Как отровните животни ни лекуват?

A+ A-
7447 прегледа 0 Коментара
Откъде се извличат помощните за нас токсични вещества?

Както знаем отровата е в дозата, но рядко се замисляме, че именно отровните животни имат огромен принос за медицината ни. Когато купуваме лекарство от аптеката, ние не подозираме от какво е извлечено то. Източниците са свръх екзотични понякога, а често идват и от опасни същества, които не бихме искали да срещаме в природата. Отровните вещества са протеини и малки вериги от аминокиселини – пептиди, органични молекули като хормони, антибиотици и съединения, които влияят на метаболитния процес на организмите.

Малко известен е фактът, че от мъжката птицечовка, от дребните бозайници Земеровкови и от охлювите от род Конуси се създават лечебни препарати. Токсините в подобен вид животни са много силни и имат прецизни молекули, които са идеалните образци за жизнените функции. Изглежда природата наистина е съвършена. Опасните им свойства всъщност водят до полезното действие при хората.

Но надали може да решите здравословните си проблеми, ако започнете отглеждането на токсични твари у дома. За да се получи лековит агент, който същевременно не е опасен за тялото на човека, се извличат определени съединения. С отровите в днешно време се правят поне 20 медикамента, които спомагат за лечението на болести от сърце до диабет. Наскоро беше изобретена и техника за сливане на различни отрови, които имат потенциала да се превърнат в супер лекарства. Има милиони неизследвани токсини по света, така че бихме могли да се възползваме в бъдеще.

Кои хапещи ни носят спасение?

Пчелите

пчели

Пчелната отрова е незаменима в борбата с вируса на ХИВ или лечението на ревматоидния артрит. Някои твърдят, че помагала и при множествена склероза. Тя е съставена от пептид, наречен мелитин, и има способността да пробие защитната обвивка на ХИВ вируса, без да нанесе вреди на другите клетки. Учените се надяват, че това ще им помогне да създадат някой ден медикамент, който да предотвратява разпространението на СПИН.

Подобно е и предизвикателството при лечението на раковите заболявания – как лекарството да действа само на туморните клетки? Отровата на бразилската оса Polybia paulista може би има потенциала да се справи. Тя влияе на структурите от мастни молекули от външната страна на туморните клетки, пробивайки дупки в тях. Дотук експериментите с болни мишки са показали, че има силата да свие раковите образувания, но до сензационния завършек на този проект все още има време.

Змиите

змии

Лекарствата със змийска отрова действат благотворно върху сърдечносъдовата система. Каптоприлът, например, е медикамент за високо кръвно налягане, който потиска молекулите, които спират разширяването на кръвоносните съдове. Отровата от малката гърмяща змия, често срещана в САЩ, спира кръвосъсирването и е в основата на лекарството ептифибатид, използвано при хора с риск от сърдечен удар.

Тирофибанът има подобно действие и е извлечено от отровата на пясъчната усойница. От отровата на черната мамба има потенциал да се изготви силно болкоуспокояващо, което може да се сравни с морфина, както са показали лабораторните експерименти дотук.

Охлювите Конуси

охлюви конуси

Тези морски охлюви са хищни и пребивават в топлите води на Индийския и Тихия океан. Тяхната отрова помага при хронична болка – зиконотидът е синтетично копие на пептид от охлювите Конуси. Изготвят се препарати и за болести като Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения и рак на белите дробове.

Паяци, скорпиони, стоножки

паяци, скорпиони, стоножки

Скорпионите имат мощна отрова, която намира приложение като средство за маркиране на туморни клетки в мозъка. По този начин хирурзите успяват да ги отстранят при сложни операции, при които е жизненоважно да не бъдат засегнати здрави клетки в близост до тумора.

Паяците също са богат източник на отровни съединения за разработване на лекарства за мускулна дистрофия, хронична болка, еректилна дисфункция. Стоножките предлагат варианти за болкоуспокояващо, които нямат странични ефекти и не водят до пристрастяване.

Морските анемонии

морски анемонии

Пептидите в анемонията стоят в основата на експеримент за лекарство за автоимунни заболявания. Далазатидът не потиска цялата имунна система, както действат наличните на пазара медикаменти. Той блокира избирателно имунните клетки, които са се активирали при заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит, псориазис и лупус.

Гущерите

гущери

Най-големият гущер Гила има изключителната сила да оцелява само с три хранения на година, като това не пречи на стабилните нива на кръвната му захар. В отровата му има съединение, което имитира дейността на човешкия хормон, стимулиращ отделянето на инсулин при покачване на захарта. Екзенатидът е инжекция, базирана именно на него, и страдащите от диабет могат с нейна помощ да поддържат здравословни нива на глюкозата и дори да свалят килограми.


Източник: National Geographic
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари