Киви: какви ползи и вреди носи за организма

A+ A-
78739 прегледа 0 Коментара
Кивито има както предимства, така и противопоказания

Кивито е не само вкусен, но и невероятно необходим плод за нашето здраве. То е получило името си в чест на безлетната птица киви.

Склад за витамини

Два средно големи кивита покриват 230% от препоръчителния дневен прием на витамин С, което е два пъти повече витамини, отколкото има в един портокал. Витамин С стимулира имунната система, помага на организма да устои на стреса и свързаните с възрастта процеси. В допълнение, витамин С насърчава по-доброто усвояване на желязото и по-бързото зарастване на рани.

Кивито съдържа и уникална без мазнини форма на витамин Е, потенциален антиоксидант, който понижава холестерола и укрепва човешкия имунитет.

Източник на серотонин

Богатото съдържание на серотонин в кивито прави този плод много полезен за храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Серотонинът подобрява паметта, настроението, стимулира възприемането на информация, нормализира апетита. В допълнение, серотонинът качествено и количествено подобрява съня, като същевременно допринася за по-бързото и безболезнено събуждане.

Съдържа магнезий и калий

Два кивита съдържат приблизително 30 mg магнезий, вещество, жизненоважно за функционирането на нервите и мускулите. Кивито също е богато на калий, като има два пъти повече, отколкото в банана. Редовната консумация на киви нормализира кръвното налягане, намалява риска от инсулт, образуването на камъни в бъбреците, а също така помага за предотвратяване на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Едно киви за закуска е също толкова ефективно, колкото аспирин за разреждане на кръвта, но пък кивито не е придружено от странични ефекти и е много по-здравословно.

В помощ на дихателната система

Проучвания показват, че кивито може да облекчи стреса върху дихателната система, да облекчи хрипове, кашлица и задух, всичко това благодарение на съдържанието му на витамин С.

Укрепва зрението

Кивито съдържа фитохимичен лутеин, вещество, което предотвратява загубата на зрение, свързана с възрастта. Лутеинът също предпазва очите ни от вредното въздействие на свободните радикали. Човешкото тяло не е в състояние да синтезира лутеин самостоятелно, така че можем да го набавим само с храна. Кивито съдържа и веществото зеаксантин, липсата на което влияе негативно върху зрението.

Неочаквани факти за кивито

Доказано е, че съдържащите се в кивито флавоноиди и каротеноиди имат антикарциногенен ефект, предпазват ДНК от окисляване и предотвратяват образуването на ракови клетки.

Кивито ще бъде оценено от тези, които следят здравето и фигурата си. То има малко калории и няма мазнини, но е богато на фибри, необходими за нормалното функциониране на храносмилателната система.

Бременните жени се нуждаят от киви, заради съдържанието му на много фолиева киселина, която е необходима за производството на кръвни клетки в утробата. Този екзотичен плод е полезен и за мъжете: аминокиселината аргинин в кивито се използва за лечение и профилактика на импотентност.

Какви опасности крие кивито

Кивито наистина е много здравословен и питателен плод, но, за съжаление, има и своите недостатъци.

При някои хора кивито може да предизвика алергична реакция. Често тези, които ядат киви в твърде големи количества, развиват кръстосана сенсибилизация и различни видове алергии.

Колкото и да е полезно кивито, не трябва да злоупотребявате с този плод. Преяждането с киви може да доведе до появата на оток, а в някои случаи и до анафилаксия. Често, в допълнение към подпухналостта, прекалено многото киви може да причини астма, обрив, зачервяване на кожата и дразнене на устната лигавица. Понякога на фона на злоупотребата с киви се развива синдром на хранителна алергия, при това състояние устните, езикът и лигавицата на човек набъбват, а в устата се появява сърбеж.

Ако ядете прекалено много киви, можете да си "спечелите" дерматит. Панкреасът също може да реагира рязко на преяждане с киви. Калият, витамините С и Е в големи дози могат да доведат до промяна в нивото на триглицеридите в кръвта, което впоследствие се отразява негативно върху работата на панкреаса.

Преяждането с киви може да причини гадене, повръщане и диария. В някои случаи дишането може да бъде затруднено, понякога се появяват и припадъци.

Учените откриха определена връзка между алергията към латекс и алергията към киви. Ако латексът ви причини алергична реакция, по-добре е да откажете кивито.

Кивито има лек противогъбичен ефект, трябва да бъде известно на тези, които приемат противогъбични лекарства. За да не се провокира кървене, не се препоръчва да се яде киви, докато приемате противовъзпалителни и нестероидни лекарства, както и с аспирин и хепарин.

Ако приемате някакви хранителни добавки, лекарства или билки, преди да включите киви в диетата си, не забравяйте да се консултирате с диетолог и с вашия лекар.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари