Защо да слагате чесън под възглавницата си

A+ A-
10704 прегледа 0 Коментара
Чесънът не е само съставка, която придава пикантен вкус на месни и зеленчукови ястия, плаши вампирите и страстните любовници. Освен това е много полезен лек, директно от самата природа.


Ах, тази миризма!


Чесънът е богат на витамин В, магнезий, калий и натрий. Той съдържа сложни въглехидрати и протеини, необходими на човек. Много хора харесват остротата на чесъна, подчертавайки вкуса на месото и рибата. Редовната употреба на това растение предотвратява сърдечни заболявания, остри респираторни вирусни инфекции и диабет.

Но едно нещо отблъсква някои от почитателите на това здравословно и вкусно растение - непоносимата миризма, чиято основна причина е сложно органично съединение, наречено алицин. В целите скилидки чесън този елемент го няма. В клетките на растението присъстват само ензими - алициназа и алиин; при комбинирането им се образува алицин. Тази комбинация възниква по време на почистването и нарязването на чесъна. Оттук и острата миризма, характерна за алицина.

Полезните свойства на чесъна са били известни и на нашите далечни предци. Техните знания се се основавали на наблюдения и ежедневен опит. Накрая учените са решили да разберат как действа чесънът по отношение на микробиологията. Подобни изследванията са били проведени в Израел, в Научния институт на Weizmann (Вайцман).

Специалистите в изследователския център - биохимикът Меер Вилчек и микробиологът Дейвид Мирелман – са установили, че остро миришещият алицин е основният защитен агент на растението. Той предпазва кълновете и плодовете на чесъна от унищожаване от паразити. И въпросът не е само в неприятния вкус. Алицинът блокира ензимите, които позволяват на патогена да влезе и да се адаптира в гостоприемника.

Интересното е, че това антимикробно вещество служи като щит, не само за самото растение, но и за животните, които го изяждат (включително хората). Алицинът е ефективен срещу няколко десетки бактерии, вируси и гъбички. Според Дейвид Мирелман, основната особеност е, че патогенната флора не може да развие резистентност към алицин. С това си свойство тя се сравнява с антибиотиците, към които бактериите рано или късно се адаптират.

Това уникално свойство, предлага страхотни възможности за създаване на ново поколение антимикробни средства. Единственият проблем е, че след рязането на чесъна, алицинът постепенно се изпарява от него. Сега, специалистите от Института Вайцман работят по създаването на синтетичен алицин, който може да се съхранява дълго време.


Скилидка под възглавницата

скилидка под възглавницата

Докато учените работят върху изобретяването на „ново поколение антибиотици“, всеки може да се лекува с чесън у дома без никакви пречки. И не само от грип и болки в гърлото.

Джон Милнър, известен диетолог в САЩ от Националния здравен институт в Пенсилвания, доказа, че алицинът и другите вещества, присъстващи в чесъна, блокират синтеза на нитрозамини. Последните са канцерогенни съединения, водещи до клетъчни мутации и, като следствие – до ракови заболявания.

Веществата, съдържащи се в чесъна, също помагат против запушване на кръвоносните съдове чрез холестеролни плаки, което обикновено води до инсулт. Това беше експериментално доказано от професор Ъруин Голдман от Университета на Уисконсин в Медисън. Мъничката скилидка, често срещана във всяка кухня, май има доста полезни свойства...

Голдман и другите изброени учени, обаче се фокусират върху факта, че само пресен, прясно или наскоро нарязан чесън има терапевтични и профилактични свойства. По време на термична обработка - варене / пържене - всички полезни вещества от него моментално се изпаряват.

Лекарите съветват да поставяте скилидка пресен чесън под възглавницата всяка вечер. Алицинът, който постепенно се изпарява от него, перфектно се противопоставя на микробите, инфекциите и дори насекомите. Последното свойство е полезно за нервни хора, които са чувствителни към паяци и комари, и не могат да спят, когато са в стаята.

С това не завършва списъка на полезните свойства на растението. Чесновият алицин помага за разреждането и премахването на слуз от синусите. Хората с хрема определено трябва да поставят скилидка чесън под възглавницата. До сутринта неприятната хрема определено ще изчезне! Ако не обичате да спите в облак от чеснов аромат, можете да направите инхалация: хвърлете скилидка чесън и две карамфилчета в преварена вода. Трябва да вдишвате на известно разстояние, за да не изгорите лигавицата на гърлото и носа.

И още едно прекрасно нещо е свързано с чесъна: неговите лошо миришещи скилидки, отпускат нервната система и помагат да заспите. Алицинът способства за повишен прием на калий и магнезий в тялото. Те отпускат мускулите и стимулират производството на хормона, който стартира процеса на заспиване.

Хората, страдащи от безсъние, сърдечно-съдови, инфекциозни и други заболявания, трябва да обичат миризмата на чесън, защото той дава здраве и релакс. И най-важното - това лекарство няма странични ефекти!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари