Студените точки без болести на планетата

A+ A-
3263 прегледа 0 Коментара
Кои райони са населени с дълголетници и какви навици на хранене имат те  

На земното ни кълбо има зони, в които някои болести не съществуват, както и такива, където те са доста концентрирани. Типични за западното общество са туморните образувания, диабетът, затлъстяването, зъбните кариеси и сърдечносъдовите проблеми. Промяната в стила на живот не е невъзможна, но според учените най-удачно би било просто да се пренесем на чужда територия, където местните остават почти незасегнати от тях. На какво се дължи това и кои са местата на планетата, където бихме могли да живеем по-здравословно?

Мексико


Мексико

Планинските племена индиос тарахумара са известни със своите пълнозърнести хлебчета, известни като тортилас. Те се правят от мелено на камък брашно от царевица.

Изследванията сочат, че тази е причината там диабет да не се среща. Не са разпространени също болестите на сърдечносъдовата система и туморите. В северната част на Мексико населението се придвижва основно пеша. Хранителната им култура включва три основни продукта – царевица, боб и тикви. Животинските продукти се консумират само при специални ритуали и на сватбени тържества.

Сардиния


Сардиния
Тук има два пъти повече на брой дълголетници в сравнение с останалата част на Италия, като основният „виновник“ за това е активната физическа дейност на хората. За почти 80-годишните овчари в Сардиния не е проблем те да са по цял ден със своите стада и да обикалят в търсене на нови пасища. Скромната диета, състояща се от растителна храна, малко месо от свободни животни и чаша червено вино, както и непрекъснатото им движение -  това е златната формула, с която местните постигат отличната си форма.    

Остров Крит

остров Крит
В този райски кът от земята се следва същинският средиземноморски режим. В него се залага предимно на хляб от пълнозърнесто брашно, плодове, зеленчуци, варива, маслини, зехтин и ядки. Често присъства риба, бяло сирене, кисело мляко, чесън, понякога месо. Не бива да пропускаме традиционната чаша червено вино и физическата активност. Висок е процентът на хората, които практикуват строго православните обичаи. Според тях два дни в седмицата и над три месеца в годината се спазва растителен пост, който оказва изключително благотворно влияние върху тялото.  

Амазония


Амазония
Затлъстели хора няма да срещнете, защото хлябът се произвежда от грудки от маниока. Смъртта покосява мнозина от тетанус, ухапвания от отровни змии, диария, малария, но усложнения от сърдечносъдови болести, депресии, артрит – липсват. Храненето се основава на салата от трилистник, супа от риба и бобови, плодове. Физическата активност отново е фактор, благодарение на който жителите на региона могат да се похвалят със завидно здраве.

Окинава


Окинава
Ракът на гърдата изобщо не е познат, а водораслите са ключова съставка в менюто на хората, обитаващи японския остров. Жителите са дълголетници. Те не са чували и за рака на простата. На трапезата се сервират зеленчуци, соя, както и риба. Хората никога не преяждат и се стремят да не запълват повече от 80 на сто от стомаха си.  

Камерун

Камерун
Храненето е преди всичко вегетарианско, състоящо се от плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови, риба и месо, ако ловците хванат таралеж. Богатата на целулоза диета се смята за профилактика срещу образуването на тумори на дебелото черво. 

Остров Фиджи

остров Фиджи
На пазарите се предлагат основно плодове и зеленчуци, с които местните се хранят. Те не слагат на масата си продукти, богати на прости въглехидрати и рафинирани захари. Ето защо нямат кариеси и зъбите им блестят винаги.  

Исландия

Исландия
Може да е студена и сива през повечето сезони от годината, но хората в тази страна всъщност не изпитват симптоми на депресия. Това се дължи на рибата, която консумират непрекъснато. Сушената на слънце мерлуза се предава като традиция още от времето на викингите. Режимът на исландците е високо протеинов. Чрез морските птици и рибата те приемат големи количества омега-3 мазнини.   

Китай

Китай
Китайските селяни носят всичко на ръце, отглеждат и се хранят предимно с ориз. Висок процент от хората залагат на продуктите от растителен произход. Предполага се, че затова случаите на инфаркти, инсулти, диабет и тумори са далеч по-малко, отколкото тези, които всеки ден се регистрират в западните страни.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари