Фондю и пица – да, може да е здравословно!
2395 прегледа
0 Коментара
Фондю и пица – това са традиционните ястия на Швейцария и Италия от векове. Днес тези храни са се прославили по цялото земно кълбо като вкусни деликатеси. Въпреки че са любими на много от нас, за съжаление, понякога просто по навик ги избягваме заради разпространеното табу, че са вредни. Смята се, че честата и прекомерната им консумация нарушават здравословния баланс на организма и водят до редица заболявания като запушване на артерии, холестерол и т. н. Това съвсем не е задължително да бъде така.
Всъщност това са всекидневни храни в страните, откъдето идват, и съвсем не е предвидено да бъдат калорийни бомби. Всичко е в начина на приготвяне.
Днес ще ви покажем, че съвсем не е нужно да ги изключваме от менюто си, ако сме решили да се храним по-разумно. Ще ви дадем също така и няколко идеи, които можете да опитате да приложите и в собствената си кухня.
Пицата може и да се води „фаст фууд“, но това съвсем не означава, че не може да е и здравословна. Трябва да отбележим, че оригиналната италианска пица, предлагана в италианските ресторанти, има доста тънък блат, подобен на коричка. В България като бърза закуска обаче се е разпространила вариацията, идваща от Северна Америка – на по-дебелата, хлебна, засищаща пица.
Да започнем, с едно от най-нездравословните неща в пицата – тестото й. Можем да заменим бялото с пълнозърнесто тесто, за да намалим съдържанието на глутен в него и да повишим съдържанието на фибри. Някои места вече дори предлагат пици със спаначено или билково тесто.
В нашата любима пица с шунка и колбас можем да заместим плънката с риба, защото в нея се съдържат полезните омега три мастни киселини. Друг вариант е да заменим вредните колбаси по пицата с повече зеленчуци като гъби, царевица, чушка, рукола и спанак. Експериментирайте с подправките, за да подсилите вкуса, без да добавяте излишни калории в порцията си. Ако целта ни е да борим килограмите, редно е да пропуснем сметаната и да изберем само един вид сирене за нашата пица. Наложете си обаче да пропуснете и допълнителните сосове, най-вече кетчупа, майонезата и горчицата.
Ако спазвате кетогенна диета и се стараете да ограничите приема на въглехидрати до минимум, ще се наложи да вземете крути мерки за своята пица. Има различни начини да изпълните тестото. Един от тях е да си го направите сами от карфиол.
За фондюто също се носи незаслужената слава на висококалорийна храна. Това понякога изглежда така, защото най-често се консумира в големи приятелски компании в комбинация с много други странични блюда. На подобни събития се пие и алкохол, който също никак не щади фигурата. Иначе сами по себе си няколко парченца швейцарско сирене, стопени в малко винена марината, не биха могли да ви навредят.
Много често при фондюто е важно какво си топим в самото сирене. Ако сте решили да спазвате хранителен режим, можете например вместо парченца хляб и месо, да опитате със зеленчуци – сурови или на скара. Малката тайна на швейцарците, които искат да пазят талия, е да сипят малко нискомаслено крема сирене, вместо истинска тежка сметана.
Ако пък сте от хората, за които се оказва противопоказен приемът на млечни продукти, можете да опитате веган фондю. Колкото и странна да звучи тази концепция на пръв поглед, всъщност крайният резултат е доста сполучлив и със сигурност ще ви остави очаровани. За десерт пък можете да опитате веган шоколадово фондю с плодови хапки. Единственото, от което ще ви се наложи да се лишите, е сметаната.
„Фондю“ и „Леонардо Банско“ ви очакват, за да ви предложат здравословен прочит на всяко ваше любимо италианско или алпийско ястие.
Всъщност това са всекидневни храни в страните, откъдето идват, и съвсем не е предвидено да бъдат калорийни бомби. Всичко е в начина на приготвяне.
Днес ще ви покажем, че съвсем не е нужно да ги изключваме от менюто си, ако сме решили да се храним по-разумно. Ще ви дадем също така и няколко идеи, които можете да опитате да приложите и в собствената си кухня.
Нейно Величество Пицата
Пицата може и да се води „фаст фууд“, но това съвсем не означава, че не може да е и здравословна. Трябва да отбележим, че оригиналната италианска пица, предлагана в италианските ресторанти, има доста тънък блат, подобен на коричка. В България като бърза закуска обаче се е разпространила вариацията, идваща от Северна Америка – на по-дебелата, хлебна, засищаща пица.
Тесто
Да започнем, с едно от най-нездравословните неща в пицата – тестото й. Можем да заменим бялото с пълнозърнесто тесто, за да намалим съдържанието на глутен в него и да повишим съдържанието на фибри. Някои места вече дори предлагат пици със спаначено или билково тесто.
Плънка
В нашата любима пица с шунка и колбас можем да заместим плънката с риба, защото в нея се съдържат полезните омега три мастни киселини. Друг вариант е да заменим вредните колбаси по пицата с повече зеленчуци като гъби, царевица, чушка, рукола и спанак. Експериментирайте с подправките, за да подсилите вкуса, без да добавяте излишни калории в порцията си. Ако целта ни е да борим килограмите, редно е да пропуснем сметаната и да изберем само един вид сирене за нашата пица. Наложете си обаче да пропуснете и допълнителните сосове, най-вече кетчупа, майонезата и горчицата.
Кето пица – възможно ли е?
Ако спазвате кетогенна диета и се стараете да ограничите приема на въглехидрати до минимум, ще се наложи да вземете крути мерки за своята пица. Има различни начини да изпълните тестото. Един от тях е да си го направите сами от карфиол.
Фондю от Алпите – без калории?
За фондюто също се носи незаслужената слава на висококалорийна храна. Това понякога изглежда така, защото най-често се консумира в големи приятелски компании в комбинация с много други странични блюда. На подобни събития се пие и алкохол, който също никак не щади фигурата. Иначе сами по себе си няколко парченца швейцарско сирене, стопени в малко винена марината, не биха могли да ви навредят.
Много често при фондюто е важно какво си топим в самото сирене. Ако сте решили да спазвате хранителен режим, можете например вместо парченца хляб и месо, да опитате със зеленчуци – сурови или на скара. Малката тайна на швейцарците, които искат да пазят талия, е да сипят малко нискомаслено крема сирене, вместо истинска тежка сметана.
Веган кухнята на помощ!
Ако пък сте от хората, за които се оказва противопоказен приемът на млечни продукти, можете да опитате веган фондю. Колкото и странна да звучи тази концепция на пръв поглед, всъщност крайният резултат е доста сполучлив и със сигурност ще ви остави очаровани. За десерт пък можете да опитате веган шоколадово фондю с плодови хапки. Единственото, от което ще ви се наложи да се лишите, е сметаната.
„Фондю“ и „Леонардо Банско“ ви очакват, за да ви предложат здравословен прочит на всяко ваше любимо италианско или алпийско ястие.