Дизайнерска стратегия: Как да обособите две от най-важните помещения в дома и да постигнете максимално удобство

A+ A-
3388 прегледа 0 Коментара
Семейството прекарва по-голяма част от времето си в няколко основни помещения, които изискват интериор, осигуряващ достатъчно комфорт за всички обитатели

Всекидневната стая може да се обособи на различни зони, което е една наистина практична стратегия, когато търсим максимално удобство.

По този начин може да внесете и повече цвят, като зонирате помещението, така че всеки член на семейството да се чувства в синхрон с него. За малките апартаменти това е особено важен момент.

В една скромна по площ стая е предизвикателство да се създадат кътче за релакс, място за събиране край трапезата и бюро за работен режим или за уроците на децата.
Някои идеи ще ви бъдат полезни, ако се намирате изправени точно пред това предизвикателство:

Всекидневна и спалня в едно

Спалнята може да е по-близо до прозореца, за да се съобразите и с правилото леглото да не се намира до входа. Хубаво е да бъде отделено с някаква преграда или подвижна стена.

Всекидневна и кухня

Домакинята би се чувствала по-приятно, ако кухненската част е в близост до прозореца.

Всекидневна и офис

Офисът може да бъде оформен в някой ъгъл, където ако не е достатъчна светлината, е вариант да се добави допълнително осветление.

Всекидневна и детска стая

Тази комбинация не е особено типична, но понякога и тя се налага. За да може детето да се отпуска и да си играе свободно, нужно е да са поставени някакви граници между двете зони.


Как да създадем зоните


Мебелите на помощ

Най-лесният и достъпен начин е да се съчетаят функциите на обзавеждането. Големият диван за гости може да се превърне в перфектната спалня, стига да е достатъчно качествена изработка.

Бихте могли да затвърдите усещането за интимност, ако добавите мобилни прегради или параван. Звукоизолацията в този случай не е възможна, но въпреки това, който е изморен, би могъл да се оттегли от вечерята или събирането, за да си почива на спокойствие.

Мобилни прегради и стени

Може да си ги поръчате по специален модел, подходящ за вашия апартамент. Те трябва да се движат или сгъват лесно, а подходящите материали за тях са стъкло, плексиглас и пластмаса. Осветлението би могло да ви помогне да засилите ефекта на завеса, така че помислете къде и как да го инсталирате.

Декоративни прегради

Тяхната роля е преди всичко декоративна. Изработват се от дърво, метал, пластмаса и други материали, които са подходящи за направата на различни фигурални мотиви. Могат да се употребяват и за рафтове в зависимост от модела, който ще изберете.

Подиум

Много успешно решение за разделяне на пространството на зони в една всекидневна. Изисква се обаче по-висок таван. Ако върху него стои легло, може вътрешността да се отреди за чекмеджета, където да се съхранява спално бельо или вещи, които не са сезонни.

Ниши и шкафове

Такива елементи доста удачно разделят пространството. Те са и доста практични!

Специфичен интериор

Можете и по този начин да разграничите площта според предназначението й, като създадете различен интериор Дизайнерите често използват тази техника.

Осветлението на помощ

То има ключово предназначение и също би могло да подчертава граничните зони във всекидневната.

Фалшиви колони

Когато се захванете с изграждането им, вземете предвид това, че не е необходимо да са големи. Достатъчно е само да прикриват дискретно кът за хранене или за игра на детето.

Подредбата

Тук мебелите отново са на ход, но този път според начина им на разполагане във вашата всекидневна. Валиден е принципът – щом не се вижда, значи го няма. Тоест, ако вие седнете на дивана, обърнат с гръб към масата, все едно се намирате в отделно помещение от кухненската част.

От всекидневната вечерта плавно преминава към удобствата на спалнята.

Правилното разположение на леглото може да се окаже основен фактор за пълноценния сън.

Има основни правила, които е добре да се спазват, за да е качествена почивката ви:

Изборът на леглото

То трябва да бъде комфортно и по мярка. Матракът е препоръчително да бъде ортопедичен. Според това каква функционалност ви устройва, изберете между разтегателен диван и легло. Всичко зависи и от пространството, с което разполагате. Не подценявайте и дизайна му, за да се вписва в останалия интериор на спалнята.

Мястото на леглото

Идеалният случай е, ако имате ниша, в която да го разположите, защото така ще се чувствате доста уютно. Компактните зони ни осигуряват спокойствие и се чувстваме безопасно в тях, което е свързано с човешката психология.

Времето, прекарано в утробата на майката, е може би най-щастливият период от живота ни.

Разбира се, ако няма такъв вариант, сложете леглото в близост до една от стените.

Как да ориентираме спалнята

Леглото трябва да заема централно място, нито да бъде непосредствено до вратата, нито във „въздуха“ на стаята.

Над него не е приятно да има ниско окачени шкафове. Обемистите и спускащи се към пода полилеи също не са удачни и може да ви смущават.

Нека компютърът или телевизорът да са далеч от леглото.

Ако обичате да четете, погрижете се за допълнителен източник на светлина, както и малък шкаф, където да държите книгите си.

Избирайте спално бельо, което е леко и е изработено от естествени материи.

Гардеробната

За съвременните жилища е проблем, ако нямате налична гардеробна, но понякога въпросът определено е труден, просто защото липсва пространство

Да имаш гардеробна не е прищявка, нито луксозна екстра. В днешно време тя се оказва почти задължителна, а и собствениците предпочитат да си устроят такава, ако не е предвидена площ за нея.

Обикновено се избира спалнята или в прилежащо към нея помещение, където се изгражда необходимият гардероб.

Някои насоки, които може да спазвате при проектирането му:

Предвидете закачалка за облеклата, които не могат да стоят прибрани по шкафове.

Отредете чекмеджета за бельо за всеки един член на семейството.

Нека има отделни рафтове за съхранение на спортни екипи и ежедневни дрехи.

Подходящо е да помислите за отделения за прибиране на часовници, колани, бижута, чанти и т.н. аксесоари.

На горните рафтове може да поставите куфари и извън сезонни вещи.

Ако смятате да разполагате и обувки в гардеробната, нека има поне два реда и те да са по-дълбоки, за да събират повече чифтове.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари