Не е толкова важно какво знаеш, а кого познаваш

A+ A-
6557 прегледа 0 Коментара
Едно правило за успешния бизнес, което не бива да бъде подценявано

В днешно време инструментът на успешните личности са контактите. Колкото и да сте добър като мениджър, да имате нюх и да взимате находчиви решения, да влагате огромни усилия и да показвате креативност, няма кой да му обърне внимание, ако винаги стоите в сянка. Колкото повече общувате и създавате „приятелства“, толкова по-голяма е вероятността да откриете нови клиенти, партньори, работодатели.

„Всеки коктейл е възможност“, казва предприемачът Нийл Пейтъл, консултирал компании като GM, HP, Amazon. Според него нетуъркингът трябва да ти е заложен по рождение, както и да му намираш приложение по всяко време и с усмивка на лице.

Сигурно сте забелязали, че някои имат талант да се сближават с непознати във всякакви ситуации. Те откриват общ език винаги, а уменията им гарантират почти мигновен старт на комуникация и лекота в завързването на познанства. Ето такъв е профилът на отличният предприемач!

Всеки от вас обаче може да се постарае и да усвои съзнателно тези черти на характера, които могат да бъдат доста полезни в бизнеса. Ако практикувате редовно и се упражнявате, притесненията ви ще бъдат почти заличени, а увереността ви ще се усъвършенства с времето. Само така ще може да привлечете другите, но така, че да ви запомнят, а не просто да прибавите още една визитка в списъка на околните.

Фокусирайте се върху това да опознавате хората. Ако сте напрегнати и влизате на събитие с единствената цел да натрупате координати на нужните ви хора, това веднага ще бъде усетено. Ценното се състои в това да ги очаровате. Дори присъстващите да не решат да инвестират веднага в идеята или продукта ви, те могат да го сторят в бъдеще, стига да съумеете да грабнете интереса им, да влезете в сърцето им и да се сближите естествено. Когато ги потърсите следващ път, те ще ви помнят и няма да се налага да обяснявате отново кои сте.

Понякога всичко се решава още в първите секунди – при ръкостискането с отсрещния. Следвайте правилото да гледате право в очите, не пестете позитивизма си и настроението, не забравяйте за чувството си за хумор, протегнете ръка убедени в качествата си и се представете без задръжки. Това впечатление е достатъчно, за да продължите задълбочаването на контакта си.

Не пропускайте да използвате името на човека, който стои пред вас, старайте се да не го забравяте при споменаването. Този подход е признак за лично отношение, което формира по-тясна близост.

Няколко ефективни съвета за действие:

нетуъркинг

Без очаквания и изкуствени пози

Съществен детайл е да знаете, че качественият разговор е по-важен, отколкото изкуствените „заместители“. Няма нужда да прехвърчате от цвят на цвят цяла вечер, за да влизате под кожата на всички. Може да говорите само с двама или трима души, а това да се окаже далеч по-смислено като резултат.

Разтопете леда

Хубаво е, ако сте по-резервирани, да репетирате вкъщи няколко фрази, с които бихте могли да скъсите дистанцията. Разтопяването на леда е много ценно, особено на официални срещи, където всички се придържат към формалностите. Разчупете атмосферата, завъртете приказка около вкусната храна или пътувания – едва ли ще откриете някой, който да не е привлечен от тях.

Умерен изказ и споделяне

Ако тръгнете да се обяснявате дълго, да изтъквате предимствата си и да досаждате с логорея, тактиката ви надали ще даде плодове. Представете си само за миг, че сте в асансьора с важен клиент, който искате да спечелите на своя страна. Разполагате с не повече от минута, в която трябва да го накарате да поиска да се свърже с вас.

Бъдете професионалисти, стегнати, премерени и не изпадайте в прекалено лични истории. Каквото и да си кажете в този кратък отрязък от време, не приключвайте разговора с пожелания за приятен ден, а задайте въпрос, който искрено ви вълнува. Така ще избегнете празните приказки, както и потенциалната опасност общуването бързо да заглъхне.

Отличете се от останалите

Помислете подробно: С какво трябва да предпочитат вас, ако и други предлагат същата услуга? Сигурно с нещо трябва да се отличавате? Какво е то? Ако не се сещате веднага за някаква разлика, намерете я непременно.

Тренирайте

Не става дума за поддържане на физическата форма, а за тренировки при създаването на контакти. Ако сте затруднени, може да използвате всеки удобен момент да го правите, независимо дали с непознати в парка или с колеги на работното място.

Не закъснявайте

Ако допуснете да пристигнете последни на нетуъркинг събитие, може да се окаже, че групите вече са се разпределили, и вписването ви в средата ще се сблъска с някои предизвикателства. Първи ли сте, ще попаднете на тиха и спокойна зала, в която имате възможност да изберете къде да се настаните, да се почувствате уютно и да се подготвите стратегически за поведението си. Получавате и шанс да наблюдавате пристигането на другите участници, както и да се ориентирате къде ще се позиционират те.

Баровата обстановка

Баровете изобщо не бива да бъдат табу – там хората са по-освободени и лесно свалят бариерите. Проучете къде се намира заведението, за да се насочите там след края на срещата.

Покажете интерес, не само вие сте интересни

Задавайте въпроси, показвайте отношение и интерес към околните. Перфектен ход е да оставите събеседника си да говори повече, отколкото вие. Ще научите достатъчно за него и ще му направите добро впечатление - добрите слушатели винаги са предпочитани събеседници.

Любимите занимания

Повечето хора имат хоби в свободното си време или любими занимания, за които ще се радват да говорят навсякъде и по всяко време. Споделете вашата страст, за да провокирате и останалите. Разговорът ще бъде запомнящ се, а и ще остави приятен спомен.

Бъдете щедри и не искайте нищо

Не пестете жестовете към хората, но в никакъв случай не стойте в очакване веднага да ви се реваншират. Добрите дела обаче винаги се помнят! А и една малка подробност: те будят доверие в името ви. Тези, които са щедри и дават, са силните на деня, а това привлича околните като магнит.

Следващите уговорки

Не оставяйте времето да разруши вложеното от вас – потърсете хората отново за следваща уговорка. Препоръчително е това да се случи до два дни след първия контакт. Изпратете приятна изненада, демонстрирайте уважение според индивидуалните му предпочитания.

Информирани и готови за нови знания

Не е срамно да се учиш цял живот, даже е задължително, за да си богата и многопластова личност, която е вдъхновение за всички. Следете актуалните събития и новините, за да сте в крак с времето. Четете блогове за бизнес, абонирайте се за специализирани издания, посетете курс или бъдете активни в градските културни прояви.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари