Бременността е рисков период за зъбния статус

A+ A-
3378 прегледа 0 Коментара
Когато жената очаква дете, трябва да се погрижи на първо място за собственото си здраве

Посещенията при зъболекар трябва да зачестят, когато жената е бременна, гласят традиционните съвети към бъдещите майки. Причините са напълно основателни, а хормоналната буря по време на този период от живота на жената, се отразява на зъбния й статус. Оралната хигиена е съществена не само преди зачеване, но и през 9-те месеца, както и след раждането.

Според редица изследвания здравето на родителите оказва своето влияние върху това на техните деца. Тук се включва и състоянието на зъбите. Те и венците подсказват за скрити процеси в цялото ни тяло, което е главният мотив да ги поддържаме винаги в отлична форма.


Какви са основните проблеми при бременните


Обикновено дамите, които носят бебе, се оплакват от изразена чувствителност на венците, кървене и лош дъх. Честотата на храненето и промените, които настъпват в него, са едни от основните фактори за това. Естрогенът и прогестеронът са хормоните, които взимат участие в кръвообращението. Тъй като кръвопотокът е засилен при бременност венците също реагират по този начин.

Появата на киселини е доста неприятна „странична“ реакция, с която се сблъскват много жени. Тук основни виновници са отново естрогенът и прогестеронът. Те намаляват тонуса на стомаха и жлъчката, което води до киселини в устата. Увеличената киселинност е опасна, защото води до спадането на Ph и се стига до процес на деминерализация.

В първия триместър са налице симптоми на гадене и повръщане. Те могат да доведат до кариеси.

Ако венците са възпалени, те не са плътно залепени на зъбната шийка, което може да доведе до задълбочаване на инфекцията, до навлизане на термични и химични дразнители. Стоматолозите препоръчват редовни срещи на бременните с тях, именно за да се избегнат по-сериозни последствия, а и да се осигури пренатална грижа за детето.

Някои акушер-гинеколози предупреждават дамите за потенциалните рискове, но не всички обръщат внимание на тях, което е предпоставка за подценяването им. Възпалението на венците и евентуалните орални инфекции могат да станат причина дори за преждевременно раждане – ето толкова важно е те да бъдат избегнати.

При настъпването на следващите три месеца – втория триместър, профилактичните процедури са напълно удачни и зъболекарите разполагат с нужния арсенал за намеса.

Съществуват дори специални групи упойки, създадени за бременни. Затова болката не бива да ви тревожи, а отлагането би могло да доведе до далеч по-неприятни последици, защото бъдещата майка не бива да се подлага на излишен стрес.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари