Промените в бизнеса чрез Интернет на нещата (Internet of the Things)

A+ A-
5379 прегледа 0 Коментара
Съвсем скоро у нас устройствата, които са свързани с интернет, ще бъдат милиони, а в световен мащаб се очертава тенденцията за около 34 милиарда броя. Те вече крайно са променили ежедневието ни и продължават да го правят, независимо за коя сфера говорим. Концепцията дори носи името «Интернет на нещата» - Internet of the Things (IoT). Бизнесът, инфраструктурните проекти, човешките ресурси и контактите с клиентите претърпяват съществена трансформация с всеки изминал ден.

Мениджърите съзират новите възможности и адаптират своите компании към тях. Безжичните решения позволяват максимална гъвкавост не само при проектирането, но и при изпълнението и функционирането на системите. Бизнесът получава шанс да намали своите разходи, а клиентите са по-удовлетворени, защото им се предлагат различни продукти, безопасноста и сигурността са гарантирано по-добри.


Ефективно управление на недвижимата собственост


Интернет на нещата предлага съвременни услуги с добавена стойност при професионалното управление на имотите. В жилищата се подобрява комфорта, а при поддръжката на общите части се намалява размера на изразходваните средства. Дистанционните системи разрешават много наболели въпроси, свързани с отоплението, охлаждането, вентилацията, осветлението, охраната. Разрушаването и къртенето все по-често се явяват ненужни, а традиционното изграждане на километрични тунели от кабели – напълно излишно.


Сензори в хотелите


Обикновено в стаите на хотела влизаме с карта, чрез която включваме електричеството, но умните сензори за отопление и осветление, вече ни предоставят друга реалност. Те са свързани със специалната система за резервации на обекта за настаняване. Температурата на въздуха се задава предварително, а икономията на енергия е ключов фактор. Оптимизират се резултатите и се пестят природните източници.


Автоматизирани процеси


Секторите, свързани с производство и дистрибуция, са облекчени значително. Интернет на нещата осигурява евтини и същевременно мощни методи за изчисления, които позволяват анализ на събраната информация. Автоматизират се процесите за взимане на решения, които се базират на данни от статистиката. Това се случва с помощта на изкуствен интелект и самообучение на системите. Тя следи за началото и края на работния ден, заетостта на помещенията в офисите, активността на наетия персонал при употреба на съответните уреди. Контролът е комбиниран и включва поддържане на дадена температура, качество на въздуха, ниво на осветеност в помещенията.

автоматизирани бизнес процеси


Бизнес информационните системи

При управление на ресурсите на предприятията се интегрират сензори за информацията, която проследява детайлно и много по-удобно потребностите в сектора. Преброяването на посетителите в един магазин и паралелно с това обема на продажбите за деня, прави анализите по-бързи, а изчисленията в търговията по-ефективни.


Контрол на оборудването


Интернет на нещата се намесва в супермаркетите и по отношение на експлоатацията на оборудването. Следи се температурата в хладилниците и фризерите, за да се намалят загубите, свързани с развалена стока, както и рискът от глоби от страна на проверяващите инспекции. Дори най-старият уред може да се превърне в смарт технология, ако има инсталиран датчик, свързан към интернет. Контролът е възможен и спрямо обекти, които са разположени на открити пространства или са в движение.

Маркетинг отделите могат да наблюдават динамични карти на присъствието на клиентите в даден кът от магазина, за да правят своите изводи относно интереса към конкретни кампании и промоции. Така те ще изработват своите стратегии много по-пълноценно, ще разместват продукти и ще променят цените в зависимост от потребителското търсене.


Логистична подкрепа


Складовете за съхранение и транспорт се нуждаят от контролирана среда, за да са информирани служителите за евентуални отклонения от нормите. Въвеждат се предварителни параметри за движение, а при опасност от наводнение, дим или друг инцидент, те биват известявани моментално.


Искате да започнете? Направете си план


Време и вашата компания да се възползва от предимствата. Затова обсъдете слабите звена, къде имате необходимост от достъп до подробна информация, какво е от първостепенно значение при производството, складирането, транспорта, продажбите. Поставете изискванията си и фиксирайте правилните стъпки за подобряване на услугите и работата с клиенти.

Следва избор на доставчик и договорка за предстоящия етап от внедряването. Пред нас вече не стои въпросът дали, а знаем, че е въпрос на време бизнесът да стане по-силен и стабилен, благодарение на свързаните устройства.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари