката, ръцете, образуването на камъни в бъбреците са повод да проверим нивата на фосфор. Той е значим за растежа и развитието на костите, участва и в обмяната на веществата.

11. Йод
Сухата кожа, особено чувствителна към ниски температури, депресията и умората, затрудненията в зоната на гърлото при преглъщане са много сериозни индикации за проблеми с щитовидната жлеза. Понякога това се дължи на липсата на йод, но преди да пристъпите към набавянето му от външен източник, това трябва да бъде установено чрез изследване.

Йодът участва в производството на хормоните на щитовидната жлеза, които имат главен принос за метаболизма в тялото.

Този наръчник може да ви служи за насока, когато срещате подобни на описаните симптоми, за да установите дали даден минерал е изчерпан, да потърсите консултация със специалист и да положите усилия за подобряване на нивата му.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари