Да преборим съня

A+ A-
11540 прегледа 2 Коментара
  Сънят е важна част от нашия живот. Нуждата от него не може да бъде победена, тя директно атакува ума и психическото ни състояние. Доказателство в тази посока е случаят от 2007-ма година с американски войници на мисия в Ирак. Елитните снайперисти са били напълно изтощени и омаломощени по време на прехода през така наречения „Триъгълник на смъртта“ южно от Багдад. Отрядът се движил през над 50 градуса температура, вървял дори през нощта и спял откъслечно и на крака.

Една сутрин иракски цивилни попадат на скривалището им и сержант Айвън Вела ги убива на място без да помисли и за минута. Пред военния съд впоследствие той споделя, че не помни да е натискал спусъка, тъй като му се е събрало повече от 72 часа недоспиване.

Статистиката сочи, че поне 20 на сто от произшествията на пътя, се дължат на нечовешка умора. Хората във въоръжените сили съвсем не са единствените, които се налага да останат будни след часове наред без никаква почивка. Биологичният часовник си иска своето, макар че динамичният живот напоследък ни кара да будуваме дълго.

Вреди и начини за справяне


Нагласата за активен труд не е достатъчна, за да сме на пълен капацитет, когато организмът страда за сън. Това се отразява на умствената дейност и е желателно да се правят кратки дрямки за около 30 минути преди да се продължи с работата, съветва специалистът от университета в Лафбъро Джим Хорн. В такива периоди ще ви трябват 150 грама кофеин, или две кафета, които се равняват на едно енергийно питие. Докато те се усвоят в рамките на половин час, вие може да поспите и да вземете глътка свежест.

Смяната на часовите пояси е предизвикателство за тялото и има начин да се справите със ситуацията. Ако маршрутът е на изток от вашата точка, примерно от Европа сте кацнали в Азия, останете с отворени очи, докато настъпи нощта на местно ниво. Стойте под ярка светлина и приемайте кофеин. Ако часовата зона е след вашата, от Европа към САЩ, отново направете същото, но имайте предвид, че може да ви отнеме седмица да се адаптирате, когато разликата е голяма.

Нощните дежурства се изключително мъчни за приспособяване. Трябва да минат поне 10 денонощия, за да се случи това, но паузите на всеки два часа за спане от по 15 минути, са абсолютно желателни.

Не е удачно да се взимат медикаменти или алкохол, с такива мерки само ще влошите качеството на съня си. Може обаче да се спрете на мелатонин, който е естественият хормон, регулиращ цикъла на будуване и сън.

Не е учудващо, ако след време се появят лекарства, които да увеличават възможностите ни за будуване. Дали те обаче няма да застрашават здравето ни, не може да се каже отсега, но по всяка вероятност ще носим последствията от намесата в процес, който е определила природата.

Кофеинът действа ободряващо и подпомага физиката и мозъка ни, но има своите редица странични ефекти – сърцебиене, безсъние, треперене, безпокойство. Незаменимият стимулант е открит преди цели 200 години, съдържа се в над десет растителни видове. Той е особено резултатен, ако се консумира преди кратка дрямка, която е със средна продължителност 15 минути.

Преди малко повече от половин век учените се натъкнали на веществото декседрин,което е употребявано през Втората световна война, но води към пристрастяване и потребителите имат нужда от все по- големи дози от него. След като се спре, се преминава през фаза на неприятни смущения в съня и дори изблици на агресия.

Ето защо от 70-та година насам той не е разрешен без медицинска рецепта. Някои военнослужещи все още разчитат на него, а при третата мисия към Луната, на екипажа на Аполо 13 му е заповядано да го приема, след една фатална грешка на астронавт при програмиране на компютъра на борда.

През 2002-ра година пилот на F-16 хвърля бомби по канадската армия в Афганистан и ликвидира четирима войници. Адвокатите му заявяват, че неговата преценка е била замъглена заради приема на декседрин, което най- вероятно е било и самата истина.

 Търсенето на безопасни решения за проблема с недоспиването продължава 

Френските специалисти са разработчици на модафинил,който в началото е прилаган спрямо пациенти, заспиващи внезапно. Впоследствие е тестван върху войници, които успяват да стоят будни в продължение на 40 часа, а след това нямат проблем да заспят с лекота. Следваща доза модафинил дава още 40 часа активност.

Установено е все пак, че се усеща гадене и чувства на страх, та чак до другата крайност – прекомерна самонадеяност. От университета "Вандербилт" в Нешвил са открили също, че модафинилът повишава сърдечния пулс и кръвното налягане, което би могло да е пагубно за хората със заболявания.

Потенциални алтернативи на модафинила са орексин и ампакини, които намаляват нуждата от сън при животни, но при хората не дават очакваните резултати. Така или иначе, лишаването от сън не е никак препоръчително, независимо дали препаратите оказват негативни въздействия или не.

съня е полезен

Чрез експерименти върху плъхове, изследователят от Чикагския университет проф. Алън Рехтшафен потвърждава факта, че безкрайното будуване може да е фатално и се стига до смърт.

Агенцията за проучване на рака стига до извода, че работещите на смени жени, могат да станат жертви на онкологично заболяване на гърдите. Загубата дори на час сън, на ден, променя метаболизма, нарушава поносимостта към глюкоза и носи разстройства не само на психиката, но и на физическото здраве.

Хората, които се лишават от пет до седем часа сън, са подложени на 70 процента повече опасност от преждевременна смърт или сърдечно-съдови заболявания. Целият процес на съня си остава все така не разгадан и не е ясно по какъв начин той ни възстановява и ни защитава от различни болести.

Известно е, че имаме необходимост от минимум 7 часа сън на денонощие, но той трябва да идва на редовни порции. Цената, която трябва да платим, ако искаме да намалим времето си за сън, е прекалено висока.

Странните синдроми на съня


Има състояния, които са свързани със съня и все още няма подробна яснота от науката за тях.

Хипнопомпията може да засегне до 40 на сто от хората през различни моменти от живота им. Тя е свързана с това, че човек се събужда, но няма сили да помръдне, съпроводено от чувство на ужас.

Медицинският термин проклятието на Ондин (сънната апнея) идва от нимфата на водата в Немската митология. Тя измислила такова наказание за любовника си, който й изневерил, и го омагьосала да почине от спиране на дишането по време на сън. Счита се, че това е генетично нарушение, но се появява и при травми на главата или гръбнака.

Синдром на Клайн-Левин – мистериозното състояние обхваща предимно подрастващите и представлява излежаване в леглото и тъпчене с храна. Възможно е да продължава и по 20 часа на денонощие.

Всяко десето дете се случва да ходи на сън и да не помни какви ги е вършило, но има и много по- тежки случаи, като правене на секс с напълно непознати или даже убийства.

Най- лошата крайност на безсънието е виждането на светкавици в момента на заспиването и неописуема експлозия в главата. Описано е през 80-те години на миналия век, а причините не са известни, само се предполага, че отговорност носи стресът.

Заключение

недоспиване


Сънят е важна необходимост за нас, за да можем да живеем нормално и да се чувстваме пълноценни и отпочинали. Как точно става това, все още не е напълно ясно, нито пък знаем със сигурност колко точно часа сън ни трябва на денонощие.

Да, правени са много опити в това отношение и резултатите са публично достояние, но знаете ли че Пенелопе Круз има нужда от 12 часа интензивна почивка всеки ден и даже казва, че в това се корени красотата й. Алберт Айнщайн пък се нуждаел от 10 часа сън за да може да формулира великите си идеи.

Изобретателя на електрическата крушка Томас Едисон е работел по 18 часа на ден и е спял по 4 или 5 часа, което му било напълно достатъчно. Един от бившите британски премиери – Гордън Браун редовно почивал по 4 часа на нощ, а когато имало тежки държавни проблеми за разрешаване, седмици наред спял само по 2 часа.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари