Какво трябва да знаем за глутена и как да подберем храни без глутен?
6351 прегледа
0 Коментара
Глутенът е сред по-новите алергени, с които множество диети вече трябва да се съобразяват. За да разберете какво точно представлява глутенът и защо е вреден за нас, продължете да четете. А за да разгледате множество храни без глутен, можете да посетите Be Fit.
Глутенът е основна съставка в житни култури, както и в почти всяко тестено изделие. Той е растителен протеин, чието име произлиза от думата “glue” или “лепило”. Това се дължи на характерното му свойство да придава еластичност на хляба и да запазва неговата форма при втасване.
Около 14% от популацията на света има алергия към глутен. Тя може да бъде по-слаба или по-силна и е възможно дори да не знаете, че имате такава. Алергията се изразява в невъзможност на организма да обработи глутена, което причинява проблеми на храносмилателната система и затруднява усвояването на хранителни вещества.
Все повече хора избират безглутеновата диета дори и да не са алергични. Защо е това? Факт е, че глутенът не е хранително питателен и съдържа далеч по-малко полезни съставки от своите заместители. Някои хора без алергия към глутена също изпитват дискомфорт и тежест, когато го консумират. Дали това се дължи на множеството генни модификации върху продукта все още не е научно доказано.
Когато пазаруваме, най-лесният начин да избегнем глутена е да потърсим етикет, който упоменава липсата му. Може също да бъде изписан и със знак “GF” или “Gluten Free”. Ако такъв няма, в състава ще бъдат споменати алергените. За тези със сериозна алергия към глутена е важно да се знае, че ечемик и ръж не са включени като алерген, а могат да имат негативен ефект. Проверете състава на продукта за да сте сигурни, че е изцяло безопасен.
Когато говорим за заместители на глутена, изборът е голям. С полезни и питателни храни е пълно, но важно е също и да са ни вкусни. Вероятно имаме навик да похапваме хляб, тестени изделия, пици и пасти.
За да заменим вредния навик със здравословен, трябва да сме постоянни, но и да си позволяваме удоволствие от храненето. Затова сега ще ви предложим 6 вкусни храни, които ще ви помогнат да забравите за глутена.
Цитрусови плодове
Портокали, лимони, грейпфрут, мандарини. Тази група от плодове съдържа едни от най-полезните храни за човека. Те са основен източник на витамин C, който е важен за имунитета ни. Също съдържат витамини от груба B, витамин А и витамин P, както и различни минерали, етерични масла и множество антиоксиданти. Те помагат с допълнителна хидратация и имат свеж вкус и аромат, които подобряват настроението и са незаменима част от лятото.
Горски плодове
Ако глутенът отнема от нашата енергия за да се обработи, само за да ни даде лимитирани хранителни вещества, то горските плодове са пълната противоположност на това. Те зареждат с енергия за целия ден и са богати освен на фибри, и на 4-5 витамина и още повече минерали. Ползите им за нервната система включват превенция и лекуване на депресия, както и подобрена концентрация.
Имайки предвид това, препоръчваме да замените лесните тестени закуски с плодови салати. Ако комбинирате цитруси и горски плодове, времето което ще ви отнеме да си приготвите една плодова салата сутрин ще си струва и ще подобри както здравето, така и общата ви способност и енергия през деня.
Зелени листни зеленчуци
Като си мислите за вкусни храни, може би зелените листни зеленчуци не присъстват в списъка, но всъщност има много причини те да са част от нашата диета. Това включва техните ниски калории, високо съдържание на витамини, калций и магнезий. Полезни са за почти всяка система в организма ни и са много ненатрапчиви като вкус. Това ги прави страхотна добавка към всяка салата или смути.
Скорбялни зеленчуци
Скорбялните зеленчуци са голяма група от храни, които могат да се включат в множество ястия и да носят ползи за здравето ни. Някои храни от тази група също са основни заместители на глутена в тестени изделия - например царевицата. Други зеленчуци от групата са картофите, морковите, тиквичките и цвеклото.
Хумус
Хумусът е друга много подходяща храна за закуска или за похапване по всяко време. Направете си домашен хумус и го комбинирайте с безглутенов хляб или здравословен чипс за един силен източник на протеин и фибри с пристрастяващ вкус. Силните подправки в хумуса са добри за общото здраве и подобряват работата на храносмилателната система.
Авокадо
Събрал изключителна популярност в последните години, този плод си заслужава да присъства във всяка диета. Освен че съдържа повече от 25 хранителни вещества, авокадото е богато и на здравословни мазнини, фибри и протеини. Диетично е и е вкусна добавка към салати, безглутенов хляб и още стотици храни.
Какво представлява глутенът?
Глутенът е основна съставка в житни култури, както и в почти всяко тестено изделие. Той е растителен протеин, чието име произлиза от думата “glue” или “лепило”. Това се дължи на характерното му свойство да придава еластичност на хляба и да запазва неговата форма при втасване.
Вреден ли е?
Около 14% от популацията на света има алергия към глутен. Тя може да бъде по-слаба или по-силна и е възможно дори да не знаете, че имате такава. Алергията се изразява в невъзможност на организма да обработи глутена, което причинява проблеми на храносмилателната система и затруднява усвояването на хранителни вещества.
Все повече хора избират безглутеновата диета дори и да не са алергични. Защо е това? Факт е, че глутенът не е хранително питателен и съдържа далеч по-малко полезни съставки от своите заместители. Някои хора без алергия към глутена също изпитват дискомфорт и тежест, когато го консумират. Дали това се дължи на множеството генни модификации върху продукта все още не е научно доказано.
Избор на храни без глутен
Когато пазаруваме, най-лесният начин да избегнем глутена е да потърсим етикет, който упоменава липсата му. Може също да бъде изписан и със знак “GF” или “Gluten Free”. Ако такъв няма, в състава ще бъдат споменати алергените. За тези със сериозна алергия към глутена е важно да се знае, че ечемик и ръж не са включени като алерген, а могат да имат негативен ефект. Проверете състава на продукта за да сте сигурни, че е изцяло безопасен.
Видове безглутенови храни
Когато говорим за заместители на глутена, изборът е голям. С полезни и питателни храни е пълно, но важно е също и да са ни вкусни. Вероятно имаме навик да похапваме хляб, тестени изделия, пици и пасти.
За да заменим вредния навик със здравословен, трябва да сме постоянни, но и да си позволяваме удоволствие от храненето. Затова сега ще ви предложим 6 вкусни храни, които ще ви помогнат да забравите за глутена.
Цитрусови плодове
Портокали, лимони, грейпфрут, мандарини. Тази група от плодове съдържа едни от най-полезните храни за човека. Те са основен източник на витамин C, който е важен за имунитета ни. Също съдържат витамини от груба B, витамин А и витамин P, както и различни минерали, етерични масла и множество антиоксиданти. Те помагат с допълнителна хидратация и имат свеж вкус и аромат, които подобряват настроението и са незаменима част от лятото.
Горски плодове
Ако глутенът отнема от нашата енергия за да се обработи, само за да ни даде лимитирани хранителни вещества, то горските плодове са пълната противоположност на това. Те зареждат с енергия за целия ден и са богати освен на фибри, и на 4-5 витамина и още повече минерали. Ползите им за нервната система включват превенция и лекуване на депресия, както и подобрена концентрация.
Имайки предвид това, препоръчваме да замените лесните тестени закуски с плодови салати. Ако комбинирате цитруси и горски плодове, времето което ще ви отнеме да си приготвите една плодова салата сутрин ще си струва и ще подобри както здравето, така и общата ви способност и енергия през деня.
Зелени листни зеленчуци
Като си мислите за вкусни храни, може би зелените листни зеленчуци не присъстват в списъка, но всъщност има много причини те да са част от нашата диета. Това включва техните ниски калории, високо съдържание на витамини, калций и магнезий. Полезни са за почти всяка система в организма ни и са много ненатрапчиви като вкус. Това ги прави страхотна добавка към всяка салата или смути.
Скорбялни зеленчуци
Скорбялните зеленчуци са голяма група от храни, които могат да се включат в множество ястия и да носят ползи за здравето ни. Някои храни от тази група също са основни заместители на глутена в тестени изделия - например царевицата. Други зеленчуци от групата са картофите, морковите, тиквичките и цвеклото.
Хумус
Хумусът е друга много подходяща храна за закуска или за похапване по всяко време. Направете си домашен хумус и го комбинирайте с безглутенов хляб или здравословен чипс за един силен източник на протеин и фибри с пристрастяващ вкус. Силните подправки в хумуса са добри за общото здраве и подобряват работата на храносмилателната система.
Авокадо
Събрал изключителна популярност в последните години, този плод си заслужава да присъства във всяка диета. Освен че съдържа повече от 25 хранителни вещества, авокадото е богато и на здравословни мазнини, фибри и протеини. Диетично е и е вкусна добавка към салати, безглутенов хляб и още стотици храни.