Наръчник за успешни мениджъри: Как да мотивирате служителите си в офиса през лятото

A+ A-
683 прегледа 0 Коментара
Летният режим на работа е от полза за всички, стига да сте гъвкави и да предложите нови идеи за подобряване на средата в офиса

Чували ли сте за лятна работна депресия?

Възможно е вече да сте я „прочели“ в очите на служителите си, за които е истинско мъчение да прекарват дните си затворени в офиса, когато отвсякъде валят селфита от морския бряг. Не се заблуждавайте, и най-верните ви и съвестни изпълнители ще започнат да усещат тежестта на отговорностите, мечтаейки за звездно небе, ситен пясък и барбекю с приятели.

Някои съвети могат да бъдат полезни за успешните мениджъри, които искат да подобрят средата в офиса, дори да не се справят с идеята да го превърнат в тропически рай.

И за служителите ще бъде облекчение да се почувстват удовлетворени след края на продуктивния работен ден.

Започнете с нагласата, която не трябва да се фокусира върху изживяването за присъда между четири тъмни стени, докато навън грее слънце и е далеч по-приятно. Все пак истината е в полза на последното, невъзможно е тя да бъде изкривена и украсена до такава степен, че да я предложите в друг приемлив вид.

 Всеки си представя лято в офиса, което е извън офиса

Няма да ви коства нищо особено, ако проверите опциите за дистанционна работа, независимо дали от комфорта на прохладния дом или от кафенето на плажа. Бихте могли да го осигурите поне за някои дни или часове от седмицата. Превключването между двете обстановки гарантирано ще се отрази освежаващо на екипа.

 Пет минути за раздвижване

Ако създадете практика за няколко минутно раздвижване всеки ден, никой няма да ви гледа странно, когато решите да правите лицеви опори или йога асани до бюрото си.

Тази политика дава доста добри резултати във фирмите, където е възприета за обичайна.

Допълнително може да се стимулирате допълнително да вървите пеш от и до работа, да се разхождате в обедната почивка, да хапвате на открито. Сега е моментът да се възползвате от слънчевата благодат и да събирате от ценния витамин D, който ви прави по-усмихнати, заредени с енергия и съсредоточени върху задълженията впоследствие.

 Свободно време

Липсата на свободно време може да превърне ежедневието в тежко бреме, което постепенно изцежда и последните ни сили, в резултат на това губим и мотивация, усещаме как прекарваме дните си само на работното място.

Няма да сгрешите, ако предоставите на служителите си повече свободно време, винаги когато имате възможност да го сторите.

Ако сте от мениджърите с отворен ум, трябва да знаете, че щастливите и отпочинали служители са креативни и продуктивни, а това е от огромна полза за компанията. По-дългата обедна почивка, в която те могат да са навън или да свършат други лични задачи, ще рефлектира върху качественото изпълнение на задачите.

Може да организирате надпревара с награди за онези от тях, които идват по-рано сутрин, с цел да си тръгнат в петък още по обяд.

 Правилата на летния режим

Доколкото това е приложима и разумна идея в дадена компания, правилата за дрескод могат да бъдат не толкова строги през лятото. По този начин всеки получава шанс да се почувства свободно и комфортно в облеклото, което желае да сложи в духа на сезона.

Нека всеки планира навреме отпуските си и да не се създава напрежение между служителите.

При ниско натоварване заложете на стратегията си за есента, вместо да ги губите в запълване на работното време в офиса. Инвестицията на тези часове в разговори и набелязване на конкретни мерки са сигурен знак за успех в бъдеще.

 Здравословно меню

Част от хората вероятно разчитат на домашна храна, което е повод да дискутирате към какво меню се придържат, включват ли леки продукти, характерни за лятото.
Разбира се, нямате право да издавате заповеди в това отношение, но може да ги подкрепите с фрешове, смутита, кисело мляко или плодове в офиса. А защо и да не ги изненадате със сладолед в късния следобед?!

 Офис парти

Тиймбилдингът може да се състои и в офиса при подходяща атмосфера с украса, музика, мезета и напитки. Ако е налице и голяма тераса, вие определено имате късметлии във фирмата, които ще се възползват от това предимство през лятото. В работно време може да съчетаете полезното с приятното, а след края на активния ден, поканете да се присъединят и техните близки.

Не пропускайте и инициативите извън ежедневния терен. Много подходящи в този период са пикници, екскурзии, спортни и забавни събития в паркове или на плажа.
Каквито и допълнителни сценарии да ви хрумнат, стига те да са в синхрон с ритъма на любимия за мнозина сезон, ще провокирате добро настроение сред служителите си и те ще ви отвърнат подобаващо, оценявайки жестовете от ваша страна.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари